«Αν δεν υπήρχε το διεθνές δίκαιο, και το μεγάλο ψάρι έτρωγε το μικρό που με τη σειρά του έτρωγε γαρίδες... δεν θα είχαμε υπάρξει ποτέ», είπε το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο κορυφής για την Ασφάλεια Shangri-La Dialogu, παραθέτοντας τα λόγια του Λι Κουάν Γιου, του πρώτου πρωθυπουργού της Σιγκαπούρης.
«Αν δεν υπήρχε το διεθνές δίκαιο, και το μεγάλο ψάρι έτρωγε το μικρό που με τη σειρά του έτρωγε γαρίδες... δεν θα είχαμε υπάρξει ποτέ», είπε το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο κορυφής για την Ασφάλεια Shangri-La Dialogu, παραθέτοντας τα λόγια του Λι Κουάν Γιου, του πρώτου πρωθυπουργού της Σιγκαπούρης.
Μιλώντας σε 575 εκπροσώπους από 40 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο της Σιγκαπούρης, ο Ζελένσκι τους κάλεσε να υπερασπιστούν έναν κόσμο στον οποίο η δύναμη δεν μεταφράζεται σε δίκιο. Επέμεινε να υπαινίσσεται τις ευρύτερες συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας, την ώρα που Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι αν η διεθνής κοινότητα είχε λάβει αυστηρότερα μέτρα για να τιμωρήσει και να αποτρέψει τον στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό της Μόσχας -μέσω αυστηρότερων κυρώσεων και μεγαλύτερης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία- τότε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να είχε αποτραπεί από την έναρξη του πολέμου.
«Το σημερινό παράδειγμα της Ουκρανίας είναι ένα παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Ζελένσκι. «Ο κόσμος πρέπει πάντα να υποστηρίζει κάθε ενέργεια που σχετίζεται με προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της βίας».
Απαντώντας σε ερώτηση τι συμβουλές είχε για την Ταϊβάν, η οποία αντιμετωπίζει παρόμοια απειλή από την Κίνα, είπε: «Κανείς δεν ωφελείται από τον πόλεμο, εκτός από ορισμένους πολιτικούς ηγέτες που δεν είναι ικανοποιημένοι με το σημερινό επίπεδο των φιλοδοξιών τους. Επομένως, αυξάνουν συνεχώς τις ορέξεις τους, τις φιλοδοξίες τους».
«Ο κόσμος δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους ηγέτες να αυξήσουν τις ορέξεις τους προς το παρόν, επομένως χρειαζόμαστε μια διπλωματική λύση για να στηρίξουμε τις χώρες που χρειάζονται βοήθεια», πρόσθεσε, χωρίς να κατονομάσει τον Κινέζο πρόεδρο.
Την προηγούμενη μέρα οι συζητήσεις στη σύνοδο της Σιγκαπούρης είχαν κινηθεί σε αυτό ακριβώς το πνεύμα, σημειώνει η Washington Post.
«Η Ουκρανία του σήμερα μπορεί να είναι αύριο στην ανατολική Ασία», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα. Ο Κίσιντα είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για την περιοχή. Η σταθερή επέκταση του στρατιωτικού αποτυπώματος της Κίνας σε όλο τον Ειρηνικό, οι συνεχείς βαλλιστικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και οι στρατηγικές επιλογές της Ρωσίας στην Ασία - συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων στρατιωτικών ασκήσεων που είδαν τη Ρωσία και την Κίνα να πετούν από κοινού βομβαρδιστικά πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας - όλα φαινόταν πίσω από την προειδοποίηση του Κισίντα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χώρα θα εξετάσει ακόμη και την εξασφάλιση της δυνατότητας προληπτικού χτυπήματος - μια εξέλιξη που θα μπορούσε να παραβιάζει το ειρηνιστικό σύνταγμα της χώρας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως, από την άποψη του Τόκιο, το στρατηγικό τοπίο μπορεί να απαιτεί τέτοιες δράσεις όλο και περισσότερο.
Οι ιαπωνικές ανησυχίες, ωστόσο, σπάνια αντανακλούν την επικρατούσα διάθεση γενικά στην Ασία, τονίζει η Washington Post, αναφέροντας πως στη Σιγκαπούρη και σε προηγούμενες συνόδους κορυφής φέτος, διπλωμάτες από ένα πλήθος χωρών της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας προέτρεψαν τους δυτικούς ομολόγους τους να χαλαρώσουν αυτό που εκλαμβάνεται ως απροσδόκητη βιασύνη να συρθούν σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο: τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, ειδικότερα, που αναγκάζουν τους υπόλοιπους περιφερειακούς παίκτες να «διαλέξουν πλευρές» εν μέσω μεγάλου ανταγωνισμού ισχύος.
naftemporiki.gr