Η Κίνα οργανώνει αποστολή συλλογής και επιστροφής δειγμάτων από τον Κόκκινο Πλανήτη.
Η Κίνα μέσα σε ελάχιστα χρόνια κατάφερε να γίνει μια ισχυρή διαστημική δύναμη και συνεχίζει να ξεδιπλώνει ένα μεγάλο και πολυεπίπεδο διαστημικό πρόγραμμα που καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς. Διαστημικοί σταθμοί, διαστημικά τηλεσκόπια, βάσεις στη Σελήνη, ρομπότ εξερεύνησης σε Σελήνη και Άρη και πολλά ακόμη διαστημικά προγράμματα έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης.
Ο επικεφαλής των διαστημικών προγραμμάτων εξερεύνησης του Άρη Σουν Ζετσού παρουσίασε το πλάνο της αποστολής Tianwen-3. Πρόκειται για μια αποστολή συλλογής δειγμάτων από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη και επιστροφής τους στη Γη για μελέτη. Από την Σελήνη έχουν επιστρέψει με διάφορες αποστολές επανδρωμένες και ρομποτικές δείγματα πετρωμάτων και εδάφους για ανάλυση. Από τον Άρη οι επιστήμονες έχουν στη διάθεση τους κάποια πετρώματα που πιστεύεται ότι προέρχονται από τον πλανήτη τα οποία αποσπάστηκαν από αυτόν μετά από μια σύγκρουση με μεγάλο αστεροειδή και τελικά κατέληξαν στη Γη.
Ο ρομποτικός εξερευνητής Perseverance της NASA βρίσκεται εδώ και 18 μήνες στον Άρη και ανάμεσα στα άλλα συλλέγει δείγματα πετρωμάτων τα οποία θα επιτρέψουν στη Γη με επόμενες αποστολές. H αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν έχει θέσει ακριβές χρονοδιάγραμμα και κάνει λόγο για επιστροφή εντός της πρώτης πενταετίας του 2030. Όμως ο προγραμματισμός της αποστολής επιστροφής των δειγμάτων παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις και θεωρείται πιθανότερο η ημερομηνία επιστροφής να είναι στα μέσα της επόμενης δεκαετίας και όχι νωρίτερα.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν η αποστολή Tianwen-3 θα ξεκινήσει από την Γη το 2028 και θα επιστρέψει με τα δείγματα το 2031 σε μια προσπάθεια της Κίνας να κερδίσει αυτό το διαστημικό στοίχημα από τις ΗΠΑ.