Κόσμος
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 17:17

Από σκάνδαλο σε σκάνδαλο: Όταν ο Τζόνσον εξαπάτησε την βασίλισσα και άλλες ... δικτατορικές παρεκτροπές

Ακριβά πλήρωσε ο - πρώην πλέον-  Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την ροπή του στα σκάνδαλα. Ούτε ένα, ούτε δύο. Μια θητεία που τα είχε όλα. Από χρηματισμό, παραβιάσεις των κοινοβουλευτικών κανόνων μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. 

Ακριβά πλήρωσε ο - πρώην πλέον-  Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την ροπή του στα σκάνδαλα. Ούτε ένα, ούτε δύο. Μια θητεία που τα είχε όλα. Από χρηματισμό, παραβιάσεις των κοινοβουλευτικών κανόνων μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. 

 

Τα πιο αξιοσημείωτα σκάνδαλα της κυβέρνησής  Τζόνσον σύμφωνα με το CNN

Παράνομη  αναστολή της λειτουργίας της Βουλής 

Τον κατήγγειλαν ως δικτάτορα εντός καιε κτός κόμματος, όταν αποφάσισε να ζητήσει από τη βασίλισσα να αναστείλει -- ή να κλείσει -- το Κοινοβούλιο για πέντε εβδομάδες στο αποκορύφωμα της πολιτικής κρίσης για το Brexit.

Η  βασίλισσα Ελισάβετ  επικύρωσε το αίτημα καθώς είανι δεσμευμένη  να μένει μακριά από την πολιτική και να ενεργεί μόνο με τη συμβουλή των υπουργών.

Αλλά όταν το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η αναβολή ήταν παράνομη, τέθηκε το «άβολο»ερώτημα εάν η βασίλισσα είχε παραβιάσει το νόμο. Η απόφαση οδήγησε σε κατηγορίες ότι η κυβέρνηση του Τζόνσον παραπλάνησε σκόπιμα τον μονάρχη ως μέρος της στρατηγικής της για να εξασφαλίσει το Brexit.

Ο Τζόνσον αναγκάστηκε να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη στην μονάρχη, σύμφωνα με τους Sunday Times.

Αλλά η παρέκκλιση ήταν μόνο ένα παράδειγμα της αγνόησης των κοινοβουλευτικών κανόνων.

 

Υπόθεση Πατέλ

Δεν δίστασε να υποστηρίξει την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ παρά την έρευνα που επιβεβαίωνε τους ισχυρισμούς ότι εκφόβιζε το προσωπικό και παραβίαζε τον Υπουργικό Κώδικα. Δεν «μεταχειριζόταν τους δημοσίους υπαλλήλους της με εκτίμηση και σεβασμό, ενώ είχε συμπεριφορά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  εκφοβισμός, αποφαινόταν η έρευνα.

Εξαιτίας αυτού του θέματος ο σύμβουλος δεοντολογίας του Τζόνσον, Άλεξ Άλεν, παραιτήθηκε.

 

Η ανακαίνιση του διαμερίσματος

Ένα από τα πρώτα σκάνδαλα που αντιμετώπισε ο Τζόνσον ήταν αποκάλυψη- από τα μηνύματα στο WhatsApp- ότι είχε ζητήσει από  δωρητή του Συντηρητικού Κόμματος χρήματα για την ανακαίνιση της κατοικίας του στην Ντάουνινγκ Στριτ. Τα βρετανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι το έργο κόστισε περίπου 200.000 £ (280.000 δολάρια).

Οι πολιτικές δωρεές και τα δάνεια ελέγχονται αυστηρά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα δάνεια άνω των 7.500 λιρών (10.400 $) να καταγράφονται και να γνωστοποιούνται δημόσια από την επιτροπή τέσσερις φορές το χρόνο.

Ο Τζόνσον ...ξέχασε να αναφέρει ανέφεριε τις δωρεές με αποτέλεσμα να επιβληθεί στο Συντηρητικό Κόμμα πρόστιμο 17.800 λιρών τον περασμένο Δεκέμβριο.

 

Σκάνδαλο λόμπι του Όουεν Πάτερσον

Πέρυσι, ο Τζόνσον προσπάθησε να αναγκάσει τους Συντηρητικούς βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της ανατροπής της αναστολής ενός συναδέλφου του συντηρητικού βουλευτή.

Ο Όουεν Πάτερσον , ένας ισχυρός υποστηρικτής των Συντηρητικών και πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, αντιμετώπιζε 30ήμερη αναστολή  καθώς αποκαλύφθηκε ότι επιχειρούσε να πείσει βουλευτές υπέρ των συμφερόντων  εταιρίας, στην οποία ήταν σύμβουλος

Ο Πάτερσον  παραιτήθηκε τελικά από τη θέση του βουλευτή. με τους Φιλελεύθερους να κερδίζουν την έδρα που κατείχαν οι Συντηρητικοί για σχεδόν 200 χρόνια στις  ενδιάμεσες εκλογές τον Δεκέμβριο.

 

Partygate

Το partygate έπληξε σοβαρά την αξιοπιστία του Τζόνσον. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο από την ανώτερη δημόσια υπάλληλο Σου Γκρέι αναφερόταν  σε μία σειρά γεγονότων που παραβίαζαν τους κανόνες του lockdown με φωτοραφίες το Τζόνσον στα παράνομα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ. 

Μεταξύ των πάρτι, και μία νύχτα σκληρής οινοποσίας την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου --  μια εποχή που τα αυστηρά όρια στις συναναστροφές ανάγκασαν ακόμη και τη βασίλισσα να είναι μόνη της στον τελευταίο αποχαιρετισμό του συζύγου της.

Στον  Τζόνσον επιβλήθηκε πρόστιμο από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου καθιστώντας τον τον πρώτο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου στην ιστορία που βρέθηκε ότι παραβίασε το νόμο . Στον  Σουνάκ, ο οποίος παραιτήθηκε την Τρίτη, επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο για την παρουσία του στην ίδια εκδήλωση.

Ο χειρισμός του σκανδάλου από τον Τζόνσον ήταν ιδιαίτερα άστοχος, με την Ντάουνινγκ Στριτ να αρνείται πρώτα ότι υπήρχαν συγκεντρώσεις, στη συνέχεια να λέει ότι δεν ήξερε γι' αυτές και στη συνέχεια να ισχυρίζεται ότι παρευρέθηκε σε αυτές επειδή πίστευε ότι ήταν εκδηλώσεις εργασίας.

 

Καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά Pincher

Το ντόμινο παραιτήσεων αυτής της εβδομάδας πυροδοτήθηκε από τις αποκαλύψεις ότι ο Τζόνσον διόρισε τον Κρις Πίντσερ στην κυβέρνησή του παρά το γεγονός ότι γνώριζεγια τις  παλαιότερες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Ο Πίντσερ, ο αναπληρωτής αρχηγός των Συντηρητικών, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από καταγγελίες ότι παρενόχλησε σεξουαλικά δύο καλεσμένους σε διωτικό δείπνο. Ο Πίντσερ δεν παραδέχτηκε ευθέως τις κατηγορίες, αλλά σε επιστολή του προς τον Τζόνσον  ανέφερε «χθες το βράδυ ήπια πάρα πολύ» και «ντρόπιασα τον εαυτό μου και τους άλλους ανθρώπους».

Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε δυσκολευτεί να εξηγήσει γιατί ο Πίντσερ ήταν αρχικά στην κυβέρνηση, εν μέσω ενός κύματος αποκαλύψεων για την προηγούμενη  συμπεριφορά του, αρνούμενος ότι ο Τζόνσον γνώριζε οτιδήποτε συγκεκριμένο για τους ισχυρισμούς.

Την Τρίτη, προέκυψε ότι είχε γίνει καταγγελία κατά του Πίντσερ στο Φόρεϊν Όφις πριν από περίπου τρία χρόνια και ότι ο Τζόνσον ενημερώθηκε για το τι συνέβη. Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι το είχ...ε ξεχάσει.

Ο Τζόνσον αναγνώρισε ότι «ήταν λάθος» ο διορισμός του Πίντσερ στην κυβέρνησή του την Τρίτη, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Το κύμα παραιτήσεων της κυβέρνησης ξεκίνησε λίγα λεπτά αφότου ζήτησε συγγνώμη για την απόφαση...

naftemporiki.gr