ΒΟΛΕΣ στην κυβέρνηση για τα 4.322 στρέμματα που κατέκαψε η πυρκαγιά στον Υμηττό εξαπολύει η Όλγα Γεροβασίλη, καταλογίζοντάς της ότι «δεν πήρε κανένα μάθημα από τα 1,3 εκατ. στρέμματα καμένης γης του περσινού καλοκαιριού».
Από την έντυπη έκδοση
Στον Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Βολές στην κυβέρνηση για τα 4.322 στρέμματα που κατέκαψε η πυρκαγιά στον Υμηττό εξαπολύει η Όλγα Γεροβασίλη, καταλογίζοντάς της ότι «δεν πήρε κανένα μάθημα από τα 1,3 εκατ. στρέμματα καμένης γης του περσινού καλοκαιριού». Σε συνέντευξή της στη «Ν» η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την άμεση διερεύνηση της παραποίησης των εγγράφων του FBI για τη Novartis και επικρίνει την κυβέρνηση για την αποκάλυψη της αποστολής ελληνικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία «από Αμερικανούς και Γερμανούς».
Πώς αξιολογείτε την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού στις φωτιές στον Υμηττό; Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι έσβησε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά σε 6-7 ώρες…
«Αυτό που παραλείπουν ωστόσο να τονίσουν είναι πως σε 7 ώρες κάηκαν 4.322 στρέμματα, 11 κτίσματα και 4 οχήματα. Αν το μέτρο της ετοιμότητας είναι πως δεν κάηκε ολοσχερώς ο Υμηττός, η Γλυφάδα και η Βούλα και η πυρκαγιά δεν έσβησε στη θάλασσα όπως συνέβαινε πέρυσι, τότε ο πήχης τους είναι πολύ χαμηλά. Εκτός και αν εννοούμε ως ετοιμότητα την άμεση διαβεβαίωση του κ. Πατούλη που εμφανίστηκε εσπευσμένα για να απεκδυθεί οιασδήποτε ευθύνης. Τρία χρόνια αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό στο κρίσιμο αυτό πεδίο. Δεν πήρε κανένα μάθημα από τα 1,33 εκατ. στρέμματα καμένης γης του περσινού καλοκαιριού. Δεν δημιούργησε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο, δεν ενίσχυσε αποτελεσματικά το έμψυχο δυναμικό και τα υλικά μέσα της πυροσβεστικής και δεν προχώρησε στις αναγκαίες δράσεις πρόληψης.
Η μόνη έγνοια του κ. Μητσοτάκη ήταν η δημιουργία ενός υπουργείου - κελύφους, του υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κυριολεκτικά για τα μάτια του κόσμου και για κάμποσες θέσεις μετακλητών».
Ζητάτε απαντήσεις για την απαλοιφή των ονομάτων του Ανδρέα Λοβέρδου και άλλων από τη δικογραφία της Novartis. Αποκλείετε το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους;
«Για τις πρακτικές της στη χώρα μας, αυτή η εταιρεία πλήρωσε ένα τεράστιο πρόστιμο στις ΗΠΑ. Όταν περιήλθε μέρος των πληροφοριών για την εδώ δραστηριότητά της σε γνώστης Δικαιοσύνης με τη συνδρομή των ίδιων των αμερικανικών αρχών, ξεκίνησε η προσπάθεια για διερεύνηση των εγχώριων πτυχών της. Και, ω του θαύματος, το σκάνδαλο για τον υπόλοιπο πλανήτη, στην Ελλάδα έγινε ‘‘σκευωρία’’. Και αντί να διερευνηθεί η εμπλοκή ή μη κρατικών αξιωματούχων, διώχθηκαν οι δημοσιογράφοι, οι
εκδότες, ακόμη και οι εισαγγελικοί λειτουργοί που έκαναν το καθήκον τους, διερευνώντας το. Και μέσα σε αυτό το παράδοξο, ανακαλύπτεται λαθροχειρία σε επίσημο έγγραφο του FBI το οποίο αναφέρεται σε ιδιαίτερα κρίσιμες λεπτομέρειες. Επιβάλλεται η άμεση διερεύνηση της υπόθεσης της παραποίησης με την προσήκουσα σοβαρότητα και η επανοριοθέτηση της υπόθεσης Novartis στις πραγματικές διαστάσεις της. Είναι θέμα λειτουργίας των ίδιων των δημοκρατικών θεσμών αυτής της χώρας να επιτραπεί στη Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη το καθήκον της χωρίς άλλα “αμετάφραστα” και “αδιευκρίνιστα” σκοτεινά σημεία».
Με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας καταργήθηκε το δικαίωμα ακρόασης ασφαλισμένων για τις συντάξεις τους. Τι αντιπροτείνετε για να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο στις συντάξεις χωρίς «εκπτώσεις» στα δικαιώματα των πολιτών;
«Το 2015 παραλάβαμε σε εκκρεμότητα 386.000 αιτήματα συνταξιοδότησης και το 2019 παραδώσαμε συνολικά 186.000 αιτήματα σε εκκρεμότητα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. διέλυσε εκ νέου το σύστημα απονομής των συντάξεων, το οποίο είχε όντως προβλήματα και παρουσίαζε καθυστερήσεις, αλλά πάντως λειτουργούσε. Τώρα, ο κ. Χατζηδάκης, με πρόσχημα τη δήθεν επίσπευση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων, παραβιάζει ακόμη και το άρθρο 20 του Συντάγματος, καταργώντας το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης πριν από την έκδοση δυσμενούς ατομικής διοικητικής πράξης. Εκτός και αν εννοεί πως οι εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις που συσσωρεύτηκαν με ευθύνη της κυβέρνησης θα μειωθούν με απορριπτικές αποφάσεις - εξπρές για τις οποίες οι πολίτες θα ενημερωθούν ‘‘κατόπιν εορτής’’. Φυσικά, η σημερινή ιδιωτικοποιημένη επικουρική ασφάλιση και το ξεχαρβαλωμένο σύστημα απονομής συντάξεων θα καταργηθούν άμεσα και θα αντικατασταθούν από ένα σύγχρονο, άμεσο προοδευτικό σύστημα προς το συμφέρον των συνταξιούχων και όχι της κυβέρνησης και των funds».