Το συνεχιζόμενο ράλι αυξήσεων πιέζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ωστόσο την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία. Το βασικό σενάριο που αυτή την στιγμή εξετάζεται προβλέπει τη στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ σε δύο η τρία βασικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων θα είναι και το ψωμί (που έχει αυξηθεί κατά 20% τους τελευταίους μήνες). Από εκεί και πέρα το ενδεχόμενο μιας εξτρά ενίσχυσης στις πλέον ευάλωτες ομάδες (κατά τα πρότυπα της επιταγής ακρίβειας) παραμένει υπό συζήτηση, με το μέτρο να εφαρμόζεται εφόσον συνεχιστεί η ανηφορική πορεία του πληθωρισμού.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Το συνεχιζόμενο ράλι αυξήσεων πιέζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ωστόσο την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία. Με τον πληθωρισμό να έχει πάρει την ανηφόρα (είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην Ε.Ε.) η συζήτηση για νέα μέτρα έχει ανοίξει, ωστόσο οι όποιες κινήσεις γίνουν θα είναι περιορισμένες και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Πρόκειται πάντως για ένα θέμα που έχει και πολιτικές προεκτάσεις και σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τον χρόνο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Η κυβέρνηση μιλά για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο στην αντιπολίτευση παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου στιάζουν στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και τα οποία είναι εστιασμένα στο ενεργειακό πεδίο. Από εκεί και πέρα στο τραπέζι είναι στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα πρέπει πρώτα να κοστολογηθούν για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο δημοσιονομικό πεδίο.
Το βασικό σενάριο που αυτή την στιγμή εξετάζεται προβλέπει τη στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ σε δύο η τρία βασικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων θα είναι και το ψωμί (που έχει αυξηθεί κατά 20% τους τελευταίους μήνες). Από εκεί και πέρα το ενδεχόμενο μιας εξτρά ενίσχυσης στις πλέον ευάλωτες ομάδες (κατά τα πρότυπα της επιταγής ακρίβειας) παραμένει υπό συζήτηση, με το μέτρο να εφαρμόζεται εφόσον συνεχιστεί η ανηφορική πορεία του πληθωρισμού
Την ίδια στιγμή λύση αναζητείται στο φλέγον θέμα της βενζίνης, καθώς οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη
στα νησιά. Η αντιπολίτευση σηκώνει ψηλά το θέμα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ωστόσο στην κυβέρνηση δεν προκρίνουν μια τέτοια λύση με το επιχείρημα πως θα μειωθούν σημαντικά τα έσοδα.
Πάντως με την τιμή της βενζίνης να μην λέει να υποχωρήσει φαίνεται μονόδρομος η λήψη νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών. Σε αυτή τη φάση το μέτρο που εξετάζεται είναι η παράταση του fuel pass, ωστόσο όλα θα κριθούν και από την πορεία των τιμών.
Να υπάρξει άμεσα ένα ευρύ πλέγμα στήριξης των πολιτών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, χτυπώντας καμπανάκι πως διαφορετικά θα οδηγηθούμε «σε συνθήκες κοινωνικής έντασης, κοινωνικής κρίσης και κοινωνικής έκρηξης». «Δεν μπορεί όταν η βενζίνη έχει σκαρφαλώσει στα 2,5 ευρώ, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 11% και όταν το εισόδημα συρρικνώνεται, όταν η σύνταξη δεν επαρκεί για να βγει η τρίτη εβδομάδα του μήνα, να θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί για πολύ χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Αυτό που τονίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως χρειάζεται να υπάρξει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για να πάρουν ανάσα τα νοικοκυριά και να μπορέσει να κινηθεί η οικονομία. Παράλληλα επισημαίνεται πως πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής και κατανάλωσης. «Δεν θα μας βγάλει έξω από τον προϋπολογισμό περισσότερο από όσο μας βγάζουν οι σπατάλες, οι απευθείας αναθέσεις, οι κλειστοί διαγωνισμοί, οι αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων δίχως σχέδιο που ανακοινώνονται και χωρίς να είναι ενήμερο το ΚΥΣΕΑ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό που επισημαίνεται είναι πως πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική ενίσχυση του κατώτατου μισθού, ώστε να φτάσει στα 800 ευρώ.