Πολιτιστικά
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 13:41

Επέστρεψε στην Ελλάδα η κλαπείσα εικόνα της Αποκαθήλωσης

Στην Ελλάδα επέστρεψε –από το Λονδίνο που εντοπίστηκε πριν πέντε χρόνια- η κλαπείσα το 1978 εικόνα της Αποκαθήλωσης του Χριστού, η οποία φιλοξενείται για λίγες ημέρες στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας προκειμένου μετά την συντήρησή της να επιστρέψει στην Ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, όπου ανήκει.

Στην Ελλάδα επέστρεψε –από το Λονδίνο που εντοπίστηκε πριν πέντε χρόνια- η κλαπείσα το 1978 εικόνα της Αποκαθήλωσης του Χριστού http://www.naftemporiki.gr/premium/archive/story.asp?id=1588061, η οποία φιλοξενείται για λίγες ημέρες στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας προκειμένου μετά την συντήρησή της να επιστρέψει στην Ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, όπου ανήκει.

Η εικόνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο, αποτελεί σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη την απόδειξη των συντονισμένων ενεργειών όσων μοχθούν για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι θα επιστρέψει στον τόπο που ανήκει γιατί –όπως είπε- το ΥΠΠΟ δεν ενθαρρύνει τον «εγχώριο ελγινισμό».

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί αφού η Ιερά Μονή αποκτήσει επαρκές σύστημα ασφαλείας.

Η εικόνα όταν εκλάπη είχε επιζωγραφιστεί προτού διοχετευθεί στην αγορά. Πρόκειται για έργο τέχνης Σερραϊκής τεχνοτροπίας που κόπηκε στα δύο για να διευκολύνει τους κλέφτες και θεωρείται αμφιπρόσωπη με αποτέλεσμα η μία όψη να ενδέχεται να βρίσκεται ακόμη σε χέρια αρχαιοκαπήλων.