Η Αλγερία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναστέλλει μια συνθήκη συνεργασίας δεκαετιών με την Ισπανία, αφού η Μαδρίτη υποστήριξε τη θέση του επίδοξου αντιπάλου της βορειοαφρικανικής χώρας του Μαρόκου για την αμφισβητούμενη Δυτική Σαχάρα.
Η Αλγερία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναστέλλει μια συνθήκη συνεργασίας δεκαετιών με την Ισπανία, αφού η Μαδρίτη υποστήριξε τη θέση του επίδοξου αντιπάλου της βορειοαφρικανικής χώρας του Μαρόκου για την αμφισβητούμενη Δυτική Σαχάρα.
«Η Αλγερία αποφάσισε να αναστείλει αμέσως τη συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αλγερινή προεδρία.
Η Μαδρίτη και το Αλγέρι είχαν υπογράψει τη συμφωνία το 2002 για την προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας σε πολιτικά, οικονομικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά και αμυντικά ζητήματα.
Ισπανική διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ «λυπάται για την απόφαση της Αλγερίας».
Ξεχωριστά, η τραπεζική ένωση της Αλγερίας εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας στις τράπεζες ότι οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από την Ισπανία σταματούσαν επειδή η συνθήκη είχε ανασταλεί.
Η κίνηση της Αλγερίας ήρθε ως αντίποινα αφού η Ισπανία τον Μάρτιο αναγνώρισε δημόσια το σχέδιο αυτονομίας του Μαρόκου για την αμφισβητούμενη περιοχή, συμβάλλοντας στον τερματισμό μιας διπλωματικής διαμάχης μεταξύ των δύο βασιλείων.
Ωστόσο, η Αλγερία δήλωσε την Τετάρτη ότι η κίνηση της Ισπανίας αποτελούσε «παραβίαση των νομικών, ηθικών και πολιτικών υποχρεώσεών της» έναντι της περιοχής, πρώην μάλιστα ισπανικής αποικίας.
Αυτό αντανακλά την περίπλοκη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Μαδρίτη για την εξισορρόπηση των δεσμών της και με τα δύο κράτη, σκληρούς αντιπάλους.
Η Αλγερία, η οποία υποστηρίζει το κίνημα Polisario που επιδιώκει την ανεξαρτησία στη Δυτική Σαχάρα, τον Αύγουστο του περασμένου έτους διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ραμπάτ για «εχθρικές πράξεις». Το Μαρόκο ελέγχει το 80% της Δυτικής Σαχάρας.
Το υπόλοιπο κρατείται από το Μέτωπο Polisario, το οποίο πολέμησε 15 χρόνια με το Μαρόκο μετά την αποχώρηση των ισπανικών δυνάμεων το 1975 και απαιτεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Το Μαρόκο έχει προσφέρει περιορισμένη αυτονομία, αλλά επιμένει ότι ο πλούσιος σε φωσφορικά άλατα και αλιεία θύλακας πρέπει να παραμείνει υπό την κυριαρχία του.
Η Ισπανία ενέκρινε επίσημα αυτή τη θέση τον Μάρτιο για να βοηθήσει στην επίλυση μιας διπλωματικής διαμάχης που διήρκεσε ένα χρόνο που πυροδότησε μια επίσκεψη του ηγέτη της Polisario Μπραχίμ Γκάλι στην Ισπανία για να λάβει θεραπεία για τον Covid-19.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP