Πολιτική
Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008 10:45

K. Καραμανλής: Απολύτως εγγυημένες οι συντάξεις

Το κράτος εγγυάται απόλυτα όλες τις συντάξεις, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Το κράτος εγγυάται απόλυτα όλες τις συντάξεις, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι τα ασφαλιστικά ταμεία λειτουργούν σε θωρακισμένο νομικό πλαίσιο και ότι δεν έχουν λόγο να προβούν σε ρευστοποιήσεις, ούτε να εκποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

«Η περιουσία των ταμείων είναι εγγυημένη, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για κανέναν ασφαλισμένο, η κυβέρνηση στηρίζει την εξυγίανση των ταμείων και την άρση των αδικιών στην κοινωνική ασφάλιση», τόνισε.

Υπογράμμισε δε ότι «την αναφορά για τζόγο με τα αποθεματικά των ταμείων την απορρίπτουμε, είναι αβάσιμη. Οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνα τοξικά προϊόντα».

Σημειώνεται ότι η κ. Παπαρήγα πρότεινε να καλυφθούν οι απώλειες των ταμείων από τη συμμετοχή τους στο χρηματιστήριο, και τόνισε τη διαφωνία του Κομμουνιστικού Κόμματος στην τοποθέτηση των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο, το οποίο «εμείς ονομάζουμε τζόγο».

Ο κ. Καραμανλής έκανε επίσης λόγο για τον κοινωνικό προϋπολογισμό , που όπως είπε, παρά τις δυσχερείς συνθήκες θα ανέλθει για το 2008 στα 52 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2007. Σημείωσε επίσης ότι οι κοινωνικές παροχές στην Ελλάδα ξεπερνούν κατά πολύ τον αντίστοιχο μέσο όρο της ευρωζώνης.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση παίρνει κάθε μέτρο αξιολογώντας τις κοινωνικές ανάγκες.

Για τις εξοπλιστικές δαπάνες

«Οι δαπάνες για την εθνική άμυνα μετριάστηκαν ριζικά», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου.

«Έχουμε μειώσει τις αμυντικές δαπάνες κάτω του 3% του ΑΕΠ. Οι εξοπλιστικές δαπάνες για το 2009 μειώνονται κατά 15% σε σχέση με τις φετινές», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα πως «θέλουμε την πατρίδα μας παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Η κυβέρνηση μετουσιώνει τη βούληση των Ελλήνων σε πολιτική ειρήνης και συνεργασίας ωστόσο απαιτεί ισχυρή αποτρεπτική δύναμη».

Καταλήγοντας, ο κ. Καραμανλης υπογράμμισε: «Θυμίζω σε όσους προσποιούνται άγνοια ότι γειτονικές χώρες διατηρούν ποσοστά αμυντικών δαπανών που φτάνουν το 5% του ΑΕΠ. Λαϊκισμοί σε τέτοιας κύριας σημασίας ζητήματα δεν νοούνται».

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να το κατονομάσει, απαντώντας στην κριτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση.

«Κάποιοι», τόνισε ο κ. Καραμανλής, «εμφανίζονται με "πακέτα" υποσχέσεων, ακοστολόγητα και ανεφάρμοστα. Κάποιοι προσποιούνται ότι παρέχουν "υπηρεσίες υποδείξεων" και επιδίδονται σε ευχολόγια. Κάποιοι δηλώνουν ότι έχουν μαγικές λύσεις και ότι τάχα δεν μπορεί να τις βρει η κυβέρνηση».

«Είναι πρωτίστως (αλλ’ όχι μόνον) εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι "η οικονομική κρίση τάχα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μόνο ένα άλλοθι της Κυβέρνησης". Είναι εκείνοι που δεν νοιάζονται για λύσεις, αλλά μόνο για τις εντυπώσεις της στιγμής. Είναι οι διαχρονικοί δημαγωγοί, οι εκφραστές της αντίδρασης και της καθήλωσης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί και δεν πρόκειται να ακολουθήσει «πρακτικές ανέξοδου και κοινωνικά ανώφελου λαϊκισμού». «Δεν παίζουμε ούτε σε βάρος του τόπου, ούτε σε βάρος των πολιτών. Έχουμε ξεκάθαρη αντίληψη των αδυναμιών, αλλά και των δυνατοτήτων της οικονομίας μας. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Καταλαβαίνουμε τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που αισθάνονται πιο έντονη την πίεση του διεθνούς περιβάλλοντος. Καταλαβαίνουμε τον άνεργο, αλλά και τον πολίτη που φοβάται για τη δουλειά του», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.