Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να εκτονώσει την ένταση που έχει προκληθεί με τη Ρωσία σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος έμεινε μπλοκαρισμένος από τις εξαγωγές ορισμένων αγαθών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας.
Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να εκτονώσει την ένταση που έχει προκληθεί με τη Ρωσία σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος έμεινε μπλοκαρισμένος από τις εξαγωγές ορισμένων αγαθών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας.
Ο ρωσικός θύλακας γεωγραφικά είναι «στρυμωγμένος» μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας, στη νότια ακτή της Βαλτικής Θάλασσας. Αυτό το μήνα βρέθηκε επίσης μπλεγμένος στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία, ως αντίδραση στην εισβολή της Μόσχας, η Λιθουανία, η οποία ελέγχει τη μόνη χερσαία σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Καλίνινγκραντ με την ηπειρωτική Ρωσία, άρχισε να περιορίζει τις εξαγωγές αγαθών που είναι στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ.
Η αντίδραση της Μόσχας ήταν έντονη και απειλητική. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, έκανε λόγο για «σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας», ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε ότι η απάντηση της Μόσχας «δεν θα είναι αποκλειστικά διπλωματική».
Πάντως, όπως αποκαλύπτει αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες για να εξαιρεθεί το Καλίνινγκραντ από τις κυρώσεις, οι οποίες αφορούν μέχρι στιγμής βιομηχανικά προϊόντα όπως ο χάλυβας.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα», δήλωσε άτομο με άμεση γνώση των συζητήσεων της ΕΕ, περιγράφοντας το Καλίνινγκραντ ως «ιερό» για τη Μόσχα. «[Ο Πούτιν] έχει πολύ μεγαλύτερο πλεονέκτημα από εμάς. Είναι προς το συμφέρον μας να βρούμε έναν συμβιβασμό», συνέχισε, παραδεχόμενο ότι το τελικό συμβιβαστικό αποτέλεσμα μπορεί να φαίνεται άδικο.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, το εμπόριο μέσω της Λιθουανίας προς τον ρωσικό θύλακα του θα μπορούσε να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς εντός των ημερών, στις αρχές Ιουλίου, εφόσον καμφθούν οι επιφυλάξεις της Λιθουανίας η οποία αντιδρά.
«Οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται και οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται δεν πρέπει να υπονομεύουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής κυρώσεων της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας. «Καθώς η διέλευση του Καλίνινγκραντ είναι δυνατή μέσω διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ, η εξήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο εφαρμογής των κυρώσεων της ΕΕ... δεν μπορεί να περιοριστεί στη Λιθουανία», πρόσθεσε.
Η προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης αποδεικνύει πάντως ότι είναι δύσκολο για την Ευρώπη τόσο να μείνει πιστή στην εφαρμογή αυστηρών κυρώσεων όσο και να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση με τη Ρωσία, έτσι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με την υποστήριξη της Γερμανίας, αναζητούν συμβιβασμό για να επιλύσουν μια από τις πολλές συγκρούσεις τους με τη Μόσχα, σχολίασε στο Reuters άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Μάλιστα, σύμφωνα με άλλη πηγή του πρακτορείου, υπάρχει ο φόβος ότι εφόσον δεν αποκατασταθεί ο η παραδοσιακή διαδρομή για τα ρωσικά προϊόντα προς το Καλίνινγκραντ- πρώτα της Λευκορωσίας και στη συνέχεια της Λιθουανίας- η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μέσω της επικράτειάς του.
naftemporiki.gr