Η είδηση για την παρουσία του εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνάντηση σε ανώτατο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο χθες στο Βερολίνο, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, έφτασε χθες αργά σε δημοσιογραφικά γραφεία στη γερμανική πρωτεύουσα.
Η είδηση για την παρουσία του εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνάντηση σε ανώτατο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο χθες στο Βερολίνο, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, έφτασε χθες αργά σε δημοσιογραφικά γραφεία στη γερμανική πρωτεύουσα.
Αν όχι αιφνιδιαστική, σίγουρα έγινε υπό συνθήκες μυστικότητας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές, τουρκικές πηγές στο Βερολίνο η επίσκεψη Καλίν οργανώθηκε την τελευταία στιγμή, με βασικό θέμα τις τουρκικές ενστάσεις για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα άλλα θέματα που κυριάρχησαν στις επαφές ήταν η τουρκική εμπλοκή στη Συρία, η στήριξη της Ουκρανίας και το ζήτημα των εξαγωγών σιτηρών. Μεταξύ άλλων όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική πλευρά έθεσε και το ζήτημα των «νόμιμων δικαιωμάτων της στο Αιγαίο». Ακολούθησε άλλωσε και σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δεν θα κάνει «παραχωρήσεις» ως προς αυτά.
Στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ πάντως μετά από ερώτηση της ελληνικής σύνταξης της DW ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ δεν θέλησε να δώσει καμία «λεπτομέρεια» για το περιεχόμενο των χθεσινών επαφών. Προς το παρόν οι πληροφορίες που βγαίνουν από τη γερμανική πλευρά για το τι ακριβώς διημείφθη στη χθεσινή συνάντηση είναι μηδαμινές.
Πάντως σε άλλη ερώτηση Ελληνίδας δημοσιογράφου του ΑΠΕ-MΠΕ, σχετικά με τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, η οποία εμφανίζεται αδιάλλακτη ως προς τα «δικαιώματά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο», ο Κρίστιαν Βάγκνερ απάντησε: «Έχουμε αναφερθεί σε αυτό το θέμα πολλές φορές. Επί της αρχής μπορώ να πω ότι έχουμε λάβει γνώση των δηλώσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες και πιστεύουμε ότι δεν συμβάλλουν στον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ειδικότερα μάλιστα η επιθετική ρητορική, όπως και οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου δημιουργούν ανησυχία».
Ως προς το ενδεχόμενο γερμανικής διαμεσολάβησης για τα ελληνοτουρκικά πρόσθεσε: «Η γερμανική κυβέρνηση, από κοινού με τους εταίρους της, καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για διάλογο και αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο».
Τέλος σε ερώτηση ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου Anadolu σχετικά με το «πώς βλέπει η γερμανική κυβέρνηση το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών» ο Κρίστιαν Βάγκνερ παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, λίγο πριν από την ακύρωση του προγραμματισμένου ταξιδιού της σε Αθήνα και Άγκυρα:
«Η Ελλάδα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο όταν πρόκειται για την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας τίθεται υπό αμφισβήτηση από τον πρόεδρο Πούτιν, οφείλουμε ως νατοϊκοί σύμμαχοι και Ευρωπαίοι εταίροι να στεκόμαστε ενωμένοι. Τα προβλήματα πρέπει να επιλύνονται μέσω διαλόγου και όχι κλιμάκωσης.»