TO ΦΟΡΟΥΜ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας δεν ταίριαζε στο θερμό καλοκαιρινό σκηνικό του μεσογειακού Νότου. Είχε κάτι από τον παγετό του χειμώνα που έρχεται, από τη μεγάλη ανατριχίλα μιας ιστορικής ενεργειακής κρίσης και μιας νέας ύφεσης που όλοι φοβούνται, αλλά ελάχιστοι μιλούν γι’ αυτή.
Από την έντυπη έκδοση
Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]
TO ΦΟΡΟΥΜ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας δεν ταίριαζε στο θερμό καλοκαιρινό σκηνικό του μεσογειακού Νότου. Είχε κάτι από τον παγετό του χειμώνα που έρχεται, από τη μεγάλη ανατριχίλα μιας ιστορικής ενεργειακής κρίσης και μιας νέας ύφεσης που όλοι φοβούνται, αλλά ελάχιστοι μιλούν γι’ αυτή. Στην πραγματικότητα, στη Σίντρα άνοιξε το κουτί των μεγάλων διλημμάτων και των μεγάλων φόβων για το πού οδηγείται η Ευρώπη μέσα από τις συμπληγάδες της ενεργειακής ασφυξίας που στήνει η Ρωσία και των υψηλότερων επιτοκίων που επιβάλλει ο πληθωρισμός-ρεκόρ.
ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ρητορική τους τα περισσότερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόβαλαν το θετικό αφήγημα, εκείνο που λέει πως η οικονομία της Ευρωζώνης αντέχει και θα παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά παρά τον ενεργειακό πόλεμο.
ΣΤΙΣ ΚΑΤ' ΙΔΙΑΝ συζητήσεις όμως στο φόρουμ, όπως αποκαλύπτει το Reuters, κυριάρχησαν οι ανησυχίες μιας ύφεσης που δείχνει όλο και περισσότερο προδιαγεγραμμένη. «Δεν περιμένω και δεν βλέπω ύφεση, στην πραγματικότητα βλέπω πιθανότητες ακόμη και για μια θετική έκπληξη. Οι υπηρεσίες στην Ευρωζώνη παραμένουν ισχυρές και η αγορά εργασίας είναι σφιχτή. Δείτε μόνον τα αεροδρόμια, τα εστιατόρια και τους τουριστικούς προορισμούς που κατακλύζονται από τουρίστες», δήλωσε ο Σλοβένος κεντρικός τραπεζίτης Μπόστιαν Βασλ, εκφράζοντας τον υπερ-αισιόδοξο άξονα του φόρουμ.
ΟΙ ΠΙΟ προβληματισμένοι, ωστόσο, υπενθύμισαν πως τα χειρότερα της κρίσης βρίσκονται ακόμη μπροστά. Και πως το δομικό πρόβλημα για την Ευρώπη παραμένει η βαριά ενεργειακή εξάρτησή της από τη Μόσχα και η παράλληλη εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών - παράγοντες που, σύμφωνα με το Reuters, της στερούν άμεσα πλούτο αντίστοιχο με 2% έως 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και τον μεταφέρουν αλλού, ως επί το πλείστον απευθείας στη Ρωσία.
«ΕΧΩ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ αμφιβολίες ότι οδεύουμε ολοταχώς προς ύφεση», φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο τραπεζίτης της ΕΚΤ, ενώ έτερος συνάδελφός του είπε ότι «ο κίνδυνος της ύφεσης είναι πραγματικός» και «οι πιθανότητες ενός εμπορικού σοκ δείχνουν εξαιρετικά υψηλές». Προφανώς και οι δύο ήταν λιγότερο αισιόδοξοι από τον Βασλ.