Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 15:50

Ίσως βρέθηκε ο δρόμος που μεταφέρονταν οι μεγάλιθοι του Στόουνχεντζ

Ενας άγνωστος πανάρχαιος δρόμος μήκους πολλών χλμ. στην Ουαλία μπορεί να συνέδεε το λατομείο των μεγάλιθων με το μνημείο.

Ο Μαρκ Μέρονι, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψε πριν από λίγες εβδομάδες ένα άγνωστο μέχρι σήμερα αρχαίο δρόμο που διέσχιζε τους λόφους Preseli στην Ουαλία. Έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 11 χλμ. αυτού του δρόμου κάποια σημεία του οποίο ήταν θαμμένα κάτω από τύρφη και κάποια άλλα είχαν βυθιστεί κάτω από το έδαφος.

Σε κάποια σημεία του ο δρόμος αυτός έχει πλάτος πέντε μέτρων και σχεδιασμό τέτοιο που παραπέμπει σε ρωμαϊκή αρχιτεκτονική. Πρόκειται για πολύ σημαντική ανακάλυψη αφού μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι οι Ρωμαίοι δεν είχαν φθάσει και σε κάθε περίπτωση δεν είχαν στις περιοχές αυτές παρουσία τέτοια που να δικαιολογεί την κατασκευή έργων όπως αυτό.

Όμως το εύρημα μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικό αφού ο Μερόνι υποστηρίζει ότι ο δρόμος δημιουργήθηκε δύο χιλιάδες χρόνια πριν την έλευση των Ρωμαίων στην περιοχή οι οποίοι απλά τον βρήκαν και έκαναν σε αυτόν βελτιώσεις με πιθανή αιτία την πρόσβαση σε ένα τοπικό ορυχείο αργύρου. Ο Μέρονι αναφέρει ότι ο δρόμος αυτός χρησιμοποιούνταν σίγουρα από εμπόρους που έφθαναν στις αγγλικές ακτές από την Ιρλανδία για να κατευθυνθούν στην ενδοχώρα κυρίως για την πώληση χρυσού. Εκτιμά όμως ότι είναι πολύ πιθανό ο δρόμος αυτός να χρησιμοποιήθηκε από τους κατασκευαστές του μνημείου Στόουνχεντζ.

Μετά από πλήθος μελετών και θεωριών οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι οι μεγάλιθοι από τους οποίους αποτελείται το μνημείο του Στόουνχεντζ στην Βρετανία προέρχονταν από ένα λατομείο που βρισκόταν σε απόσταση 400 περίπου χλμ. στην Ουαλία. «Αν αυτός ο δρόμος υπήρχε εκείνη την περίοδο τότε πιθανότατα ήταν αυτός που χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά των μεγάλιθων στο Στόουνχεντζ» αναφέρει ο Μερόνι. Μιας και ο δρόμος μόλις εντοπίστηκε αναμένεται να γίνουν πολλές ανασκαφές και μελέτες σε όλη την διαδρομή που ακολουθεί γεγονός που μπορεί να αποκαλύψει σύντομα νέα στοιχεία για το πότε δημιουργήθηκε, από ποιους και γιατί.