Πολιτική
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 13:45

Αλ. Τσίπρας: Αναγκαία μία νέα αρχή για τη χώρα

Live ο Αλ. Τσίπρας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ: Η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγή στρατηγικής 

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καταλόγισε στην κυβέρνηση αδράνεια, ιδεολογικές εμμονές και στρατηγικές επιλογές με τις οποίες διόγκωσε την ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα της χώρας. Υπογράμμισε δε την ανάγκη για άμεση αλλαγή στραγηγικής και για μία νέα αρχή για τη χώρα. 

«Τρία χρόνια μετά και με οδυνηρό για τη χώρα τρόπο αποδεικνύεται ότι οι συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009 δεν είναι ικανές να δώσουν ώθηση προοπτικής και ευημερίας στη μεταμνημονιακή αλλά εύθραυστη ελληνική οικονομία του 2022. Η επιλεκτική μείωση της φορολογίας για τα μερίσματα και τα κέρδη κάποιων λίγων εταιρειών, η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η δογματική απουσία του κράτους από τον κρίσιμο ρόλο του να ρυθμίζει και να ελέγχει την αγορά, η διατήρηση σε επίπεδα φτώχειας του κατώτατου μισθού προκειμένου να μένει χαμηλό το μισθολογικό κόστος, δεν αποτελούν συνταγή επιτυχίας» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στο Mitsotakis effect, που κάποτε επικαλούνταν ορισμένοι για να εξηγήσουν τη μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων, σχολίασε: «Ποιο είναι σήμερα το Mitsotakis effect; Το βλέπουμε στον πληθωρισμό, στην ενεργειακή κρίση, στην πρωτοφανή ανασφάλεια που βιώνει η ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Τόσο από την εκτόξευση του κόστους διαβίωσης όσο όμως και εξαιτίας της πρωτοφανούς έντασης με την Τουρκία. Η επίδραση του κ. Μητσοτάκη στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, δυσχεραίνει τα προβλήματα, πολλαπλασιάζει το βάρος και τις συνέπειες υπαρκτών κρίσεων, δημιουργεί νέες».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας είμαστε πρωταθλητές στη τιμή του ρεύματος και των καυσίμων, πρώτοι με διαφορά στην ευρωζώνη στον ενεργειακό πληθωρισμό και ο πληθωρισμός στη χώρα μας καταρρίπτοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. 

 

Για την ενεργειακή κρίση 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση αγνόησε τους πάντες στο θέμα της απολιγνιτοποίησης. «Εκεί που αντί για σχέδιο, είχαμε μια ανερμάτιστη στρατηγική η οποία οδηγεί τη χώρα να προσδεθεί όχι σε κάποια πράσινη μορφή ενέργειας, αλλά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Αντικατέστησε το ένα ορυκτό καύσιμο, με ένα άλλο - το φυσικό αέριο, ακόμα πιο ακριβό» είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε επίσης λόγο για «εμμονή σε χρεοκοπημένες πολιτικές»,  που θέλουν το κράτος να παρακολουθεί ή ακόμη και να υποτάσσεται στις απαιτήσεις των ιδιωτικών συμφερόντων. «Η εμμονή να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.Η εμμονή να μπαίνει η χρηματιστηριακή αξία πάνω από τον κοινωνικό ρόλο μιας επιχείρησης κοινής ωφέλειας. Όταν όμως η εμμονή γίνεται στρατηγική, τότε στα κρίσιμα, τα όπλα λιγοστεύουν» ανέφερε, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έκανε πλάτες στην αισχροκέρδεια, ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον». 

 

Για την εξωτερική πολιτική 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε την με αποστολή οπλισμού – και μάλιστα βαρέως -  στην Ουκρανία, τονίζοντας πως αυτή μας κατατάσσει στις άμεσα εμπλεκόμενες στην πολεμική αντιπαράθεση χώρες, ενώ είπε πως η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε πρωτοφανή κλιμάκωση.

«Ενώ οι γείτονές μας, αν και σύμμαχοι στην ίδια συμμαχία, ούτε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δεν υποχρεούνται να εφαρμόσουν, η Ελλάδα πληρώνει βαρύ οικονομικό τίμημα από κυρώσεις που από ότι φαίνεται πλήττουν βαρύτερα αυτόν που τις επιβάλλει από αυτόν που τις υφίσταται, στέλνει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει λάβει καμία εγγύηση ασφαλείας έναντι της Τουρκικής προκλητικότητας» σχολίασε, προσθέτοντας: «Και αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας ΙΧ εξωτερικής πολιτικής, που άλλαξε το δόγμα όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και μας οδηγεί σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση και μια πρωτοφανή ανασφάλεια».

 

Αλλαγή στρατηγικής 

«Η χώρα χρειάζεται και οι καιροί απαιτούν άμεση αλλαγή στρατηγικής στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας πως μία νέα προοδευτική κυβέρνηση «θα ενισχύει την ανάπτυξη, θα προστατεύει την κοινωνική συνοχή και πάνω απ’ όλα θα εγγυάται την ασφάλεια και την προοπτική για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Χρειαζόμαστε, όπως είπε, άμεσο και ριζοσπαστικό σχέδιο ουσιαστικής ανάσχεσης του κύματος της ακρίβειας, ρύθμιση των ολιγοπωλιακών κλάδων της οικονομίας με ισχυροποίηση των ρυθμιστικών αρχών και ενίσχυση συμμετοχών σε επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος όπως η ΔΕΗ και κατάλληλο σχήμα διοίκησης (management) με σαφή πολιτική εντολή για συγκράτηση των τιμών. «Χρειαζόμαστε επαναφορά, όπως λέμε, του «Δ» στη ΔΕΗ» είπε χαρακτηριστικά. 

Επανέλαβε δε τη δέσμευση για αναστολή- αν χρειαστεί – του χρηματιστηρίου ενέργειας με έμφαση στη προθεσμιακή αγορά και τα διμερή συμβόλαια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις (ειδικά τις περισσότερο ενεργοβόρες) με στόχο την μείωση του κόστους ενέργειας και την σταθερότητα στις τιμές.

Κρίσιμη και επιτακτική όπως είπε είναι η στήριξη των ΜμΕ, η προώθηση φορολογικών και χρηματοδοτικών κινήτρων για την ανάπτυξη της συνεταιριστικής οικονομίας και της συνεργασίας των  ΜμΕ, όπως επίσης η καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής. 

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε: «Τα πράγματα είναι εξαιρετικά άσχημα. Αλλά μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα, αν συνεχίσουμε στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο» και τόνισε: «Μια νέα αρχή για τη χώρα αποτελεί εθνική και κοινωνική ανάγκη, για να επιστρέψει η ασφάλεια και η προοπτική, για να δουλέψουν ξανά οι μηχανές της παραγωγής και για να βρει ξανά η Ελλάδα τη χαμένη της αυτοπεποίθηση».

naftemporiki.gr