Τις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο κατατίθεται άμεσα στη Βουλή παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης. Όπως ανέφερε, με τις ρυθμίσεις αποφυλακίζονται άμεσα περίπου 1.500 κρατούμενοι.
Τις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο κατατίθεται άμεσα στη Βουλή παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης. Όπως ανέφερε, με τις ρυθμίσεις αποφυλακίζονται άμεσα περίπου 1.500 κρατούμενοι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτές:
1) Όλοι οι κρατούμενοι για πλημμελήματα απολύονται ή απαλάσσονται από την έκτιση της ποινής, εφόσον έχουν εκτίσει το ένα πέμπτο αυτής για διετή καταδίκη και το ένα τρίτο αυτής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών. Γι' αυτές τις κατηγορίες αποφυλάκισης δεν προβλέπεται η καταβολή χρηματικού ποσού για την εξαγορά της ποινής.
2) Υπάρχει δυνατότητα μετατροπής ποινής φυλάκισης μέχρι πέντε έτη για πλημμελήματα ή κακουργήματα σε χρηματική ποινή. Η μετατροπή επέρχεται αυτοδικαίως, ενώ σε περιπτώσεις κατά τις οποίες αποδεδειγμένα ο κρατούμενος δεν μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του, το δικαστήριο μπορεί να μειώσει την ποινή εξαγοράς σε ένα ευρώ την ημέρα.
3) Στις διατάξεις που ισχύουν για όλους τους καταδίκους υπάγονται και οι καταδικασθέντες για υποθέσεις ναρκωτικών, εφόσον εκτίσουν τα τρία πέμπτα της ποινής τους αντί των τεσσάρων πέμπτων που ισχύει ως σήμερα. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο γι' αυτούς οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών κατ` επάγγελμα και ιδιαίτερα για όσους εμπορεύθηκαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.
4) Θεσπίζεται σύντομα η επέκταση της υπό όρων απόλυσης, πέραν από τους πάσχοντες από AIDS και για τους τετραπληγικούς για τους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ανθεκτική φυματίωση. Επίσης, το υπουργείο προχωρά στην καθιέρωση για πρώτη φορά της συγχώνευσης των πειθαρχικών ποινών των καταδίκων, ρύθμιση η οποία έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο καθεστώς αδειών έκτισης των ποινών και άλλων ευεργετημάτων.
Συγκεκριμένα, για τα πειθαρχικά αδικήματα για τα οποία προβλέπονταν χρόνος παραγραφής της ποινής το ένα έτος, ο χρόνος αυτός μειώνεται σε έξι μήνες, ενώ όσες πειθαρχικές ποινές έχουν όριο παραγραφής τούς έξι μήνες παραγράφονται από τη δημοσίευση του νόμου.
Σε ό,τι αφορά τις άδειες, με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνεται κατά μία ημέρα η άδεια των κρατουμένων και εξομοιώνονται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση τακτικών αδειών στους καταδίκους για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών, με εκείνες που ισχύουν για τους καταδίκους για άλλα εγκλήματα.
Επιπλέον για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται πλέον η έκτιση του ενός πέμπτου της ποινής και η κράτηση να έχει διάρκεια τρεις μήνες.
Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε πως ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η απόφαση - πλαίσιο του συμβουλίου της Ευρώπης 2004/757 για τη θέσπιση ελάχιστων διατάξεων σχετικά με τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης των εγκλημάτων και τις ποινές που ισχύουν στον τομέα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.
Η ενσωμάτωση αυτή, όπως ανέφερε, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου για καλύτερη ισονομία και απονομή της δικαιοσύνης στο θέμα της αντιμετώπισης των συλληφθέντων και των κρατουμένων για ναρκωτικών.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη, με ειδική διάταξη, ο άμεσος 24ωρος έλεγχος εκείνων που συλλαμβάνονται αν έχουν πάρει ουσίες, ώστε να γίνεται διαχωρισμός με τους εμπόρους ναρκωτικών.
Με τη διάταξη αυτή, κατά μαχητό τεκμήριο, όποιος συλληφθεί να κατέχει ποσότητα μέχρι ενάμισι γραμμάριο, είτε ηρωϊνης είτε κοκαΐνης ή ποσότητα μέχρι 20 γραμ. ακατέργαστης κάναβης είτε μέχρι 2,5 γραμ. κατεργασμένης κάναβης θα θεωρείται ότι κατέχει τις ουσίες αυτές για προσωπική του χρήση. Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα για περίθαλψη των κρατουμένων που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε επίσης την κατάθεση και δεύτερης δέσμης μέτρων εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, που θα προβλέπουν την ένταξη των νοσοκομείων των φυλακών στο ΕΣΥ και τη χορήγηση μεθαδόνης στους εξαρτημένους κρατούμενους.
Τέλος, σύμφωνα με εκτίμηση της ηγεσίας του ΚΕΣΦ, η ρύθμιση του για μετατροπή σε χρηματική ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε έτη, αφορά τα δύο τρίτα από τους 4.900 καταδικασμένους για ναρκωτικά και περιλαμβάνει όλους τους χρήστες οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε συνδυασμό με άλλα ποινικά αδικήματα, όπως επίσης και τους χρόνια εξαρτημένους, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για διακίνηση και περιστασιακή εμπορία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ