Στην στάση της Τουρκίας απέναντι στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, εστιάζει σε σχόλιό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Στην στάση της Τουρκίας απέναντι στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, εστιάζει σε σχόλιό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
'Οπως αναφέρει, μπορεί να επιτεύχθηκε συμβιβασμός για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ο προβληματισμός για την Τουρκία παραμένει.«Η τουρκική πολιτική έναντι της Ρωσίας γεννά αμφιβολίες. Σε αντίθεση με όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της χώρας που επιτίθεται στην Ουκρανία. Ωστόσο ένα είναι σαφές: η Τουρκία είναι απαραίτητη για τη δυτική άμυνα. Διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό», παρατηρεί η εφημερίδα.
Όπως υπενθυμίζει η Handelsblatt σε άλλο σημείο: «Τούρκοι στρατιώτες προστάτευσαν με επιτυχία την Καμπούλ επί χρόνια και για μεγάλο χρονικό διάστημα η τουρκική πολεμική της αεροπορία μαζί με άλλα συμμαχικά κράτη επιτηρούσαν με μαχητικά F16 τον εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική. Επιπλέον η Τουρκία γίνεται ολοένα πιο ελκυστική παραγωγός όπλων, ειδικά για λιγότερο ευημερούσες χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία. Και την Ουκρανία έχει προμηθεύσει με όπλα».
Για όλους αυτούς τους λόγους «είναι σημαντικό να επιδείξουμε ενότητα. Ο Ερντογάν πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι νοιάζεται για τη Συμμαχία και ότι υποστηρίζει ευθαρσώς τη διεύρυνσή της, έναντι της ρωσικής απειλής. Οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά η Σουηδία και η Φινλανδία, θα πρέπει να δείξουν καλή θέληση.»