Πολιτική
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 12:30

Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία να μην μεταφέρει την ένταση στο πεδίο

Μήνυμα στην Τουρκία να μην μεταφέρει και στο πεδίο την ένταση που εκφράζεται σε επίπεδο ρητορικής απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Μήνυμα στην Τουρκία να μην μεταφέρει και στο πεδίο την ένταση που εκφράζεται σε επίπεδο ρητορικής απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνουν το «Πρώτο Θέμα» και το ygeiamou.gr και τόνισε πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριααρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Αναφερθείς στην όξυνση που καταγράφεται στα ελληνοτουκικά ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «πράγματι είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή γιατί είχα την εντύπωση μετά τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν τον Μάρτιο ότι είχαμε βρει ένα πλαίσιο συνεννόησης το οποίο στηριζόταν στην υπόθεση εργασίας ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά ευθέως».

«Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτή την δέσμευση. Έναν μήνα μετά είχαμε ένα μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά και μία διαρκή ανακίνηση από πλευράς Τουρκίας των περί δήθεν μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά» πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμη πως είναι «υποχρέωση της χώρας μας να εγείρει την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα» και να αναζητεί την στήριξη των συμμάχων της. «Η στήριξη αυτή ήρθε χωρίς αστερίσκους από τους εταίρους μας» είπε. 

Υπογράμμισε πάντως πως «είμαστε μακριά από την ένταση που είχαμε το καλοκαίρι του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους». 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει ότι δεν μου μιλάει - Δεν κρατάω μούτρα»

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δεν μου μιλάει» καθώς «το είχε πει και μετά τα γεγονότα του Έβρου». Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο ίδιος «δεν κρατάει μούτρα» αλλά θα υπερασπίζεται τις εθνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση. «Εγώ δεν κρατάω μούτρα. Θα υπερασπίζομαι όμως τις ελληνικές θέσεις με τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας» απάντησε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν με την ευκαιρία της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο τέλος του μήνα στη Μαδρίτη.

Αναφερόμενος στην επισιτιστική κρίση καθώς 20 εκατ. τόνοι σιταριού είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία με μόνο τρόπο μεταφοράς μέσω θάλασσας, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ένα ρόλο να παίξει στη Μαύρη θάλασσα όπως και η Ελλάδα με τη μεγαλύτερη ναυτιλία. «Ας δούμε τα πεδία εκείνα που θα μπορούσαμε υπό τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ να συνεργαστούμε και να προσφέρουμε όλοι υπηρεσία» συνέχισε και είπε πως «η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνάει τα όρια και από ένα σημείο και μετά γίνεται γραφική».

Εκλογές όταν εξαντληθεί η τετραετία

Για το χρόνο των εκλογών ο πρωθυπουργός δήλωσε πως έχει πει ότι θα εξαντληθεί η τετραετία καθώς αυτό πιστεύει ότι ορίζει η θεσμική τάξη.

«Υποχρέωση της κυβέρνησης να στηρίξει την κοινωνία»

Ερωτηθείς για την ακρίβεια και το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να κρατά εφεδρείες. Είπε ότι στις 14 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιστροφή ποσού έως 600 ευρώ που ισοδυναμεί με το 60% της υπερβάλλουσας δαπάνης στο ρεύμα από το Δεκέμβριο έως το Μάιο και από τον Ιούλιο μπαίνει σε εφαρμογή το νέο σύστημα τιμολόγησης το οποίο εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Για τα καύσιμα είπε ότι ήδη έγινε μια παρέμβαση στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας ενώ για την χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια η κυβέρνηση φορολόγησε με 90% τα υπερκέρδη των εταιρειών, κάτι που δεν ψήφισε κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί.

«Είμαστε μπροστά σε παγκόσμια κρίση η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει την κοινωνία και θα εξακολουθήσει να το κάνει στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της εξόδου από την επιτήρηση και της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023», υπογράμμισε.

Τι είπε για την πανδημία

Για την πανδημία είπε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση που σημειώνει σημαντική ύφεση, αποτέλεσμα του υψηλού εμβολιασμού και της ανοσίας κυρίως λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία, είναι πιθανό να βρεθούμε το φθινόπωρο αντιμέτωποι με κάποιο κύμα. Τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια. Θα εστιάζονται στους πιο ευάλωτους» τόνισε.

Ανέφερε ακόμη πως «περιμένουμε τις οδηγίες για την τέταρτη δόση» και πως «ο τακτικός εμβολιασμός δεν πρέπει να φθίνει». «Θα πρέπει να ακούσουμε τις υποδείξεις των ειδικών και χωρίς να πάρουμε οριζόντια μέτρα να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους» πρόσθεσε.