Πολιτική
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 13:50

K. Μητσοτάκης: H πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο είναι πάντα ανοιχτή

Την ανάγκη να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία και να επιλύονται οι διαφορές με διάλογο επεσήμανε μετά το τέλος της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έθεσε το παραμικρό ζήτημα για τα νησιά στο Αιγαίο και ευρύτερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι το μήνυμα που εκπέμφθηκε από το ΝΑΤΟ ήταν σαφές: Η Συμμαχία είναι προσηλωμένη στη στήριξη της Ουκρανίας και δεν έχει καμία ανοχή για άλλα προβλήματα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα του Turkaegean, σημειώνοντας πως η χώρα θα εξαντλήσει τα νομικά της περιθώρια. 

Την ανάγκη να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία και να επιλύονται οι διαφορές με διάλογο επεσήμανε μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έθεσε το παραμικρό ζήτημα για τα νησιά στο Αιγαίο και ευρύτερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι το μήνυμα που εκπέμφθηκε από το ΝΑΤΟ ήταν σαφές: Η Συμμαχία είναι προσηλωμένη στη στήριξη της Ουκρανίας και δεν έχει καμία ανοχή για άλλα προβλήματα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα του Turkaegean, σημειώνοντας πως η χώρα θα εξαντλήσει τα νομικά της περιθώρια. 

 «Το Μητσοτάκης γιοκ το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Κατέστη σαφές σε όλους ότι η προσήλωση όλων στο ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία. Καμία πολυτέλεια για άλλη συζήτηση και αποσταθεροποίηση. Εκτιμώ ότι και πάλι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε.» είπε  ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας τη διαρκή όξυνση στην τουρκική ρητορική, σημείωσε: «Πολλά από όσα λέει ο Ταγίπ Ερντογάν έχουν αποδέκτες το εσωτερικό ακροατήριο. Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδος σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή». Τόνισε δε πως τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και πίσω από κλειστές πόρετες ήταν σαφή: «Η προσήλωση της Συμμαχίας έχει στραφεί στη στήριξη της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει καμία ανοχή για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα ούτε μπορεί να είναι η Συμμαχία πεδίο επίλυσης διμερών διαφορών».

 

«Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα Μπάιντεν για το Αιγαίο»

«Ήταν σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη μεταξύ τους συνάντηση, για αποφυγή των εντάσεων στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία, τόνισε επίσης  ο πρωθυπουργό 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν εκτιμά ότι ο κ. Ερντογάν θα ακολουθήσει την παραίνεση του Προέδρου των ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Είδα και εγώ το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνάντησή του Προέδρου Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Νομίζω ήταν ένα πολύ σαφές, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία. Μια ευθεία παραίνεση προς την Τουρκία να επιστρέψει το τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει την ακραία ρητορική την οποία έχουμε, δυστυχώς, υποστεί τους τελευταίους μήνες».

Επισήμανε ότι «σε καμία από πολλές συζητήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδας και σημείωσε:

«Αυτό νομίζω κάτι λέει, κατά πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή αν τελικά είναι μία επιχειρηματολογία η οποία σκοπεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε εξάλλου  την εκτίμηση ότι δεν θα έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού του 2020

 

Υπηρεσιακές ευθύνες στην υπόθεση Turkeagean

Κληθείς να σχολιάσει την κατοχύρωση του σήματος Turkaegean από την Άγκυρα, τόνισε «η κυβέρνηση θα αντιδράσει, θα εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια». Όπως είπε «προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους». Σχολιάζοντας τις πιθανές επιπτώσεις, ανέφερε πως «έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή το Turkeagean δεν είχε καμία ιδιαίτερη επιρροή στον ελληνικό τουρισμό». 

 

Το τουρκικό βέτο και τα F-16 

Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως η Τουρκία δεν θα είχε κανένα όφελος να επιμείνει στο βέτο της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αναγνώρισε ωστόσο πως «δίκαια ανησυχεί για ορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις, αφού έχει στο παρελθόν πληρώσει βαρύτατο τίμημα από τρομοκρατικές επιθέσεις». 

Ερωτηθείς για το τουρκικό αίτημα για τα F-16, απάντησε πως η Ελλάδα κοιτάζει τι κάνει η ίδια για να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα: «Η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Δείτε που είμαστε τώρα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια: Raffalle, φρεγάτες... aυτό είναι το μέλημα της κυβέρνησης. Ολα αυτά τα κάνουμε χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης, που από τη μια κόπτεται για την αναβάθμιση των F-16 ξαι από την άλλη δεν στήριξε» σημείωσε. Πρόσθεσε επίσης ότι αυτό που και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν είναι πως απαιτείται το αίτημα να εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία. 

naftemporiki.gr