Οι Γάλλοι καλούνται να προσέλθουν εκ νέου σήμερα στις κάλπες, αυτήν τη φορά για να εκλέξουν σε δύο γύρους τους 577 βουλευτές της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Οι Γάλλοι καλούνται να προσέλθουν εκ νέου σήμερα στις κάλπες, αυτήν τη φορά για να εκλέξουν σε δύο γύρους τους 577 βουλευτές της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι αν ο επανεκλεγείς τον Απρίλιο πρόεδρος Μακρόν θα διαθέτει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως το 2027 - όταν θα αποχωρήσει από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων - ή αν θα υποχρεωθεί να «συγκατοικήσει» στην άσκηση της εξουσίας, δηλαδή να ορίσει πρωθυπουργό πολιτικό του αντίπαλο, ο οποίος με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να είναι άλλος από τον επικεφαλής της συμμαχίας των κομμάτων της γαλλικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν.
«Το στρατόπεδο του Μακρόν ξύπνησε με τη διαπίστωση ότι οι δημοσκοπήσεις για τις κοινοβουλευτικές εκλογές έχουν αυξήσει την πίεση τις τελευταίες ημέρες», προειδοποιεί ο ειδικός του Eurasia Group, Μουτζτάμπα Ραχμάν.
Αν χάσουν την πλειοψηφία, το κόμμα του Μακρόν και η κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν, θα αντιμετωπίσουν το δύσκολο έργο να σχηματίσουν ad-hoc κοινοβουλευτικές συμμαχίες για να κερδίσουν ψήφους για μεμονωμένες προτάσεις.
Τις τελευταίες ημέρες, o ανανεωμένος αριστερός συνασπισμός με επικεφαλής ton Ζαν-Λικ Μελανσόν έχει σκαρφαλώσει στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που υποδεικνύει την ανησυχία των ψηφοφόρων όχι για την εισβολή της Ρωσίας ή τη θέση της Γαλλίας στον κόσμο, αλλά για ζητήματα σχετικά με το εισόδημα που έχουν γίνει πιο επείγοντα, σχολιάζει το gzeromedia.
«Η πιο πιεστική ανησυχία των ψηφοφόρων είναι το κόστος ζωής και ορισμένοι υποστηρικτές του Μακρόν φοβούνται ότι οι υψηλές τιμές για βενζίνη και ντίζελ μπορεί να αποτελέσουν ‘’δολοφόνο των θέσεων για το κόμμα του Μακρόν», εξηγεί ο Ραχμάν.
Οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες εμφάνιζαν άλλοτε τη μια παράταξη να προηγείται και άλλοτε την άλλη, με ποσοστά που κινούνται περί το 27%, αλλά σε γενικές γραμμές προβλέπουν ότι στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της 19ης Ιουνίου η παράταξη Μακρόν, έστω και μετά πολλών βασάνων, θα καταφέρει στο τέλος να έχει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.
Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην έχει καμμία από τις δύο προαναφερθείσες παρατάξεις την πλειοψηφία των βουλευτών, με αποτέλεσμα να είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα το πόσους βουλευτές θα εκλέξει και το τι θα πράξει μετεκλογικά η κεντροδεξιά, νεογκωλική παράταξη των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι παρά τη συντριβή τους στις προεδρικές εκλογές, όπου δεν έπιασαν το 5%, στις σημερινές βουλευτικές εκλογές εμφανίζονται να υπερδιπλασιάζουν το ποσοστό τους και στον δεύτερο γύρο να κερδίζουν περί τις 60 έδρες. Η μάλλον δημοφιλέστερη πολιτική προσωπικότητα σε αυτόν τον χώρο, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει ήδη τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στον Μακρόν.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ