Τη δρομολόγηση του προγράμματος «Νέαρχος» για ειδικά τοπικά έργα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με δημάρχους 42 νησιών πληθυσμού κάτω των 5.000 κατοίκων. Η επιλογή του ονόματος του Μακεδόνα επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μεγάλου εξερευνητή* προσδίδει ειδικό βάρος στο κυβερνητικό εγχείρημα καθώς ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για τα μικρά νησιά και από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Τη δρομολόγηση του προγράμματος «Νέαρχος» για ειδικά τοπικά έργα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με δημάρχους 42 νησιών πληθυσμού κάτω των 5.000 κατοίκων. Η επιλογή του ονόματος του Μακεδόνα επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μεγάλου εξερευνητή* προσδίδει ειδικό βάρος στο κυβερνητικό εγχείρημα καθώς ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για τα μικρά νησιά και από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Νέαρχος» καινοτόμο και διευκρίνισε ότι αποτελεί ένα ταμείο για ειδικά τοπικά έργα σε δίκτυα ύδρευσης, σε μονάδες αφαλάτωσης, στη διαμόρφωση λιμένων, αλλά και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η συνολική εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση στα μικρά νησιά ανέρχεται σε 482,4 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, το μερίδιο του υπουργείου Εσωτερικών ανέρχεται σε 232,6 εκατ. ευρώ (έκτακτες επιχορηγήσεις/χρηματοδοτήσεις των μικρών νησιωτικών δήμων από τον τακτικό προϋπολογισμό και το ΠΔΕ ύψους 74,1 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 158,5 εκατ. ευρώ) και των προγραμμάτων των άλλων υπουργείων σε 249,9 εκατ. ευρώ (128,7 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, 71,5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, 29,8 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Μεταφορών, 16,2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και 3,7 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι εκπρόσωποι των μικρών νησιών έθεσαν στο τραπέζι ζητήματα μετατάξεων και κινητικότητας «ώστε να μην επιδεινωθεί κι άλλο το πρόβλημα της υποστελέχωσης». Επιπλέον συζητήθηκε ο τρόπος λειτουργίας των αποκεντρωμένων διοικήσεων, το θέμα των πολεοδομιών και των υπηρεσιών δόμησης, της ιατρικής κάλυψης, της στέγασης υπαλλήλων που υπηρετούν στα νησιά, της θαλάσσιας συγκοινωνίας και ζητήματα ενέργειας.
*Η κάθοδος του Ινδού ποταμού από τον στόλο του Μ. Αλεξάνδρου με τον ναύαρχο Νέαρχο και το μεγάλο ταξίδι από τις εκβολές του Ινδού ποταμού μέχρι τον Περσικό Κόλπο αποτελούν μια απ’ τις μεγαλύτερες εποποιίες του Αρχαιοελληνικού Ναυτικού. Ακολούθησαν η εξερεύνηση των ακτών της Αραβίας και της Κασπίας, ενώ η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται ελληνική λίμνη προστατευμένη από τα καράβια των Πτολεμαίων και των Σελευκιδών.