Κόσμος
Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008 13:41

Παραιτήθηκε από τη Γερουσία Ομπάμα - νέοι διορισμοί στο επιτελείο του

Την παραίτησή του από τη Γερουσία υπέβαλε χθες, Κυριακή, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για να αφοσιωθεί στο έργο του εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του στο Λευκό Οίκο. Εν τω μεταξύ, το γραφείο μετάβασης ανακοίνωσε τρεις ακόμη διορισμούς στο νέο επιτελείο του Λευκού Οίκου.

Την παραίτησή του από τη Γερουσία υπέβαλε χθες, Κυριακή, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για να αφοσιωθεί στο έργο του εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του στο Λευκό Οίκο.

«Σήμερα τελειώνω ένα ταξίδι και αρχίζω ένα άλλο», αναφέρει ο Ομπάμα σε επιστολή που έστειλε στους πολίτες του Ιλινόι, στην οποία χαρακτηρίζει τα καθήκοντά του ως εκπροσώπου τους στη Γερουσία, ως μία από «τις υψηλότερες τιμές στη ζωή» του.

«Παραιτούμαι από τη Γερουσία για να προετοιμαστώ για τις ευθύνες που θα αναλάβω ως ο επόμενος πρόεδρος της χώρας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ και θα είμαι πάντοτε ευγνώμων στους άνδρες και τις γυναίκες αυτής της μεγάλης Πολιτείας που με βοήθησαν στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος», γράφει χαρακτηριστικά.

Η παραίτηση του Ομπάμα σημαίνει ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν θα πάρει μέρος στην πρώτη μετεκλογική σύνοδο στο Καπιτώλιο που θα εξετάσει θέματα της πληγείσας αμερικανικής οικονομίας και της προβληματικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο διάδοχός του Ομπάμα θα οριστεί από τον κυβερνήτη του Ιλινόι, Ροντ Μπαγκοτζεβιτς, ο οποίος ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Ομπάμα, ο οποίος μεγάλωσε στη Χαβάη, πέρασε ένα μέρος της παιδικής του ηλικίας στην Ινδονησία και μετακόμισε στο Ιλινόι ως ενήλικος για να εργαστεί σε κοινωνικές υπηρεσίες, χρησιμοποίησε στην αποχώρηση του μία φράση ενός από τους ήρωες του, του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος είχε επίσης αποχαιρετήσει το Ιλινόι για να αναλάβει προεδρικά καθήκοντα στην Ουάσιγκτον.

«Πέρασε πολύς καιρός από τότε που ένας άλλος γόνος του Ιλινόι έφυγε για την Ουάσιγκτον, ένας πολύ σπουδαιότερος άνδρας που είχε μιλήσει σε ένα έθνος πολύ πιο διαιρεμένο, είχε πει ότι σε αυτό το μέρος και την ευγένεια των ανθρώπων οφείλει τα πάντα και σήμερα αισθάνομαι και εγώ το ίδιο», έγραψε ο Ομπάμα.

Τρία ακόμα στελέχη στο νέο επιτελείο

Εν τω μεταξύ, το γραφείο μετάβασης ανακοίνωσε τρεις ακόμη διορισμούς στο νέο επιτελείο του Λευκού Οίκου. Πρόκειται για τον Πιτ Ρόουζ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας του Ομπάμα όσο ήταν γερουσιαστής και τώρα θα αναλάβει ανώτερος σύμβουλος στο Λευκό Οίκο και τους Μόνα Σάτφεν και Τζιμ Μεσίνα, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα αναπληρωτή προσωπάρχη, θέση στην οποία έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα διοριστεί ο Ραμ Εμάνιουελ.

Ο Ρόουζ είχε εργαστεί επί 19 χρόνια με τον πρώην Δημοκρατικό γερουσιαστή της Ντακότα, Τομ Ντασλ, ο οποίος παλαιότερα είχε διατελέσει επικεφαλής των δημοκρατικών στη γερουσία, ήταν σύμβουλος του Ομπάμα στην εφετινή προεκλογική εκστρατεία και συγκαταλέγεται στους πολύ πιθανούς υποψηφίους για μία θέση στη νέα κυβέρνηση.

Η Μόνα Σάτφεν, στέλεχος υπηρεσιών για την εξωτερική πολιτική, είχε υπηρετήσει επί προεδρίας Κλίντον στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ενώ ο Τζιμ Μεσίνα έχει διατελέσει επικεφαλής των συμβούλων δύο γερουσιαστών.

Σε δήλωση του ο Ομπάμα έκανε λόγο για σημαντικές προσθήκες σε μία ομάδα που με την εμπειρία της και τις ικανότητες της θα βοηθήσει την χώρα να ξεπεράσει τις πιεστικές προκλήσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Η Washington Post αναφέρει επικαλούμενη πηγή της ομάδας μετάβασης, ότι δικηγόρος του Λευκού Οίκου θα αναλάβει ο Γκρέγκορι Κρέιγκ που είχε υπερασπιστεί τον πρόεδρο Κλίντον όταν επρόκειτο να παραπεμφθεί σε δίκη, είχε υπηρετήσει και ως σύμβουλος του γερουσιαστή Κένεντι για θέματα εξωτερικής πολιτικής και είχε εργαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών όταν υπουργός ήταν η Μαντλίν Ολμπράιτ.

Σήμερα θα επισκεφθεί τον Ομπάμα στο Σικάγο, ο γερουσιαστής Μακέιν για να συζητήσουν πώς θα συνεργαστούν.

ΑΠΕ - Reuters