Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι τον προβληματίζουν θέσεις που αναπτύσσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όσον αφορά τα λεγόμενα ιδρυτικά κράτη ενός νέου «συνεταιρικού» κράτους στην Κύπρο.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι τον προβληματίζουν θέσεις που αναπτύσσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όσον αφορά τα λεγόμενα ιδρυτικά κράτη ενός νέου «συνεταιρικού» κράτους στην Κύπρο.
Οπως το θέτουν οι τουρκοκύπριοι, που επιμένουν σε δύο ιδρυτικά κράτη δίνουν την εντύπωση ότι θέλουν συνομοσπονδία και όχι δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου «Ανοικτοί Φάκελλοι» με θέμα την ανακήρυξη του ψευδοκράτους πριν από 25 χρόνια από την Αγκυρα και το Ραούφ Ντενκτάς.
Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν τον ενοχλεί να λέει ο κ. Ταλάτ ότι πρέπει να υπάρχουν δύο ιδρυτικά κράτη και στο τέλος της διαδικασίας να υπάρξει μια πραγματική ομοσπονδία, η οποία να αποτελείται από δυο οντότητες.
«Το θέμα είναι αν προτάσσει κανένας την ύπαρξη εκ των προτέρων την ύπαρξη δύο οντοτήτων, από τη μια της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκφράζει και εκπροσωπεί και τον κ. Ταλάτ και από την άλλη του ψευδοκράτους. Το να λέει ο κ. Ταλάτ ότι υπάρχουν ήδη δύο οντότητες και θα συμπήξουν ομοσπονδία, αυτό συμαίνει στην πραγματικότητα συνομοσπονδία; Αντιλαμβάνεστε ότι η συνομοσπονδία δεν είναι αποδεκτή. Και το κάνω κατηγορηματικά αυτό το πράγμα ξεκάθαρο και εδώ και το κάνω και εκεί στις συνομιλίες», είπε ο κ. Χριστόφιας.
Επίσης ανέφερε σαφώς ότι πολλές από τις θέσεις που υποστηρίζει σήμερα ο κ. Ταλάτ έχουν τις καταβολές τους στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, αν και προτού εκλεγεί στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων υποστήριζε εντελώς διαφορετικές θέσεις ως προς τη λύση του Κυπριακού.
Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η ύπαρξη του ψευδοκράτους για τόσο καιρό έχει δημιουργήσει ένα εθισμό των Τουρκοκυπρίων και των ξένων στην ύπαρξη μιας οντότητας, έστω και παράνομης, με θεσμούς.
Αναφερόμενος στο θέμα της πολιτική ισότητα που προβάλλει συνεχώς η τουρκική πλευρά σε συσχετισμό με την ύπαρξη δύο ιδρυτικών κρατών, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτή δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα.
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι ασφαλώς οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να νιώθουν ή να υποστηρίζουν ότι η πολιτική ισότητα στο τέλος της ημέρας, είναι και αριθμητική ισότητα. Είναι προδιαγεγραμμένη η πολιτική ισότητα μέσα στα ομοσπονδιακά συστήματα και αυτή πρέπει να ακολουθήσουμε. Δεν μπορεί να ζητάς ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο να έχει ίση εκπροσώπηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο όνομα της ισότητας των δύο κοινοτήτων. Εδώ δεν μπορεί παρά να ληφθεί υπόψη - και να μην κακοφαίνεται ούτε στον κ. Ταλάτ, ούτε σε κανένα Τουρκοκύπριο - ότι το αριθμητικό ισοζύγιο σε αυτή τη χώρα. 80% είναι Ελληνοκύπριοι, 20% είναι Τουρκοκύπριοι. Και να μην παρεξηγούν όταν το αναφέρει κανένας τούτο, και να λένε ότι α το λέει αυτό ο Χριστόφιας, ο Γιάννης, ο Κώστας, ο Πέτρος γιατί θέλουν και πάλι να μας υποβιβάσουν σε καθεστώς μειονότητας. Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα., ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι παρά τους προβληματισμούς του και τις δυσκολίες που υπάρχουν, αισιοδοξεί ότι στο τέλος θα καταστεί δυνατή η εξεύρευση λύση στο Κυπριακό, γιατί αν δεν πίστευε στη δυνατότητα λύσης δεν θα διεξήγε τις συνομιλίες.
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πρωταγωνιστής των γεγονότων του Νοεμβρίου του 1983 Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η ίδρυση του ψευδοκράτους ήταν ουσιαστικά ένα πραξικόπημα που στρεφόταν εναντίον των Τουρκοκυπρίων, εναντίον των Ελληνοκυπρίων και εναντίον του ΟΗΕ και των προσπαθειών επίλυσης που είχε αναλάβει ακριβώς στις παραμονές της ανακήρυξης του ψευδοκράτους ο διεθνής οργανισμός.
Ο κ. Ντενκτάς παραδέχθηκε ότι είχε μεθοδεύσει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, αφού εργάστηκε συστηματικά για να πείσει την Αγκυρα, που συνέπραξε στην ενέργεια. Αποκάλυψε ότι είχε διεισδύσει με ανθρώπους του στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση τους στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους και απομόνωσε την κατεχόμενη Λευκωσία αποκόπτοντας τις τηλεφωνικές γραμμές και τη μοναδική τότε δίοδο προς τις ελεύθερες περιοχές.
Είπε ότι προέβη στην ενέργεια αυτή γιατί, όπως ισχυρίστηκε, ο τότε πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού δεν ενδιαφερόταν για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά για την εξασφάλιση ψηφισμάτων από τους Αδεσμεύτους και τα Ηνωμένα Εθνη.
Ο Ντενκτάς παραδέχθηκε ότι προσπάθησε να ιδρύσει ψευδοκράτος από το 1974 πριν την επιστροφή του Μακαρίου από την εξορία, αλλά δεν του το επέτρεψε η Αγκυρα.
Ο Αλπάϋ Ντουρντουράν, ηγέτης τότε του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης και ο επίσης αντιπολιτευόμενος τουρκοκύπριος ηγέτης Οζγκέρ Οζγκιούρ αποκάλυψαν ότι ο Ντενκτάς οργάνωσε «μυστικό δείπνο» λίγες ώρες πριν εκδηλώσει το πραξικόπημα του. Μετά το φαγητό τους είπε ξεκάθαρα ότι «δεν ήθελε να δει τα μούτρα τους», αλλά να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή τους για την ανακήρυξη, πράγμα που έγινε με απροκάλυπτες απειλές και εκβιασμούς, σε σημείο που οι αντιπολιτευόμενοι ηγέτες φοβήθηκαν ακόμη και για τη ζωή τους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ