Κοινωνία
Σάββατο, 04 Ιουνίου 2022 22:52

Ολονύχτια μάχη με φόβο για αναζωπυρώσεις - Μαίνεται η φωτιά στο Χέρωμα Βάρης

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Βούλας και της Βάρης καθώς το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει, με την Πυροσβεστική να επιχειρεί πλέον μόνο με επίγειες δυνάμεις. Ωστόσο, με δηλώσεις του ο δήμαρχος της περιοχής, Γρ. Κωνσταντέλλος, τόνισε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση και έτσι οι πολίτες που νωρίτερα εκκένωσαν τις κατοικίες τους, επιστρέφουν στα σπίτια τους. Εξαίρεση αυτοί της περιοχής του Χερώματος Βάρης, όπου το μέτωπο συνεχίζει να είναι απειλητικό. Ζημιές σε πάνω από είκοσι σπίτια προκάλεσε η φωτιά στο πέρασμά της από την Βούλα, ενώ ένας πυροσβέστης και δύο ηλικιωμένοι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Και οι τρεις είναι καλά στην υγεία τους.

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Βούλας και της Βάρης καθώς το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει, με την Πυροσβεστική να επιχειρεί πλέον μόνο με επίγειες δυνάμεις. Ωστόσο, με δηλώσεις του ο δήμαρχος της περιοχής, Γρ. Κωνσταντέλλος, τόνισε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση και έτσι οι πολίτες που νωρίτερα εκκένωσαν τις κατοικίες τους, επιστρέφουν στα σπίτια τους. Εξαίρεση αυτοί της περιοχής του Χερώματος Βάρης, όπου το μέτωπο συνεχίζει να είναι απειλητικό.

Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν στην Αττική επιχειρούν στην περιοχή ενώ, με εντολή της κυβέρνησης, ενισχύθηκαν με δυνάμεις από την Πελοπόννησο, την Στερεά, την Δυτική Ελλάδα, ενώ σπεύδουν ενισχύσεις και από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία. Στα μέτωπα συνδράμουν και δυνάμεις των Ένοπλων Δυνάμεων, με διάθεση μηχανημάτων για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Συγκεκριμένα επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 56 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Οι δηλώσεις του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου: «Αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα κατάφεραν να τη τιθασεύσουν και να την περιορίσουν, ενώ οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έχουν κοπάσει. Οι εντολές άμεσης εκκένωσης κατοικιών που δόθηκαν νωρίτερα στις τρεις από τις τέσσερις περιοχές έχουν ανακληθεί.

»Η περιοχή που μένει προς το παρόν σε αυξημένη ετοιμότητα εκκένωσης είναι μόνο αυτή του Χερώματος Βάρης από τη Λεωφόρο Ευελπίδων με μέτωπο τον ορεινό όγκο. Εκεί ακόμη έχουμε θέμα. Αυτή την ώρα τόσο οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι του Γηροκομείου, όσο και τα παιδιά του Χωριού SOS, επιστρέφουν στους κοιτώνες τους. Δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος, για τις δομές αυτές».

Εντολή εκκένωσης όταν πλησίασε το μέτωπο στη Βάρη

Νωρίτερα το απόγευμα, έπειτα από εντολή του δημάρχου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, εκκενώθηκαν οι περιοχές Νέα Κάλυμνος, Χέρωμα, Δίλοφο και Εξοχή. Παράλληλα, επίσης για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη καθώς και το γηροκομείο «Άκτιος οδηγός» που φιλοξενεί 100 ηλικιωμένους.

Ο διευθυντής του Παιδικού Χωριού SOS της Βάρης, Μενέλαος Τσαούσης, δήλωσε ότι τα παιδιά απομακρύνθηκαν στο γήπεδο του Αστέρα Βάρης, με τη συμβολή της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής: «Μας δόθηκε εντολή να εκκενώσουμε το Παιδικό Χωριό. Φιλοξενούμε και 10 μονογονεϊκές οικογένειες από την Ουκρανία. Συνολικά είναι 55 παιδιά και 25 άτομα προσωπικό. Βρισκόμαστε όλοι σε ασφαλές σημείο», τόνισε.

Ζημιές σε σπίτια στη Βούλα

Στο πέρασμά της από τη Βούλα, η φωτιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε τρία σπίτια, εξωτερικές σε είκοσι, ενώ έκαψε τέσσερα οχήματα. Μάχες με τις φλόγες έδωσαν κάτοικοι, πυροσβέστες, εθελοντές και αστυνομικοί ώστε να μην επεκταθεί και σε άλλα σπίτια η φωτιά.

Μάλιστα, τρεις άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους. 

Από τη Γλυφάδα ξεκίνησε η φωτιά

Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου από την Άνω Γλυφάδα. Τα αίτια από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής, ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας ανέφερε νωρίτερα ότι ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Το απόγευμα, και ενώ η φωτιά είχε φτάσει στη Βούλα, μεταβεί στο σημείο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μαζί με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.