Στην καλοκαιρινή συνέντευξη του στο ARD, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς εξέφρασε την ανησυχία του για τον πληθωρισμό και το υψηλό κόστος ενέργειας, προειδοποιώντας ότι συνιστά παράγοντα «κοινωνικής έκρηξης».
Στην καλοκαιρινή συνέντευξη του στο ARD, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς εξέφρασε την ανησυχία του για τον πληθωρισμό και το υψηλό κόστος ενέργειας, προειδοποιώντας ότι συνιστά παράγοντα «κοινωνικής έκρηξης».
Ο κάθε πολίτης το βλέπει στο σούπερ μάρκετ, σε άλλα καταστήματα και στο βενζινάδικο ότι οι τιμές αυξάνονται, τόνισε καγκελάριος Σολτς και παραδέχτηκε ότι «πολλοί δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν αν ο λογαριασμός θέρμανσης αυξάνεται ξαφνικά κατά εκατοντάδες ευρώ».
Ο καγκελάριος είπε ότι αυτό θα είναι το θέμα της αυριανής σύσκεψης για «συντονισμένη δράση» ,στην καγκελαρία. Σε αυτή τη σύσκεψη θα μετάσχουν εργοδότες, συνδικάτα,οικονομολόγοι , και στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, για να συζητήσουν μέτρα κατά του πληθωρισμού. « Δεν πρόκειται για θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων, αλλά για την έναρξη μιας διαδικασίας» , τόνισε ο Σολτς που δεν θέλησε να προδικάσει τα αποτελέσματα.
Ο καγκελάριος τόνισε επίσης ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του SPD, των Πρασίνων και του FDP έχει ήδη υιοθετήσει πολλά μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πολιτών . «Γίνονται πολλά», είπε ο Σολτς. Πολλά από τα μέτρα του πακέτου ανακούφισης των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου - πολλοί πολίτες δεν τα είχαν καν ακούσει. «Για φέτος, σχεδόν όλοι όσοι γνωρίζουν μαθηματικά λένε ότι έχουμε απορροφήσει περίπου το 90% των αυξήσεων των τιμών για τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα μέσω των πολλών μέτρων που έχουμε λάβει», υπογράμμισε ο καγκελάριος. Προειδοποίησε όμως ότι «η επόμενη χρονιά συνιστά μεγαλύτερη πρόκληση».
Λόγω των ανησυχιών για την έλλειψη παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου και τις ακριβές εισαγωγές ενέργειας, ο Σολτς υποστήριξε την προοπτική κρατικών μέτρων στήριξης για τους προμηθευτές φυσικού αερίου που το έχουν ανάγκη. Τα κρατικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ήδη βοηθούν, τόνισε και πρόσθεσε ότι εξετάζεται τι μπορεί να γίνει με τον μεγαλύτερο γερμανικό εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper, ο οποίος αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Ο Σολτς αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Lufthansa, η οποία είχε λάβει ένα πακέτο διάσωσης αξίας εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση και την Επιτροπή της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.