Πολιτική
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 15:17

Δ. Παπαδημούλης: Αναποτελεσματικό το υφιστάμενο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς διοργάνωσε την Τετάρτη εκδήλωση σε απευθείας μετάδοση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με θέμα «Το Μέλλον του Πλαισίου Οικονομικής Διακυβέρνησης».

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς διοργάνωσε την Τετάρτη εκδήλωση σε απευθείας μετάδοση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με θέμα «Το Μέλλον του Πλαισίου Οικονομικής Διακυβέρνησης».

Στην εκδήλωση συζήτησαν πολιτικοί, ευρωβουλευτές από τις Ομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων και πανεπιστημιακοί για το μέλλον της οικονομικής αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ξεπεραστούν οι σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, τις εναλλακτικές λύσεις για το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ αλλά και για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η Ταξινομία για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την απασχόληση και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στο πάνελ της ημερίδας προέδρευσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο τέως Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την εισαγωγική τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Nikolaj Villumsen, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη να εξασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να δημιουργηθεί μια νέα οικονομική διακυβέρνηση και να υπάρξει ένας μετασχηματισμός βάσει των αναγκών της κοινωνίας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπροέδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος τόνισε την αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης και τις ρεαλιστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους κανόνες και το χρέος. Συμπλήρωσε επίσης πως αποτελεί θετικό βήμα η αναγνώριση εκ μέρους της ΕΚΤ και του ESM της δημιουργίας Μηχανισμού Μόνιμης Δημοσιονομικής Ικανότητας της Ευρωζώνης ενώ σχολίασε τις ασύμμετρες επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία, στην κοινωνία.

Ο τέως Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε πως η λιτότητα που έπληξε τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ήταν η αντίδραση της ΕΕ στην ανάδυση των μακροοικονομικών ανισσοροπιών. Κατόπιν ανέφερε ότι «οι αυστηροί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάκαμψης προσπάθησαν να σκεπάσουν το πρόβλημα αλλά συνέβαλαν στην ενίσχυση των ανισοτήτων με την ελπίδα ότι το πρόβλημα θα φύγει μόνο του». Ο κ. Τσακαλώτος, ακόμη, προειδοποίησε ότι η μη σύγκλιση θα οδηγήσει σε μια μη βιώσιμη νομισματική πολιτική μακροπρόθεσμα και αυτό θα αποτελέσει υπαρξιακό κίνδυνο για την ίδια την ΕΕ, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της κλιματικής κρίσης και του πολέμου.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Declan Costello, ανέφερε ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους αποτελεί σημαντικό στόχο ενώ τόνισε και την ανάγκη να υπάρξουν κίνητρα για επενδύσεις. Σημείωσε επιπλέον πως η πανδημία του COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησαν τα προβλήματα στις οικονομίες των κρατών – μελών της Ευρωζώνης και επέτειναν τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς το εθνικό ΑΕΠ επιβαρύνθηκε κατά 15 – 20%. Ο κ. Costello αναφέρθηκε και στη ρήτρα διαφυγής αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει μια ενεργή και ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική ώστε να είναι ευκολότερα διαχειρίσιμες οι απότομες αυξήσεις στην ενέργεια αλλά και οι πληθωριστικές τάσεις των οικονομιών. Τέλος, αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αποτελεί σημαντικό εργαλείο της στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας των κρατών – μέλων.

Η Ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Silvia Modig, ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να χρηματοδοτηθεί η αλλαγή που θα επιτρέψει την αποδέσμευση από τους υδρογονάνθρακες και την ρύθμιση των ζητημάτων της Ταξινομίας. Τόνισε επίσης πως είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθούν οι στόχοι της πράσινης μετάβασης και να μην μείνει κανείς πίσω, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας νέων ανισοτήτων σε βάρος των Ευρωπαίων πολιτών και των κοινωνιών.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος μίλησε για την συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων στην δημιουργία συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας αλλά και μιας δέσμης ανθεκτικότητας. Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, στον τομέα της ενέργειας είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν πιο φιλόδοξες πολιτικές αλλά και επενδύσεις που θα βασιζόνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η εξάρτηση της Ευρώπης και από τη Ρωσία αλλά επίσης να μην ξεκινήσει ένας νέο κύκλος εξάρτησης αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ. Ενώ ακόμη επισήμανε πως τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να δουλέψουν προς την κατεύθυνση μιας «πλήρους» και «στεγανής» τραπεζικής ένωσης που θα λειτουργήσει προς το συμφέρον όλων των ευρωπαϊκών κρατών – μελών.

Ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ernest Urtasun, αναφέρθηκε στην ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων και σε μια μακροπρόθεσμη δημοσιονομική συμφωνία, που θα βασίζεται στις ανάγκες του κάθε κράτους – μέλους ξεχωριστά, ενώ σημείωσε πως η ενίσχυση του προϋπολογισμού και η αναπροσαρμογή των Ιδίων Πόρων είναι βήματα που θα οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση.

Τέλος, ο Πρόεδρος Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο Leeds University Business School, Καθηγητής Gary Dymski, μίλησε για τις επιπτώσεις της κρίσης στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και τις δημοσιονομικές δυνατότητες και νομισματικές πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθούν τα κράτη – μέλη ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις. Επιπλέον σημείωσε τις ασύμμετρες πολιτικές που οδηγούν στο να οφελούνται οι πλουσιότεροι πολίτες και να φτωχαίνουν οι πιο αδύναμοι αλλά και πως σχετίζονται οι διασυνοριακές/ εθνικές συγκρούσεις και τα ζητήματα του κλίματος με τα παραπάνω φαινόμενα. Ο κ. Dymski αναφέρθηκε στον πολυεπίπεδο συντονισμό των κρατών – μελών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και στο γεγονός ότι όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με την Δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

naftemporiki.gr