Πολιτική
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 20:02

Μ. Βορίδης: Το «Turkaegean» χαρακτηρίζει υπηρεσίες και όχι κυριαρχία

Ένα εμπορικό σήμα χαρακτηρίζει υπηρεσίες και δεν έχει να κάνει τίποτα με την κυριαρχία τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στη Βουλή, σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του σήματος "turkaegean". 

Ένα εμπορικό σήμα χαρακτηρίζει υπηρεσίες και δεν έχει να κάνει τίποτα με την κυριαρχία τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στη Βουλή, σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του σήματος "turkaegean". 

Ο λαϊκισμός και η τοξικότητα στην αντιπολίτευση πρέπει να έχει και ένα όριο είπε ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στην κριτική κατά του υπουργού Ανάπτυξης. Θέλετε να κατεβαίνει ο υπουργός και να ασκεί τον προέλεγχο στα εμπορικά σήματα; ρώτησε ο κ. Βορίδης σημειώνοντας ότι ο αρμόδιος υπάλληλος θα ελεγχθεί. 

Αναφερόμενος στον σχετικό πολιτικό διάλογο, είπε ότι το να μιλάνε οι Τούρκοι περί κυριαρχίας, "να τα λένε γνωρίζοντας ότι λένε ανοησίες. Να τα ακούω και από Έλληνες αυτά; Έ, όχι! Ένα εμπορικό σήμα είναι ένα σήμα που χαρακτηρίζει υπηρεσίες. Δεν έχει να κάνει τίποτα με την κυριαρχία [..] Ελπίζω να καταλαβαίνουμε ότι οι νομικές αντιρρήσεις και οι νομικές ενέργειες που θα γίνουν, το αντικείμενο τους δεν θα είναι η κυριαρχία, αλλά οι διατάξεις του νόμου περί σημάτων, που λένε ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιείς ευρύτερους γεωγραφικούς όρους για να χαρακτηρίσεις προϊόντα και υπηρεσίες" επισήμανε ο κ. Βορίδης.

 

Για τις πρόωρες εκλογες

Τοποθετούμενος στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής επί νομοσχεδίου του υπουργείου του, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις εκλογικής διαδικασίας και ρυθμίσεις για την Αυτοδιοίκηση,  Υπάρχουν όντως διατάξεις, μετά από πρόταση του αρμοδίου τμήματος του Αρείου Πάγου, για την καλύτερη εφαρμογή της εκλογικής διαδικασίας. Εγώ δεν μπαίνω σε αυτή τη συζήτηση. Η θέση του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη. Είναι ο μόνος που μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είπε ο κ. Βορίδης. Αναρωτήθηκε ωστόσο, εάν η αντιπολίτευση θέλει τις εκλογές ή εάν ανησυχεί βαθύτατα για αυτές. Αλλιώς, τι είναι αυτή η συζήτηση για το εάν δραπετεύουμε, ή εάν είναι εύκολος ή δύσκολος ο επερχόμενος χειμώνας; είπε ο κ. Βορίδης.

 

Οι περιορισμοί στα δημοτικά συμβούλια

Για το θέμα του άρθρου 44 του νομοσχεδίου, με το οποίο οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις δεν θα έχουν πλέον δυνατότητα να θέτουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διατάξεως, στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να φιμώσει οποιονδήποτε, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, "αλλά δεν είναι και πρόθεσή μου να αφήσω μια κατάσταση, που αποτελεί ευτελισμό της διαδικασίας στα δημοτικά συμβούλια". Το να χρησιμοποιείται μια διάταξη, που δίνει τη δυνατότητα στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να ζητούν να συζητηθούν ως κατεπείγοντα θέματα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έως τους Σαντινίστας και την εκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης, δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει, είπε ο κ. Βορίδης και συνέχισε: Λαμβάνω υπόψιν τις παρατηρήσεις σας, αλλά να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος, ώστε τα δημοτικά συμβούλια να μην κάνουν επαναστατική γυμναστική και ακτιβισμό χωρίς νόημα, αλλά να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, να διαφυλάττουν το κύρος τους και ταυτόχρονα να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής της μειοψηφίας, Διονύσης Καλαματιανός, είπε ότι με το άρθρο 44 αφαιρείται διαχρονικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μειοψηφικών παρατάξεων και πρέπει να αποσυρθεί: "Φιμώνετε ακόμα περισσότερο τις μειοψηφίες [..] Ακόμα και η ΚΕΔΕ που στην πλειοψηφία της αποτελείται από δημάρχους προσκείμενους στη ΝΔ, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της" είπε ο κ. Καλαματιανός. Για το θέμα του όρου "turkaegean" είπε ότι "είναι μια τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης" και πρέπει να απολογηθεί. Η αδράνειά σας, η ολιγωρία σας, η ανικανότητά σας βλάπτει σοβαρά τη χώρα και τα συμφέροντά μας" είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τις εκλογικές διατάξεις του νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι "ο κ. Μητσοτάκης σύρεται σε εκλογές, διότι έρχονται ξανά εξαιρετικά δύσκολες μέρες, και το μέλλον της χώρας προδιαγράφεται δυσοίωνο". Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης είπε "ότι σε έναν νησιωτικό δήμο μιας περιφέρειας του ανατολικού Αιγαίου, θέλετε να κλείσετε το μικρόφωνο στην αντιπολίτευση, να μην μπορεί να κατεβάσει ψήφισμα που να σας καταγγείλει (για παράδειγμα) για την υπόθεση της 'turkaegean'".

 Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 44, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να απαντήσει στο ποιος είναι αυτός που ζήτησε και εμπνεύστηκε αυτό το άρθρο. Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε η κα Λιακούλη, δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει σε ένα νομοσχέδιο που καταργεί τον δημοκρατικό διάλογο στα δημοτικά συμβούλια και το αναφαίρετο δικαίωμα της αντιπολίτευσης να αναδεικνύει επείγοντα θέματα τοπικών κοινωνικών. Αναφερόμενη σε διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στα οικονομικά των κομμάτων και την εκλογική διαδικασία, η κα Λιακούλη είπε ότι δίνουν "το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου". Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά: "Όσο κι αν εκτιμούμε την ενημέρωση ότι έρχονται εκλογές, το να κατεβαίνουν τα μολύβια από σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, που το συναντάμε σε ανταμώματα στα βουνά, καλό στη χώρα δεν κάνει".

 Την άμεση απόσυρση του άρθρου 44 ζήτησε και ο αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης: "Πρόκειται για εμβληματικού τύπου αντιδημοκρατική και αυταρχική διάταξη, την οποία η κυβέρνηση πρέπει να την αποσύρει τώρα. Να μην μπει καν στη διαδικασία της συζήτησης" είπε ο κ. Συντυχάκης υπογραμμίζοντας ότι "η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει άκρα του τάφου σιωπή στα δημοτικά συμβούλια."

 Για προεκλογικό ζέσταμα της κυβέρνησης έκανε λόγο ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης. Φέρνετε ένα εκλογικό νομοσχέδιο, εν μέσω φημών για πρόωρες εκλογές είπε ο κ. Μυλωνάκης και πρόσθεσε: Σε μια περίοδο που κάνετε τα λάθη, το ένα πίσω από το άλλο, εσείς σκέφτεστε μόνο το μέλλον της ΝΔ. Αποτελεί ιδιοτέλεια του πρωθυπουργού, να κάνει εκλογές πριν τον προλάβει ο δύσκολος χειμώνας είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Για το θέμα του εμπορικού σήματος αναρωτήθηκε "αν είναι δυνατόν να κρέμεται η Ελλάδα από ένα υπάλληλο.. Και ο Έλληνας, ο ελληναράς επίτροπος μας τι κάνει;" αναρωτήθηκε ο κ. Μυλωνάκης.

 Τέλος, η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, είπε ότι το νομοσχέδιο ενισχύει τα προεκλογικά σενάρια, ενώ για το άρθρο 44 είπε ότι πρόκειται για πρωτάκουστη διάταξη, που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων των αυτοδιοικητικών φορέων και της αντιπολίτευσης.-