Σε τουριστικές περιοχές όπως τα νησιά του Ιονίου, το νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Αττική καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού και αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Δημήτρη Παρασκευή.
Σε τουριστικές περιοχές όπως τα νησιά του Ιονίου, το νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Αττική καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού και αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Δημήτρη Παρασκευή.
Όπως ανέφερε ο κ. Παρασκευής σε αυτές τις περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων συνέβη νωρίτερα.
Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατανομή η ομάδα 18-24 παρουσιάζει μία συνεχόμενη αύξηση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες δεν παρυσιάζεται σημαντική αυξητική τάση.
Αύξηση καταγράφεται και στο ποσοστό των επαναλοιμώξεων επί του συνόλου των διαγνώσεων, όπως και στον συνολικό αριθμό των απλών νοσηλειών. Ωστόσο - όπως επισημάνθηκε - η αύξηση στις απλές νοσηλείες το τελευταίο διάστημα - παρότι γνωρίζει έξαρση - δεν μεταφράζεται σε αύξηση σε νοσηλείες σε ΜΕΘ.
Ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως όλη η Ευρώπη πλέον είναι στα «κόκκινα» όσον αφορά την πανδημία, τονίζοντας ότι είναι συνεχής η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις κεντρικές, νότιες και βόρειες χώρες της ηπείρου. Όπως παρατήρησε αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των κρουσμάτων στην ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ στις νοσηλείες τα περισσότερα κράτη δεν βρίσκονται στο «κόκκινο». Χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Η μετάλλαξη που κυριαρχεί στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα -όπου φαίνεται ό,τι αφορά πάνω από τις μισές μολύνσεις - είναι η Όμικρον και οι παραλλαγές ΒΑ4 και ΒΑ5.
naftemporiki.gr