Τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια μετατρέπονται με μια απλή, χαμηλού κόστου και φιλική στο περιβάλλον διαδικασία σε τσιμέντο.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο ανέπτυξαν μια μέθοδο με την οποία επιτυγχάνεται η δημιουργία τσιμέντου από απόβλητα τροφίμων ή τρόφιμα που δεν καταναλώθηκαν και κατέληξαν στα σκουπίδια. Το τσιμέντο αυτό αποτελείται 100% από πεταμένες τροφές και σύμφωνα με τους ερευνητές η αντοχή ελατότητας αυτού του τσιμέντου είναι τετραπλάσια από αυτή του συμβατικού τσιμέντου.
Τα φύλλα ή υπολείμματα λαχανικών (λάχανο, κρεμμύδια, κολοκυθάκια), οι φλούδες φρούτων και άλλα τρόφιμα που κατέληξαν στο καλάθι των σκουπιδιών είναι τα δομικά υλικά του νέου είδους τσιμέντου. H μέθοδος περιλαμβάνει τρία στάδια. Τη στέγνωση των τροφίμων, την κονιορτοποίηση τους και τελικά την συμπύκνωση του υλικού που έχει προκύψει από τα δύο πρώτα στάδια. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές δεν χρειάζονται κάποια προηγμένης τεχνολογίας ή υψηλού κόστους μηχανήματα (μίξερ κ.α.) για την μετατροπή των τροφίμων σε τσιμέντο αλλά εργαλεία που βρίσκει κάποιος εύκολα στο εμπόριο.
Η παραγωγή τσιμέντου σήμερα συμβάλει σε ποσοστό 8% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οπότε η χρήση πεταμένων τροφίμων και η μέθοδος μετατροπής τους σε τσιμέντο είναι εξαιρετικά φιλικές στο περιβάλλον διαδικασίες. Η χρήση των απόβλητων τροφίμων αποτελεί ένα επιπλέον περιβαλλοντικό όφελος αφού αυτά καθώς σαπίζουν στις χωματέρες εκλύουν το βλαβερό για την ατμόσφαιρα μεθάνιο.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τσιμέντο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή κτιρίων τα οποία αν μετά από κάποιου είδους φυσική ή άλλη καταστροφή καταρρεύσουν και υπάρχουν εγκλωβισμένοι στο εσωτερικό τους αν αργεί να έρθει βοήθεια μπορούν να φάνε χωρίς κίνδυνο για την υγεία τους κάποιο κομμάτι από τα… χαλάσματα. Επίσης το τσιμέντο αυτό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ή να θαφτεί αφού είναι βιοδιασπώμενο.