Το σπάνιο ερπετό πάσχει από λευκοπάθεια και κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα υγείας στο μέλλον.
Στον ζωολογικό κήπο Tropiquarium στην Ελβετία γεννήθηκε γεννήθηκαν δύο χελώνες που ανήκουν στο γιγάντιο είδος χελωνών των νησιών Γκαλαπάγκος. Το ένα από τα δύο χελωνάκια άφησε άφωνο το προσωπικό του ζωολογικού κήπου και έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό γιατί το χελωνάκι έχει λευκό χρώμα και είναι η πρώτη λευκή χελώνα που γνωρίζουμε στον πλανήτη.
Το χελωνάκι όπως και το αδελφάκι του γεννήθηκαν στις αρχές Μαΐου ζυγίζοντας μόλις 50 γραμμάρια και χρειάστηκαν περίπου τέσσερις εβδομάδες φροντίδας σε νοσοκομειακό περιβάλλον για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν ομαλά. Τα χελωνάκια επέστρεψαν πριν από λίγα 24ωρα στη μητέρα τους και έκαναν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση.
Το λευκό χελωνάκι πάσχει από λευκοπάθεια (αλφισμός ή αλμπινισμός) μια πάθηση που σύμφωνα με τους ειδικούς εμφανίζεται σε μόλις μια ανά εκατό χιλιάδες χελώνες. «Μείναμε έκπληκτοι όταν είδαμε μπροστά μας ένα μωρό αλμπίνο. Είναι η πρώτη φορά που γεννιέται και βρίσκεται σε αιχμαλωσία μια λευκή χελώνα από τα Γκαλαπάγκος ενώ δεν υπάρχει καμιά αναφορά για ύπαρξη κάποιας λευκής χελώνας στην φύση» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι του Tropiquarium. Αναφέρουν επίσης ότι η γέννηση μιας χελώνας με λευκοπάθεια είναι πέντε φορές πιο σπάνια από την γέννηση ενός ανθρώπου με την ίδια πάθηση.
Τα ζώα με λευκοπάθεια δεν μπορούν να παράξουν την ουσία μελανίνη που δίνει το σκούρο χρώμα στο δέρμα, τα μάτια, το τρίχωμα και τα φτερά και στην περίπτωση μας στο κέλυφος της χελώνας. Όπως συμβαίνει μετα περισσότερα ζώα που έχουν λευκοπάθεια έτσι και η χελώνα έχει κόκκινο χρώμα ματιών αφού ελλείψει της μελανίνης τα μάτια παίρνουν το χρώμα των ερυθρών αγγείων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια των ματιών.
Εξαιτίας της σπανιότητας της πάθησης στις χελώνες δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε αυτές. Οι χελώνες του είδους στο οποίο ανήκει η λευκή χελώνα ζουν ελεύθερες στη φύση περίπου εκατό έτη. Δεδομένου ότι η έλλειψη μελανίνης αφήνει εκτεθειμένα ζώα στην υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου και μπορεί να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα υγείας όπως στην όραση και την ακοή. Επιπλέον η ανοικτόχρωμη απόχρωση κάνει τα ζώα πιο ευδιάκριτα και άρα πιο εύκολους στόχους στους εχθρούς τους. Για όλους αυτούς τους λόγους τα ζώα με λευκοπάθεια έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής και δεν προλαβαίνουν να κάνουν απογόνους για να μεταφέρουν τα γονίδια τους καθιστώντας έτσι πολύ σπάνια αυτή την πάθηση.