Μετά τη Γαλλία και η Ιταλία βιώνει πολιτική αναταραχή με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μάριο Ντράγκι, «έσπασε» στα δύο, με τον υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο να αποχωρεί διαμαρτυρόμενος για την άρνηση του κόμματος να στηρίξει την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία
Μετά τη Γαλλία και η Ιταλία βιώνει πολιτική αναταραχή με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μάριο Ντράγκι, «έσπασε» στα δύο, με τον υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο να αποχωρεί διαμαρτυρόμενος για την άρνηση του κόμματος να στηρίξει την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.
Ο Ντι Μάιο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εγκαταλείπει τα Πέντε Αστέρια, των οποίων ήταν κάποτε επικεφαλής, και θα συγκροτήσει νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Η απόφασή του έρχεται ύστερα πολυήμερη αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό και σημερινό ηγέτη του κόμματος, Τζουζέπε Κόντε.
Ο Κόντε είναι αντίθετος στην αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ερχόμενος σε σύγκρουση με την επίσημη θέση της κυβέρνησης. Ο Ντράγκι δεσμεύθηκε για στήριξη της χώρας κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ενώ τάχθηκε υπέρ του να της χορηγηθεί καθεστώς υποψηφίας ένταξης.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων «είχε το καθήκον να στηρίξει την κυβέρνηση, χωρίς αμφιταλαντεύσεις» τόνισε ο Ντι Μάιο. «Σε αυτή την ιστορική καμπή, οι αξίες της Ευρώπης δεν μπορούν να θεωρούνται λάθος» συμπλήρωσε. Η αντιπαράθεση έχει διχάσει όχι μόνο τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και την ιταλική κοινή γνώμη, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ο Ντι Μάιο τώρα έχει στα σκαριά τη δημιουργία δικού του κόμματος. Τουλάχιστον 60 από τους 227 βουλευτές των Πέντε Αστέρων είναι έτοιμοι να τον ακολουθήσουν, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa. Ο Κόντε από την πλευρά του εξετάζει να το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό, προσφέροντας στήριξη στον Ντράγκι σε ad hoc βάση μόνο.
Το κόμμα είχε κατακτήσει την πρωτιά στις εκλογές του 2018, αλλά έκτοτε έχει δει τα ποσοστά του να υποχωρούν δραματικά στις δημοσκοπήσεις. Ο Τζουζέπε Κόντε πιστεύει πως η ενεργειακή και οικονομική κρίση είναι κύρια υπεύθυνη για αυτό. Ο 57χρονος έχει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα καλέσει την κυβέρνηση να παγώσει τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και να εστιάσει στην προσπάθεια αναβίωσης των ειρηνευτικών συνομιλιών.
naftemporiki.gr