Για χρόνια, οι χώρες της ΕΕ αγωνίζονται να καταλήξουν σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική. Επιτέλους, οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό για τη κατανομή προσφύγων και μεταναστών από την περιοχή της Μεσογείου
Για χρόνια, οι χώρες της ΕΕ αγωνίζονται να καταλήξουν σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική. Επιτέλους, οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό για τη κατανομή προσφύγων και μεταναστών από την περιοχή της Μεσογείου
Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέιζερ, οι 27 συμφώνησαν σε μια εθελοντική δήλωση αλληλεγγύης. Ο μηχανισμός αυτός έχει σκοπό να ανακουφίσει τις μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Τα κράτη της ΕΕ έχουν την επιλογή να δεχθούν τους ανθρώπους ή να στηρίξουν άλλες χώρες οικονομικά.
Η Φέιζερ εκτιμά ότι περίπου 12 χώρες είναι πρόθυμες να δεχτούν πρόσφυγες από τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Η Φέιζερ τόνισε ότι θα υπάρξει ένας δείκτης που θα ρυθμίζει την κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ. Η συμφωνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Η Γερμανία δέχθηκε επίσης να δεχτεί πρόσφυγες από μεσογειακές χώρες, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αποφασίσει πόσοι ακριβώς μετανάστες θα μπορούσαν να έρθουν τις επόμενες δέκα ημέρες.
Ο μηχανισμός πρόκειται να ενσωματωθεί στην υπάρχουσα πλατφόρμα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και αρχικά θα περιοριστεί σε ένα έτος. Σύμφωνα με διπλωμάτες, έως και 10.000 άτομα θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν εντός της ΕΕ.
Γερμανία και η Γαλλία από κοινού θα μπορούσαν να υποδεχθούν περίπου τους μισούς , δηλαδή περίπου 5000.
Η Κομισιόν και η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου ανακοίνωσαν οτι θα υπάρξει μια συνάντηση για αυτό το θέμα τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών, μόνο «δύο με τρία κράτη» εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τον νέο μηχανισμό αλληλεγγύης. Μεταξύ αυτών ήταν ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γκέρχαρντ Κάρνερ,που τάχτηκε υπέρ μιάς μεγαλύτερης επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Μια ανοιχτή Ευρώπη στέλνει το λάθος μήνυμα στους λαθρέμπορους», υποστήριξε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.
Μεθοριακοί έλεγχοι στον χώρο Σένγκεν
Στη συνάντησή τους, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν επίσης ότι οι έλεγχοι ταυτότητας, ασφάλειας και υγείας στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να τυποποιηθούν. Σύμφωνα με την Φέιζερ, θα υπάρξει επίσης μεταρρύθμιση της βάσης δεδομένων Eurodac, στην οποία καταγράφονται οι αιτούντες άσυλο. Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν επίσης σε νέους κανόνες για τους συνοριακούς ελέγχους εντός του χώρου Σένγκεν.
Τα κράτη που θέλουν να πραγματοποιήσουν μακροπρόθεσμους ελέγχους στα σύνορα θα πρέπει να ενημερώσουν την Επιτροπή της ΕΕ και να αιτιολογήσουν τους ελέγχους. Πρέπει επίσης να ορίσουν ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα και η Επιτροπή της ΕΕ μπορεί στη συνέχεια να κάνει συστάσεις για αυτό.