Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 09:46

Οι μεγαλόδοντες ήταν κανίβαλοι

Νέα μελέτη αποκαλύπτει μια άγνωστη πτυχή των μεγαλύτερων καρχαριών που έζησαν στη Γη.

Ο μεγαλόδοντας είναι το μεγαλύτερο είδος καρχαρία που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Εμφανίστηκε στους ωκεανούς της Γης πριν από περίπου 28 εκατ. έτη και εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 2 εκατ. έτη. Έφταναν σε μέγεθος τα 18-20 μέτρα και βάρος τους 100 τόνους.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί διάφορα στοιχεία για αυτούς τους τρομερούς θαλάσσιους θηρευτές. Πρόσφατη μελέτη κάνει λόγο για μια μάχη επιβίωσης που υπήρξε ανάμεσα στους μεγαλόδοντες και τους λευκούς καρχαρίες η οποία ξεκίνησε πριν από πέντε εκατ. έτη. Η μάχη αυτή είχε τελικά νικητές τους λευκούς καρχαρίες οι οποίοι κατάφεραν να επικρατήσουν στις πηγές τροφής εξωθώντας σε εξαφάνιση τους μεγαλόδοντες.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science Advances» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πρίνστον στις ΗΠΑ αποκαλύπτει μια ακόμη πτυχή της ζωής και συμπεριφοράς του μεγαλόδοντα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα επαναστατική τεχνική με την οποία ανέλυσαν ισότοπα σε δόντια μεγαλοδόντων και από την έρευνα προέκυψαν ίχνη μεγαλοδόντων γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι κορυφαίοι θηρευτές πραγματοποιούσαν επιθέσεις εξόντωσης μεταξύ τους και ο χαμένος γινόταν το γεύμα του νικητή.