Έφυγε από τη ζωή, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, ο σπουδαίος ελληνιστής Πίτερ Μάκριτζ.
Έφυγε από τη ζωή, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, ο σπουδαίος ελληνιστής Πίτερ Μάκριτζ.
Πριν από λίγο καιρό, o σπουδαίος Βρετανός ελληνιστής, είχε λάβει τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα.
Ο Μάκριτζ θεωρείται ο βαθύτερος γνώστης της νέας ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και φιλολογίας στη Βρετανία, έχοντας εκδώσει πλήθος συγγραμμάτων και μελετών, αρκετά από τα οποία διδάσκονται σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Κορυφαία έργα του θεωρούνται η μονογραφία «Γλώσσα και εθνική ταυτότητα στην Ελλάδα 1766-1976» (εκδόσεις Πατάκη, 2013) και η περιγραφική ανάλυση της κοινής νεοελληνικής με τίτλο «Η νεοελληνική γλώσσα» (Εκδόσεις Πατάκη, 1990). Αξιομνημόνευτη είναι η έρευνά του για τις διαλέκτους της νέας ελληνικής και το ελληνικό γλωσσικό ζήτημα.
Ο Πίτερ Μάκριτζ γεννήθηκε στην Αγγλία το 1946. Φοίτησε στο St. John's College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου σπούδασε νεοελληνική και γαλλική φιλολογία. Με υποτροφία από το Queen's College του ίδιου Πανεπιστημίου έζησε τα χρόνια 1969-1972 στην Αθήνα, όπου έκανε έρευνα για τη διδακτορική διατριβή του, που είχε ως θέμα το ελληνικό μυθιστόρημα του μεσοπολέμου. Από το 1973 ως το 1980 ήταν Lecturer Νεοελληνικής Φιλολογίας στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ από το 1981 ως τη συνταξιοδότησή του, το 2004, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ήταν επίσης εταίρος του St. Cross College.
Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, και δημοσίευσε άρθρα για το Σολωμό, τον Καρυωτάκη, το προπολεμικό και μεταπολεμικό ελληνικό μυθιστόρημα και την ποντιακή διάλεκτο. Επίσης, επιμελήθηκε την έκδοση των μυθιστορημάτων «Eroica» και «Στου Χατζηφράγκου» του Κοσμά Πολίτη στη σειρά «Νεά Ελληνική Βιβλιοθήκη» των εκδόσεων Ερμής, αρχικά, και στη συνέχεια Εστία. Είχε ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, την οποία θεωρούσε δεύτερη πατρίδα του.
Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη
Έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες, από τον περασμένο Μάρτιο, όταν απονεμήθηκε τιμητικά η Ελληνική Ιθαγένεια στον Πίτερ Μάκριτζ. Τότε, συγκινημένος, είχε πει πόσο ωραία λέξη θεωρούσε την πατρίδα. Σήμερα η πατρίδα έχασε έναν σπουδαίο δάσκαλο, έναν κορυφαίο μελετητή της ελληνικής γλώσσας, έναν πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού. Από την πρώτη φορά που ταξίδεψε στην Ελλάδα, στην εφηβική του ηλικία, μέχρι το τέλος, ο Πίτερ Μάκριτζ αγάπησε την ελληνική γλώσσα και την Ελλάδα, που έγινε η δεύτερη πατρίδα του. Με τη συστηματική του έρευνα, κατάφερε να αποδώσει στην αγγλική γλώσσα τις αποχρώσεις των λογοτεχνικών κειμένων του Παπαδιαμάντη και του Βιζυηνού, μελέτησε τα έργα του Καβάφη, του Σεφέρη, του Σολωμού, εκτίμησε την αμεσότητα του λόγου του Ταχτσή και του Πολίτη. Από τις διαλέκτους της νέας ελληνικής γλώσσας, μέχρι το μεσοπολεμικό αστυνομικό μυθιστόρημα, αντιμετώπισε την ελληνική γλώσσα ως σύνολο με διαφορετικές εκφράσεις και επιρροές, χωρίς διαχωρισμούς και προκατάληψη. Του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη που έδειξε στην Ελλάδα και στην ελληνική γλώσσα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους φίλους του.