Η Ελλάδα δεν θα προσέλθει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «με το ζωνάρι λυμένο για καβγά» αλλά δεν πρόκειται «να αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών στην επικείμενη συνεδρίαση της Συμμαχίας.
Η Ελλάδα δεν θα προσέλθει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «με το ζωνάρι λυμένο για καβγά» αλλά δεν πρόκειται «να αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών στην επικείμενη συνεδρίαση της Συμμαχίας.
«Δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καβγά αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε και αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση» ανέφερε συγκεκριμένα και συνέχισε λέγοντας: «Η χώρα πηγαίνει στη Σύνοδο για να έχει μία δημιουργική συμβολή στην ατζέντα των θεμάτων της Συμμαχίας. Ταυτόχρονα όμως είναι ανυποχώτη σε ό,τι αφορά την εθνική μας κυριαρχία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και κάθε πρόκληση που δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στις διεθνείς συνθήκες».
Επεσήμανε ακόμη πως «η Ελλάδα ψύχραιμα και τεκμηριωμένα, με επιχειρήματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο αποδομεί κάθε παράλογο, έωλο και ανιστόρητο τουρκικό ισχυρισμό».
O κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε και στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση καλύπτεται πλήρως από τα συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τα οποία οι 27 εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την τουρκική προκλητικότητα και υπογραμμίζουν ότι οφείλει να γίνεται σεβαστή η κυριαρχή όλων των μελών της Ε.Ε.
«Υπάρχουν, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δύο δρόμοι για την Τουρκία: Από τη μια ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και από την άλλη, ο δρόμος της κλιμάκωσης ο οποίος θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Θα συνεχίσει ωστόσο να προβάλει σε όλα τα φόρα τις θέσεις της και να υπερασπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
Ερωτηθείς πώς διαχειρίζεται η Αθήνα την υπόθεση της κράτησης από τις τουρκικές αρχές Έλληνα υπηκόου με την κατηγορία της εμπλοκής σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι ο εν λόγω άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση με καμία ελληνική υπηρεσία και πως το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί τις διαδικασίες στην γείτονα, εγκαλώντας την Τουρκία ότι έως προχθές δεν είχε παράσχει καμία πληροφορία για την τύχη του παρά τα συνεχή ελληνικά αιτήματα.
Σε ερώτηση για την πιθανότητα τρίτων εκλογών, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε: «Εμείς έχουμε πει πως χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα και οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις δεν συμβάλλουν σε αυτό. Εκείνο, που εμείς επιδιώκουμε είναι από την δεύτερη εκλογή να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση αντίστοιχη με αυτή, που σχηματίστηκε το 2019. Από κει και πέρα η βούληση του ελληνικού λαού θα διαμορφώσει τις συνθήκες για την διακυβέρνηση του τόπου μετά τις δεύτερες εκλογές».
Ερωτηθείς για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του, ο κ. Οικονόμου απήντησε πως δεν υπάρχει άλλος πολιτικός, που να έχει διερευνηθεί τόσο πολύ το πόθεν έσχες του, όσο ο κ. Μητσοτάκης και η σύζυγος του. Συμπλήρωσε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να επιφέρει αλλαγές στη νομοθεσία περί του πόθεν έσχες.
naftemporiki.gr