Κόσμος
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 12:39

Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ κάνει τη μεγαλύτερη ως τώρα παραχώρηση στην πολιτική για τον Covid

Ένα μικρό βήμα πίσω φαίνεται ότι κάνει η Κίνα αναφορικά με την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων Covid-19, ανακοινώνοντας ότι μειώνει στο μισό τους χρόνους παραμονής σε καραντίνα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες.

Ένα μικρό βήμα πίσω φαίνεται ότι κάνει η Κίνα αναφορικά με την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων Covid-19, ανακοινώνοντας ότι μειώνει στο μισό τους χρόνους παραμονής σε καραντίνα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή που έχει κάνει μέχρι τώρα στην πολιτική της για τον κορωνοϊό που έχει δεχθεί έντονη κριτική εντός και εκτός Κίνας, καθώς έχει έχει αφήσει απομονωμένη τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η απόφαση ήρθε αφού το Πεκίνο και η Σαγκάη δήλωσαν ότι δεν είχαν νέα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα Covid τη Δευτέρα, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. 

Σε εθνικό επίπεδο, η Κίνα ανέφερε μόλις 22 κρούσματα τη Δευτέρα, σε πλήρη αντίθεση με άλλα μέρη του κόσμου που βλέπουν χιλιάδες νέες μολύνσεις την ημέρα. Κταγράφηκαν επίσης άλλες 78 μολύνσεις που εντοπίστηκαν μεταξύ των εισερχόμενων ταξιδιωτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ένα αναθεωρημένο κυβερνητικό πρωτόκολλο που δημοσίευσε την Τρίτη η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, οι ταξιδιώτες θα πρέπει πλέον να περάσουν επτά ημέρες σε μια εγκατάσταση καραντίνας και στη συνέχεια να παρακολουθούν την υγεία τους στο σπίτι για άλλες τρεις ημέρες. Η διάρκεια της παραμονής σε ξενοδοχεία καραντίνας είναι σημαντικά μειωμένη από τις 14 ημέρες που προβλεπόταν ως τώρα σε πολλά μέρη της Κίνας. Παλιότερα ίσχυε καραντίνα έως και 21 ημέρες απομόνωσης.

Η αλλαγή, αν και μεγάλη για τα δεδομένα της Κίνας, διατηρεί την ιδιαίτερα αυστηρή εικόνα του Πεκίνου σε έναν κόσμο που ως επί το πλείστον προσπσθαεί να προσαρμοστεί με τον ιό. Μάλιστα οι Κινέζοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι η απόφαση δεν αποτελεί ένδειξη επαναλειτουργίας της χώρας και βασίζεται αποκλειστικά στη μικρότερη περίοδο επώασης της παραλλαγής Όμικρον.

Οι νέοι κανόνες έχουν σχεδιαστεί για να βελτιστοποιούν το έργο της πρόληψης και του ελέγχου στη χώρα και δεν σηματοδοτούν αλλαγή πορείας, δήλωσε ο αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Lei Zhenglong. «Δεν σημαίνει χαλάρωση, αλλά μια πιο επιστημονική και στοχευμένη προσέγγιση», είπε ο Lei σε μια απογευματινή ενημέρωση.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας την αλλαγή επέτρεψαν τρεις παράγοντες: 

  1. Το ξέσπασμα του Covid στην Κίνα έχει τεθεί υπό έλεγχο,
  2. η παραλλαγή Όμικρον έχει μικρότερη περίοδο επώασης, και
  3. προηγούμενες δοκιμές έδειξαν ότι μια μικρότερη περίοδος καραντίνας θα μπορούσε να είναι επιτυχής.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραχώρηση του Κινέζουν προέδρου Σι Τζινπίνγκ μέχρι σήμερα σε επενδυτές και επιχειρήσεις που αγωνιούν για την αυξανόμενη απομόνωση της χώρας.

naftemporiki.gr