Αφιερώματα
Σάββατο, 04 Ιουνίου 2022 10:34

Επιμελητήριο Εύβοιας: Με το βλέμμα στο μέλλον

Του Γιάννη Γεροντίτη,
προέδρου Επιμελητηρίου Εύβοιας

The N Society

Του Γιάννη Γεροντίτη,
προέδρου Επιμελητηρίου Εύβοιας

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΣ σύντομα θα γιορτάσει τα 90 χρόνια προσφοράς του στην τοπική επιχειρηματικότητα και στη χώρα. Σήμερα -μετά τη σκληρή μνημονιακή περίοδο, τη σύγχρονη πανδημία και τις δυσμενείς επιπτώσεις της, αλλά και τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στον νομό μαςκαλούμαστε να ακούσουμε τον παλμό της αγοράς που προσπαθεί να συνέλθει και να βρει τους ρυθμούς της. Προσπαθούμε να βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα στα 14.500 μέλη μας και κυρίως στις μικρομεσαίες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και τη συντριπτική πλειοψηφία.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ περίοδος που ζούμε βρήκε τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας στον «ύπνο», παρά τις προειδοποιήσεις και αναφορές που υπήρχαν (εκθέσεις της ΤτΕ, διεθνών οργανισμών, διανοητών κ.λπ.).

ΕΛΕΙΨΕ σε αυτή την περίοδο η ορθολογική οικονομική σκέψη και αντίληψη, ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας, ο εξορθολογισμός των δημόσιων δαπανών και του δημόσιου τομέα, η έγκαιρη θωράκιση της χώρας από φυσικές και ανθρωπογενείς κρίσεις.

ΤΑ ΑΙΤHΜΑΤΆ ΜΑΣ τις περισσότερες φορές δεν εισακούστηκαν παρά το ότι είχαν ως πυρήνα την προάσπιση της υγιούς επιχειρηματικότητας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

ΕΙΜΑΣΤΕ ένα από τα λίγα επιμελητήρια της χώρας που έγκαιρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απευθύνθηκε στα μέλη του με έρευνα γνώμης και ζήτησε τις απόψεις τους για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων κοινωνικής προστασίας και αντιμετώπισης των συνεπειών των λοκντάουν, της μείωσης της κατανάλωσης κ.λπ. Διατηρήσαμε τον φορέα μας δραστήριο και συμμετοχικό στην κοινή προσπάθεια με την Πολιτεία, αναπροσαρμόσαμε τη λειτουργία του, απευθύναμε προς τους αρμόδιους πάνω από 100 υπομνήματα, αιτήματα και προτάσεις.

ΑΝΤΊΣΤΟΙΧΗ κινητοποίηση επίσης πετύχαμε για την αντιμετώπιση των συνεπειών για την επιχειρηματική κοινότητα από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στον νομό μας. Έγκαιρα προτείναμε στην Επιτροπή Μπένου -στην οποία συμμετέχουμε ως φορέας- μέτρα άμεσου και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα που αφορούν την οικονομική και κοινωνική ζωή των άμεσα πληγέντων, αλλά και των όμορων και παραπλήσιων δήμων, συμπεριλαμβανόμενης της πρωτεύουσας του νομού, που ήδη δέχονται τις έμμεσες επιπτώσεις.

ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ επίσης μεγάλα έργα που θα αναμορφώσουν στρατηγικά το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον του δεύτερου νησιού της χώρας. Η αναγέννηση και η ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας περνούν μέσα από μια ολιστική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Εύβοιας συνολικά.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ έχουμε προτείνει 2 ώριμα έργα με αυστηρή ημε- ρομηνία λήξης (31/8/26), την ίδρυση του «Δημόκριτος Growth Hub» στη Χαλκίδα και τη βελτιστοποίηση της διασύνδεσης της Χαλκίδας με τη Βόρεια Εύβοια μέσω της νέας χάραξης διαμέσου σήραγγας στο όρος Κανδήλι, που θα συνδέει τα Ψαχνά με τη Λίμνη Ευβοίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ, αντίστοιχα, υπάρχουν άλλα 13 σημαντικά έργα για την αναζωογόνηση της Εύβοιας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουμε: α) τη διασύνδεση μέσω γέφυρας της Βόρειας Εύβοιας με τη Στερεά Ελλάδα, β) την εφαρμογή ολιστικού προγράμματος εκσυγχρονισμού και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου της Βόρειας Εύβοιας, γ) την αξιοποίηση του γαλάζιου περιβάλλοντος του νομού με άμεση λειτουργία των ανακοινωθέντων υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων, τη λειτουργία και ενίσχυση αλιευτικών
καταφυγίων και τουριστικών αγκυροβολίων, την ανάπτυξη του καταδυτικού και θαλάσσιου τουρισμού, δ) την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων αειφόρου κατεύθυνσης νέων μέχρι 30 ετών των δυο πληγέντων δήμων της Β. Εύβοιας, ε) την υποθαλάσσια ζεύξη Εύβοιας - Στερεάς Ελλάδας στο στενό στο Λευκαντί και τη σύνδεσή της με την ΠΑΘΕ, στ) τη μεταφορά του Σιδηροδρομικού Σταθμού Χαλκίδας σε νέα πρόσφορη θέση και σύνδεσή του με τις προτεινόμενες νέες υποδομές και τις διεξόδους προς Χαλκίδα, Βόρεια και Νότια Εύβοια. Αυτό θα απελευθερώσει ζωτικό χώρο για οικιστική και τουριστική αξιοποίηση και θα διαμορφώσει νέες ανταγωνιστικές συνθήκες για την ταχύτητα και το κόστος των μεταφορών στο σύνολο του νομού.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ δείχνει ότι καλές προτάσεις μένουν στα συρτάρια για πολλά χρόνια και μόνο όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο τότε ανασύρονται. Σήμερα δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Η αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον, το δημογραφικό, ο
πόλεμος στη μακρινή γειτονιά μας, η ενεργειακή κρίση και η κρίση πρώτων υλών επιβάλλουν άλλη προσέγγιση, αυτή της συνεργασίας και των κοινών προσπαθειών όλων αυτών των δυνάμεων που σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο ζητούν μια νέα αρχή και νέα θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα.