Αθλητικά
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 12:39

Οδηγία της FIFPRO στους ποδοσφαιριστές-μέλη της να μην υπογράφουν στη Super League 2

Η παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών (FIFPRO) προειδοποίησε τους ποδοσφαιριστές-μέλη της για τους κινδύνους υπογραφής σε συλλόγους της Κίνας, της Τουρκίας, της Ελλάδας (Super League 2) και αρκετών άλλων χωρών, λόγω «συστηματικών και εκτεταμένων παραβιάσεων συμβολαίων».

Η παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών (FIFPRO) προειδοποίησε τους ποδοσφαιριστές-μέλη της για τους κινδύνους υπογραφής σε συλλόγους της Κίνας, της Τουρκίας, της Ελλάδας (Super League 2) και αρκετών άλλων χωρών, λόγω «συστηματικών και εκτεταμένων παραβιάσεων συμβολαίων».

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κίνας, ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο, ότι οι σύλλογοι που δεν θα καταφέρουν να τακτοποιήσουν όλους τους εκκρεμείς μισθούς έως τις 31 Δεκεμβρίου, θα υποβιβασθούν ή θα αποβληθούν, με την Chongqing Liangjiang Athletic να είναι η τελευταία ομάδα που διαλύθηκε, λόγω χρεών.

Οι παίκτες της Chongqing είχαν δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον Μάιο, αναφέροντας ότι παρέμεναν απλήρωτοι.

Η FIFPRO, επισημαίνει ότι η μη πληρωμή μισθών ήταν επίσης ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα για παίκτες στην Αλγερία, στην Σαουδική Αραβία, στην Ρουμανία και στην Τουρκία, ενώ οι σύλλογοι της δεύτερης κατηγορίας στην Ελλάδα συχνά σταματούν τη λειτουργία τους χωρίς να πληρώσουν τα χρέη τους.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) τον περασμένο Δεκέμβριο, έδειξε ότι οι σύλλογοι της χώρας, χρωστούν περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ σε απλήρωτους μισθούς.

Η FIFA συνεργάστηκε με την FIFPRO, το 2020, προκειμένου να δημιουργήσει ταμείο για την παροχή αποζημίωσης στους παίκτες, όταν οι σύλλογοι τους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή παύουν να λειτουργούν, με το ποσό αυτό, να φθάνει στα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, μόνο για εφέτος!

Η οδηγία της FIFFPro αναφέρει:

«Η FIFPRO εκδίδει προειδοποίηση μεταγραφών που συμβουλεύει τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να μην υπογράψουν σε συλλόγους στην Αλγερία, την Κίνα, την Ελλάδα (Super League 2), τη Λιβύη, τη Ρουμανία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία λόγω συστηματικών και εκτεταμένων συμβατικών παραβιάσεων σε αυτές τις χώρες.

Στη Ρουμανία και την Τουρκία, οι συμβατικές παραβιάσεις από πολλούς συλλόγους – συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας πληρωμής των μισθών – παραμένει ένα μακροχρόνιο και επαναλαμβανόμενο ζήτημα.

Ο αυξημένος αριθμός συλλόγων στη Ρουμανία που μπαίνουν σε διαδικασίες αφερεγγυότητας συνεχίζει να έχει σοβαρές συνέπειες για τους παίκτες, ωθώντας τους σε ατέρμονες διαδικασίες αφερεγγυότητας με ελάχιστες έως καθόλου πιθανότητες να λάβουν αποζημίωση.

Στο δεύτερο πρωτάθλημα της Ελλάδας, οι σύλλογοι κλείνουν συχνά χωρίς να πληρώσουν τα χρέη τους. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό παικτών που επιδιώκουν να λάβουν μέρος από τους απλήρωτους μισθούς τους από το Ταμείο Προστασίας Παικτών της FIFA.

Η μη καταβολή μισθών είναι επίσης ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα για παίκτες στην Αλγερία, την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία. Όσον αφορά τη Λιβύη, η FIFPRO ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τον αυξανόμενο αριθμό ξένων παικτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα, επειδή οι σύλλογοι που τους απασχολούν αρνούνται να παράσχουν τα σχετικά έγγραφα για να φύγουν.

Ενθαρρύνουμε τους παίκτες με ανησυχίες ή ερωτήσεις να επικοινωνήσουν με την εθνική τους ένωση παικτών ή την FIFPRO».