«Κρυφή κινητοποίηση» δυνάμεων πραγματοποιεί το Κρεμλίνο για να ενισχύσει τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία χωρίς να ανακοινώνει επίσημα πλήρη κινητοποίηση, υποστηρίζει ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου. Για να επιτύχει αυτό το στόχο, το Κρεμλίνο χειραγωγεί τη ρωσική νομοθεσία, αναφέρει η ανάλυση του αμερικανικού think tank.
«Κρυφή κινητοποίηση» δυνάμεων πραγματοποιεί το Κρεμλίνο για να ενισχύσει τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία χωρίς να ανακοινώνει επίσημα πλήρη κινητοποίηση, υποστηρίζει ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου. Για να επιτύχει αυτό το στόχο, το Κρεμλίνο χειραγωγεί τη ρωσική νομοθεσία, αναφέρει η ανάλυση του αμερικανικού think tank.
Ειδικότερα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου (Δούμα) ανακοίνωσε σχέδια για αναθεώρηση του νόμου για τη στρατιωτική θητεία στις 28 Ιουνίου, εξέλιξη που θα επιτρέψει στους στρατιωτικούς αξιωματούχους να συνάψουν συμβάσεις με νεαρούς άνδρες αμέσως μόλις ενηλικιωθούν ή αποφοιτήσουν από το γυμνάσιο, παρακάμπτοντας έτσι την υποχρέωση να ολοκληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία ως στρατεύσιμοι.
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας της Ουκρανίας (GUR), Κίριλο Μπουντάνοφ, δήλωσε στις 25 Ιουνίου ότι το Κρεμλίνο πραγματοποιεί «κρυφή κινητοποίηση» και λόγω των συνεχών προσπαθειών ρωσικών κινητοποιήσεων, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπορούν να περιμένουν από τους Ρώσους να εξαντλήσουν το επιθετικό δυναμικό τους για να ξεκινήσουν αντεπιθέσεις.
Ο Μπουντάνοφ παρατήρησε ότι το Κρεμλίνο έχει ήδη δεσμεύσει 330.000 άτομα στον πόλεμο, που αποτελεί πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, και υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αντιμετωπίσει αντιδράσεις εάν αυξήσει αυτόν τον αριθμό με τη διεξαγωγή ανοιχτής πλήρους κινητοποίησης.
Παράλληλα, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου σημειώνει ότι αναφορές για «εκκαθάριση» ανώτερων αξιωματικών πιθανότατα επιβεβαιώνονται. Συγκεκριμένα, στις 21 Ιουνίου υπήρξαν αναφορές για την απομάκρυνση του σημερινού διοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας —και γενικού διοικητή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία— στρατηγού Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ. Σύμφωνα με τις αναφορές, την θέση του ως διοικητής της ουκρανικής επιχείρησης πήρε ο στρατηγός Γενάντι Ζίντκο, επικεφαλής της Στρατιωτικής Πολιτικής Διεύθυνσης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο μεταξύ ο Ζίντκο, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία στις 26 Ιουνίου, κάθισε δίπλα στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και είχε συζήτηση μαζί του, γεγονός που πιθανότατα επιβεβαιώνει την είδηση ότι ο Ζίντκο έχει αναλάβει τη γενική διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, ο τίτλος του Ζίντκο στη σχετική ετικέτα ήταν εμφανώς θολός από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και η θέση του δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
Αν ισχύει η είδηση, ο στρατηγός Ντβόρνικοφ που διοικούσε τα ρωσικά στρατεύματα στη Συρία, όπου και απέκτησε το προσωνύμιο «ο Σφαγέας της Συρίας», διοίκησε λίγους μήνες τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία καθώς είχε αναλάβει τη θέση τον Απρίλιο.
Ο Ντβόρνικοφ εντάχθηκε στον Κόκκινο Στρατό το 1978 και στάλθηκε επίσης στην Ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του 1990. Πιο πρόσφατα ήταν διοικητής στη νότια στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσίας. Το 2016, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν του απένειμε το παράσημο του ήρωα της Ρωσίας για τις υπηρεσίες του στον πόλεμο της Συρίας.
Η απομάκρυνση Ντβόρνικοφ εν μέσω μεγάλων πολεμικών επιχειρήσεων, είναι ένα δραστικό βήμα που θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό της κατάστασης- με σοβαρές κρίσεις να λαμβάνουν χώρα- εντός της ρωσικής ανώτατης διοίκησης, και πιθανώς εκκαθάριση από το Κρεμλίνο, σχολίαζε το Ινστιτούτο όταν έγινε αρχικά γνωστή η αναφορά. «Τέτοιες δραστικές εναλλαγές εντός του ρωσικού στρατού, αν αληθεύουν, δεν είναι ενέργειες που γίνονται από μια δύναμη στα πρόθυρα μιας μεγάλης επιτυχίας και υποδηλώνουν συνεχιζόμενη δυσλειτουργία στη διεξαγωγή του πολέμου από το Κρεμλίνο», κατέληγε.
naftemporiki.gr