Κόσμος
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 14:47

Από το εντυπωσιακό βιογραφικό στο top-10 των καταζητούμενων του FBI

Η Ρούτζα Ιγκνάτοβα, γνωστή ως «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» (Cryptoqueen), προστίθεται στη λίστα του FBI με τους δέκα πιο καταζητούμενους φυγάδες για φερόμενη απάτη σε βάρος εκατομμυρίων επενδυτών, από τους οποίους απέσπασε τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια. 

Διέθετε ένα εξαιρετικό βιογραφικό αλλά πλέον το όνομά της φιγουράρει ανάμεσα στα ονόματα αρχηγών καρτέλ, απαγωγέων και δολοφόνων. Ο λόγος για τη Ρούτζα Ιγκνάτοβα, γνωστή ως «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» (Cryptoqueen), το όνομα της οποίας προστίθεται στη λίστα του FBI με τους δέκα πιο καταζητούμενους φυγάδες, για τη φερόμενη απάτη σε βάρος εκατομμυρίων επενδυτών, από τους οποίους απέσπασε τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια. 

Γερμανίδα πολίτης που ζούσε στη Βουλγαρία, η ιδρύτρια του κρυπτονομίσματος OneCoin έχει μπει επίσης στη λίστα των πιο καταζητούμενων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιβολής του νόμου«Είναι ύποπη ότι ώθησε επενδυτές σε όλο τον κόσμο να επενδύσουν σε αυτό το πραγματικά άχρηστο ''νόμισμα''», ανέφερε η Europol τον Μάιο. 

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι η Ιγκνάτοβα ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το OneCoin, το οποίο αποκάλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα πυραμίδας στην ιστορία (επιχειρηματικό μοντέλο που στρατολογεί μέλη υποσχόμενο χρηματικά κέρδη και υπηρεσίες ως ανταμοιβή για την προσθήκη νέων μελών). 

Ενώ η Ιγκνάτοβα ισχυρίστηκε ότι το OneCoin υποστηριζόταν από τεχνολογία blockchain, δεν υπήρχε, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών στη Νέα Υόρκη, Μάικλ Ντρίσκολ. «Η Ιγκνάτοβα είχε ένα εξαιρετικό βιογραφικό, φέρεται να σπούδασε νομικά στην Οξφόρδη και εργαζόταν στη McKinsey, αλλά τώρα βρίσκεται δίπλα-δίπλα στη λίστα των κορυφαίων 10 αρχηγών καρτέλ, απαγωγέων και δολοφόνων», σχολίασε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, Ντέμιαν Ουίλιαμς.

Οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν το κατηγορητήριο εναντίον της το 2019, κατηγορώντας την για απάτη μέσω εμβάσματος, συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος και απάτη σε χρεόγραφα. Το FBI προσφέρει αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της.

Τα μπλεξίματά της με τη δικαιοσύνη έγιναν επίσης αντικείμενο ενός επιτυχημένου podcast του BBC «The Missing Cryptoqueen».

Τι είναι το OneCoin

Το OneCoin δημιούργησε έσοδα ύψους 3,4 δισ. ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του 2014 έως το τρίτο τρίμηνο του 2016, αλλά δεν είχε πραγματική αξία και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αγοράσει τίποτα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Λειτουργούσε ως ένα πολυεπίπεδο δίκτυο μάρκετινγκ που πλήρωνε προμήθειες στα περισσότερα από 3 εκατ. μέλη του παγκοσμίως για τη στρατολόγηση άλλων για να αγοράσουν πακέτα OneCoin, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Η Ιγκνάτοβα δημιούργησε το OneCoin το 2014. Λειτούργησε σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και κάποια στιγμή ισχυρίστηκε ότι είχε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια επενδυτές. Η ίδια γέμισε αμφιθέατρα σε όλο τον κόσμο προτρέποντας τους επενδυτές να συμμετάσχουν στην «οικονομική επανάσταση», υποσχόμενη ότι το OneCoin «θα μεταμόρφωσε τη ζωή τους», είπε ο Ουίλιαμς. Αντίθετα, «απλώς εκμεταλλευόταν τις φρενήρεις εικασίες στις πρώτες μέρες των κρυπτονομισμάτων».

Όταν κατάλαβε ότι οι ΗΠΑ την παρακολουθούσαν, η Ιγκνάτοβα επιβιβάστηκε σε μια πτήση για την Ελλάδα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε, είπε ο Ντρίσκολ, σημειώνοντας ότι έχει δεσμούς με τη Ρωσία, την Ελλάδα και πιστεύεται ότι έχει ταξιδέψει σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg