Πολιτική
Κυριακή, 05 Ιουνίου 2022 07:14

«Μπαλάκι ευθυνών» για την πυρκαγιά σε Άνω Γλυφάδα - Βούλα

Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων προκάλεσε η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα και τη Βούλα, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία για το αν ο κρατικός μηχανισμός θα κατορθώσει να λειτουργήσει συντονισμένα αυτό το καλοκαίρι προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δασικές πυρκαγιές.

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων προκάλεσε η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα και τη Βούλα, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία για το αν ο κρατικός μηχανισμός θα κατορθώσει να λειτουργήσει συντονισμένα αυτό το καλοκαίρι προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δασικές πυρκαγιές.

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της θερινής περιόδου, που ξέσπασε στην Άνω Γλυφάδα και επεκτάθηκε στη Βούλα, μετέδωσε ένα κάθε άλλο παρά αισιόδοξο μήνυμα. Τόσο ως προς το επίπεδο του αναγκαίου συντονισμού των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, όσο και ως προς την αντιμετώπιση των αρρυθμιών της κρατικής μηχανής που έφεραν το περυσινό αρνητικό αποτέλεσμα με 1,3 εκατ. καμένα στρέμματα ανά τη χώρα.

Πατούλης: Δεν σβήνει τις φωτιές η περιφέρεια

Τον φόβο ότι η έλλειψη συντονισμού θα αποτελέσει σύμμαχο των πυρκαγιών ενίσχυσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος έσπευσε από την πρώτη στιγμή να διασαφηνίσει ότι ο ίδιος δεν έχει μερίδιο ευθυνών. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι τις φωτιές δεν τις σβήνει η Περιφέρεια. Υπάρχει ήδη ένα οργανωμένο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής και ένα αξιόμαχο Πυροσβεστικό Σώμα» είπε ο κ. Πατούλης, εκφράζοντας ουσιαστικά την άποψη ότι άλλοι πρέπει να βρεθούν στο κάδρο των ευθυνών.

Δήμαρχοι: «Υπαίτιος» ο υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ

Επιπλέον, χθες υπήρξαν καταγγελίες από τους δημάρχους της Γλυφάδας και της Βούλας ότι για τη φωτιά ευθύνεται ο ΔΕΔΔΗΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, που εκλέγεται με το χρίσμα της ΝΔ, κατήγγειλε ότι η φωτιά «ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ» και ανάρτησε μάλιστα φωτογραφικό υλικό από το σημείο της πυρκαγιάς προς επίρρωση του ισχυρισμού του. Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τόνισε στην ΕΡΤ ότι η φωτιά «ξεκίνησε από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στη Γλυφάδα και εξελίχθηκε μέχρι την κορυφογραμμή του νοτίου Υμηττού».

ΔΕΔΔΗΕ: Δεν υπάρχει ένδειξη πως η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό

Λίγη ώρα αργότερα, όμως, ο ΔΕΔΔΗΕ αντέκρουσε τους δύο γαλάζιους δημάρχους. Ειδικότερα, πηγές του φορέα που είναι αρμόδιος για την συντήρηση των δικτύων διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, υποστήριξαν ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη» ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα άρχισε από κάποιον δικό του υποσταθμό. Οι ίδιες πηγές πρόβαλαν τον ισχυρισμό ότι ενδεχομένως να έγινε κάποια έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια εξαιτίας της πυρκαγιάς. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη αντιπαράθεση υπήρξε και για τις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές στην Βαρυμπόμπη, με πόρισμα της πυροσβεστικής να διαπιστώνει ότι η φωτιά ξεκίνησε από πυλώνα υψηλής τάσης που δεν είχε καθαριστεί επαρκώς και τον ΑΔΜΗΕ να αντιτείνει ότι δεν έχει καμία ευθύνη.

Το κράτος είχε δηλώσει «έτοιμο» από τις 26 Μαΐου

Σημειώνεται ότι μόλις προ 10 ημερών, και συγκεκριμένα στις 26 Μαΐου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πραγματοποιήσει διευρυμένη σύσκεψη για την προετοιμασία από τις πυρκαγιές και τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών. Όπως είχαν διαβεβαιώσει τότε κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε «για την προετοιμασία και τις ενέργειες που έχουν γίνει συνολικά  με εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς και απομάκρυνση συσσωρευμένης καύσιμης βιομάζας από ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και για τη σημαντική αύξηση της επίγειας και εναέριας επιτήρησης επικίνδυνων περιοχών, με στόχο τόσο την αποτροπή εμπρησμών, όσο ταυτόχρονα και την έγκαιρη αναγγελία ενδεχόμενης πυρκαγιάς».