Οι Ισραηλινοί επιστρέφουν στις κάλπες το φθινόπωρο, για πέμπτη φορά σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια. Οι Ισραηλινοί αντέδρασαν με αγανάκτηση στην ανακοίνωση της κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού, όμως ένας Ισραηλινός την καλοδέχτηκε. Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος προετοιμάζει την επιστροφή του.
Οι Ισραηλινοί επιστρέφουν στις κάλπες το φθινόπωρο, για πέμπτη φορά σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια. Οι Ισραηλινοί αντέδρασαν με αγανάκτηση στην ανακοίνωση της κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού, όμως ένας Ισραηλινός την καλοδέχτηκε. Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος προετοιμάζει την επιστροφή του.
Τι πυροδότησε όμως την τελευταία κατάρρευση της κυβέρνησης και πώς θα μπορούσε το Ισραήλ να ξεπεράσει αυτήν την περίοδο χρόνιου αδιεξόδου; Το gzeromedia εξηγεί:
Τον Ιούνιο στο Ισραήλ ορκίστηκε μια νέα κυβέρνηση, της οποίας το έργο δεν ήταν εύκολο καθώς από το σχήμα απουσίαζε ένας άνθρωπος όπως ο Νετανιάχου που βρισκόταν στην εξουσία για 12 χρόνια. Ο άνθρωπος που ανέλαβε να ενώσει τον συνασπισμό ήταν ο Γιαΐρ Λαπίντ, ένας 58χρονος πρώην δημοσιογράφος που μπήκε στην πολιτική μάχη το 2013 και ηγείται του κεντρώου κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει ένα μέλλον).
Στο συνασπισμό συμμετείχαν οκτώ πολιτικά κόμματα που το μόνο τους κοινό στοιχείο ήταν η απέχθεια για τον Νετανιάχου. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η κυβέρνηση συνασπισμού – με επικεφαλής τους τελευταίους 12 μήνες από τον δεξιό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ– είχε καταφέρει μια αξιοσημείωτη επιτυχία: να υπάρχει.
Αυτός ο συνασπισμός, ωστόσο, άρχισε να καταρρέει τους τελευταίους μήνες μετά την αποχώρηση μερικών δεξιών βουλευτών, στερώντας την πλειοψηφία στην κυβέρνηση. Επίσης τις τελευταίες εβδομάδες, αριστεροί και Άραβες νομοθέτες αρνήθηκαν να υποστηρίξουν βασική νομοθεσία, καθιστώντας σαφές ότι οι μέρες της κυβέρνησης ήταν μετρημένες.
Σύμφωνα με τη συμφωνία συνασπισμού που υπογράφηκε το περασμένο καλοκαίρι, ο Λαπίντ, ο οποίος υπηρετεί επί του παρόντος ως υπουργός Εξωτερικών, θα αναλάβει προσωρινός πρωθυπουργός, πιθανώς μέχρι να σχηματιστεί ο επόμενος συνασπισμός, ο οποίος θα μπορούσε να είναι πολύ μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.
Ο Νετανιάχου ονειρευόταν αυτή τη μέρα από τότε που υποβιβάστηκε στην αντιπολίτευση πέρυσι, σχολιάζει το gzeromedia, χαρακτηρίζοντάς τον «αιώνιο πολιτικό». Ενώ το κόμμα του Λικούντ (Likud) και οι σύμμαχοί του εξακολουθούν να παραμένουν το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό μπλοκ, οι δημοσκοπήσεις σήμερα δείχνουν ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 61 εδρών που απαιτούνται για να κερδίσει ξανά την εξουσία.
Ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της πολιτικής του πορείας έχει «ρίξει» πολλές γέφυρες επικοινωνίας με δεξιά κόμματα και πρώην μέλη του Likud που θεωρτικά είναι οι φυσικοί πολιτικοί σύμμαχοί του. Ωστόσο, ο θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αλλάξει αυτό τις επόμενες 12 εβδομάδες, εκτιμά το gzeromedia.
Η πολιτική κρίση στο Ισραήλ έρχεται λίγο καιρό πριν την επίσκεψη στη χώρα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί επίσης τα παλαιστινιακά εδάφη και τη Σαουδική Αραβία. Ενώ η συγκυρία γίνεται αμήχανη για τον Λευκό Οίκο, για τον Λάπιντ, ο χρόνος της επίσκεψης Μπάιντεν είναι ιδανικός.
«Οι Ισραηλινοί ζητούν θετική, θερμή προσοχή και οι επισκέψεις των προέδρων των ΗΠΑ –ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο πρόεδρος– είναι τεράστια υπόθεση», σημειώνει η Νέρι Ζίλμπερ, δημοσιογράφος και σύμβουλος πολιτικής στο Ισραηλινό Πολιτικό Φόρουμ. Η επικείμενη επίσκεψη του Μπάιντεν «θα είναι μια σημαντική στιγμή για τον Λάπιντ για να γεμίσει τη φήμη, την εικόνα και τη θέση του ως πραγματικός πρωθυπουργός και παγκόσμιος πολιτικός, ειδικά μεταξύ του ισραηλινού κοινού», προσθέτει. Και αυτό είναι σημαντικό αν ληφθεί υπόψη ότι μεγάλα τμήματα Ισραηλινών θεωρούν ότι ο Λαπίντ στερείται βαρύτητας για τη δουλειά του πολιτικού.
Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του σημερινού μπλοκ κατά του Νετανιάχου να συσπειρώσει και πάλι τις δυνάμεις του. Αυτή η αποστολή, ωστόσο, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα κόμματα θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από το εκλογικό όριο που απαιτείται για να συμμετάσχουν στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ. Αλλά ακόμα κι αν το ίδιο ή ένα παρόμοιο μπλοκ κατά του Νετανιάχου καταφέρει να συνάψει μια συμφωνία, θα ήταν απλώς μια πρόσκαιρη λύση.
Μέρος του προβλήματος, εξηγεί ο ανταποκριτής του Economist στο Ισραήλ και συγγραφέας, Άνσελ Πφέφερ, είναι δομικό. «Το σύστημα έχει λίγη εγγενή πολιτική αστάθεια», λέει, συμπεριλαμβανομένου του πολύ χαμηλού ορίου (3,5%) για τα μικρά κόμματα να περάσουν στο κοινοβούλιο. Και μετά, φυσικά, υπάρχει ο Νετανιάχου ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει διεξάγει πόλεμο κατά των κρατικών θεσμών και εκμεταλλεύεται τις ιδεολογικές διαφορές εντός της Κνεσέτ –και της κοινωνίας– εν μέρει για να αποσπάσει την προσοχή από τα δικά του νομικά δεινά.
«Αν ο Νετανιάχου ήταν εκτός της εξίσωσης, το ισραηλινό πολιτικό σύστημα θα επαναβαθμονόμησε τον εαυτό του;» Αναρωτιέται ο Πφέφερ. «Νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει. Αλλά απέχει πολύ από το δεδομένο». "Υπάρχουν άλλα ζητήματα για τα οποία δεν συζητούνται, όπως το κράτος εναντίον της θρησκείας, η ένταξη των Αράβων πολιτών στην κυβέρνηση, οι εκτελεστικές εναντίον των δικαστικών εξουσιών" που σίγουρα θα επιμείνουν σε μια εποχή μετά τον Νετανιάχου , προσθέτει ο Πφέφερ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Νετανιάχου τροφοδοτεί αυτά τα πράγματα. Αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όταν φύγει, αυτά τα ζητήματα θα είναι λιγότερο τοξικά».
Παράλληλα, υπάρχει ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που θα μπορούσε να ανατρέψει τον κύκλο του αδιεξόδου: η ψήφος του αραβικού κόσμου του Ισραήλ, την οποία για καιρό αγνοεί το ισραηλινό πολιτικό κατεστημένο. Αυτό βέβαια άλλαξε από τότε που ο συνασπισμός Μπένετ-Λαπίντ συμπεριέλαβε το Raam, ένα μικρό αραβικό ισραηλινό κόμμα, για πρώτη φορά στην ιστορία.
naftemporiki.gr