Πολιτική
Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2008 10:10

Επισκόπηση Τύπου

Τα πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου Τύπου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τα παίρνουν πίσω όλα από τον Εφραίμ. 12 Δεκεμβρίου στην Ξάνθη εκδικάζονται οι πρώτες αγωγές δήμων και φορέων της περιοχής κατά Βατοπεδίου".

Η εφημερίδα γράφει ότι "στην αντεπίθεση περνά το Δημόσιο για να πάρει πίσω την περιουσία του, η οποία είχε ουσιαστικά χαριστεί, υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, στη Μονή Βατοπεδίου. Μέσα στην εβδομάδα, ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας επικύρωσε τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίόυ του Κράτους, η οποία αιτιολογεί νομικά το δικαίωμα διεκδίκησης των επίμαχων εκτάσεων και παρουσιάζει σήμερα η Κυριακάτικη έκδοση του "Α.Τ.".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Θα χρειαστεί ανασχηματισμός. Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης του Β. Μεϊμαράκη στην "Α.τ.Κ.".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και ενίσχυση της στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, προτείνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του στην "Α.τ.Κ.", τονίζοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή κινείται η οικονομική πολιτική αλλά και οι επιμέρους πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται συνολικά από την κυβέρνηση. Απορρίπτει τις προσωπικές στρατηγικές εντός του κόμματος , σημειώνοντας ότι ο Κ. Καραμανλής είναι επιτυχημένος πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός, ενώ χαρακτηρίζει αναγκαίο τον ανασχηματισμό, αλλά όχι στην παρούσα φάση και υπογραμμίζει πως σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να υπαγορευθεί από επικοινωνιακούς λόγους".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Αποκάλυψη: Γνώριζε για το DVD ο Γ. Παπανδρέου. Μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε μια αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί προχωρά σήμερα η εφημερίδα μας. Αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "ΑΡΘΡΟΥ", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και μια σειρά από κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ήταν ενημερωμένοι σε βάθος για την επιχείρηση εκβίασης του επιχειρηματία Πάπιστα."

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Η Ελλάδα φοβάται! Η κρίση συγκλονίζει την κοινωνία. Το 78,7% δεν γνωρίζει και το 65,8% δεν πείθεται για τα μέτρα. Το 59,2% των πολιτών θα συναινούσε σε θυσίες".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η οικονομική κρίση, οι αβεβαιότητες που μεταφέρει και η άγνοια ως προς τη διάρκεια φοβίζουν τους Έλληνες. Για πρώτη φορά, ύστερα από δεκαετίες ευημερίας, η ελληνική κοινωνία αισθάνεται την απειλή και ανησυχεί. Σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research για "το Βήμα της Κυριακής", οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν, δεν είναι ενημερωμένοι για την κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισής τους. Επίσης το 65,8% εμφανίζεται να μην έχει πεισθεί για τα μέτρα, αν και διαισθητικά το 59,2% δηλώνει έτοιμο για θυσίες υπό την προϋπόθεση ότι θα είχαν αποτέλεσμα και δεν θα έθιγαν υπερβολικά το οικογενειακό εισόδημα".

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Αποκλειστικό: το νέο κυβερνητικό σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας. 9.500 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Τα πακέτα επιδοτήσεων για νέους επιχειρηματίες".

Σύμφωνα με την εφημερίδα " προγράμματα για 9.500 νέους άνεργους ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για συμμετοχή σε αυτά. Παράλληλα "τρέχει" και το πρόγραμμα "Μία αρχή, μια ευκαιρία" για 40.000 νέους που έχουν εγκαταλείψει νωρίς το σχολείο."

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Το μέγα θαύμα που έκανε το ένα εκατομμύριο...400! Τι ήξεραν Εφραίμ και Γκράτζιος για το "χρυσωρυχείο" της Ουρανούπολης".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "στη βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές όπου οι αξίες των ακινήτων θα εκτινάσσονταν στήθηκε το κόλπο γκρόσο της Μονής Βατοπεδίου, μπροστά στο οποίο η ανταλλαγή του ολυμπιακού ακινήτου φαίνεται να ωχριά. Από την παραχώρηση των ακινήτων στην Ουρανούπολη και το Καϊμακτσαλάν η Ιερά Μονή Βατοπεδίου και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στις ανταλλαγές των οικοπέδων φαίνεται μέχρι στιγμής να κερδίζουν περισσότερα από 440 εκατ. ευρώ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Κερδίσατε χρόνο. Ξεγελάσατε τους κρατούμενους!

Η εφημερίδα γράφει ότι "ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης...βγήκε στην Τηλεόραση να μεταφέρει υποσχέσεις και πολλά , πάρα πολλά ΘΑ..! Μόνο που με τα ΘΑ δεν αδειάζουν οι φυλακές...Βέβαια στις Φυλακές, δεν έχει πατήσει το πόδι του. Δεν γνωρίζει ότι κοιμούνται σαν γουρούνια, ανάμεσα σε κατσαρίδες και ποντικούς (ΑΜΦΙΣΣΑ). Ότι στο Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού ΔΕΝ υπάρχουν φάρμακα! Ότι άλλες Φυλακές , έχουν γίνει Α.Ε. γιατί το επιτρέπει η Πολιτεία και το ευνοούν οι συνθήκες των πολλών, χιλιάδων Κρατουμένων. Και όσες φορές έφτασαν Επιθεωρητές για κάποια...Επιθεώρηση, έκαναν μία βολτίτσα , ΕΙΔΑΝ όσα τους έδειξαν."

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Μείωση φόρων το 2009 με προίκα 8 δισ. ευρώ από Βρυξέλλες".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σχέδιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενίσχυσης των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, που προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ.Κ. Η ανακοίνωση του έκτακτου "πακέτου" συναρτάται με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ αλλά και από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα, επισπεύδεται κατά ένα έτος η μείωση των φορολογικών συντελεστών".

Η ΕΠΟΧΗ: "Εγκλωβισμένοι στην πολιτική τους . Αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κρίση κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με έναν Προϋπολογισμό "φρόνιμο και τακτικό" υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση της ΝΔ. Δέσμια των νεοφιλελεύθερων επιλογών της , επιχειρεί να περάσει μέσα από την εξελισσόμενη οικονομική κρίση με μέτρα που δεν μπορούν να φρενάρουν τη βέβαιη ύφεση και την ήδη ορατή απειλή της ανεργίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Χρεωμένοι οδεύουμε στην κρίση. Με μειωμένη διεθνή αξιοπιστία και εικονικό προϋπολογισμό εισέρχεται η Ελλάδα στο σκληρό 2009".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "η ελληνική οικονομία δίνει ανοχύρωτη το ραντεβού της με το σκληρό 2009. Η ευκαιρία να βρεθεί εξοπλισμένη με το κρίσιμο (ιδιαιτέρως σε συνθήκες διεθνούς έλλειψης εμπιστοσύνης) μέγεθος αξιοπιστίας, φαίνεται ότι απωλέσθη με τον εικονικό κρατικό προϋπολογισμό που κατετέθη στη Βουλή από έναν υπουργό, ο ποίος δείχνει να γνωρίζει ότι δεν θα είναι αυτός που θα τον εκτελέσει."

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Το Μέγα Συναξάρι του Βατοπαιδίου. Οι διάσημοι προσκυνητές του Αγίου Όρους. Ο Εφραίμ, ο Αρσένιος, ο Ευδόκιμος και η απίθανη διείσδυσή τους σε όλους τους μηχανισμούς της εξουσίας".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ένα αλλοπρόσαλλο , αλλά καλά οργανωμένο σύμπλεγμα από πρόσωπα, εταιρείες και επιχειρηματικές συμμαχίες πλαισίωνε, συνεργαζόταν και υποστήριζε τις επενδύσεις που έκανε η Μονή Βατοπαιδίου, το οποίο ξεσκέπασαν με τις καταθέσεις τους οι μάρτυρες, αφήνοντας να διαχυθεί η δυσοσμία αυτού του οριεντάλ σκανδάλου".

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Υγεία...SOS. Χωρίς γιατρούς μένουν τώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η κυβέρνηση κλείνει μόνον προσωρινά τις "τρύπες" και επιμένει στη δραματική υποχρηματδότηση".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε πολύ κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας, παρά τη μικρή παράταση ζωής που έλαβε μετά τις πρόσφατες δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας προς τους φαρμακοποιούς και τους προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών. Οι 1,5 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι μπαίνουν σε νέο λαβύρινθο, καθώς οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ ετοιμάζονται να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τρανταχτά πολιτικά ονόματα πίσω από τα παρένθετα πρόσωπα που άρπαξαν τις μίζες της SIEMENS, ενώ δικηγόροι και ενώσεις πολιτών στρέφονται με αγωγές κατά των κομμάτων που πήραν μαύρο χρήμα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ισχυρούς κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να προκαλέσει το άνοιγμα των λογαριασμών εταιριών και προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens".

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "ΠΑΣΟΚ 37%, ΝΔ 32,5%. Γκάλοπ της VPRC. Στις 4,5 μονάδες η διαφορά των δύο κομμάτων, ελεύθερη πτώση και ηττοπάθεια στην κυβέρνηση".

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "το ΠΑΣΟΚ διευρύνει το προβάδισμά του από τη ΝΔ και ο Γ. Παπανδρέου προσεγγίζει τον Κ. Καραμανλή στον ευαίσθητο δείκτη της καταλληλότητας για την ηγεσία της χώρας. Η πλειοψηφία των πολιτών, ωστόσο, καταδικάζει τόσο την κυβερνητική πολιτική (87%) όσο και την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ (84%). Η επόμενη Βουλή προβλέπεται εξακομματική, με την είσοδο και των Οικολόγων, σε ένα περιβάλλον που επηρεάζεται από την οικονομική ανασφάλεια και τα σκάνδαλα".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ταξικές μάχες με το ΠΑΜΕ κόντρα στην πλουτοκρατία και τον ευρωμονόδρομο".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την Πέμπτη, 27 του Νοέμβρη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν μαζικά, δυναμικά,όπως και στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 10 Δεκέμβρη. Με το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, που αποτελεί τη μοναδική ασπίδα για τα δικαιώματά τους την περίοδο της κρίσης, προβάλλοντας διεκδικήσεις για την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής οικογένειας".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Ανησυχία για την ελληνική οικονομία. "Υπεραισιόδοξος" ο προϋπολογισμός, στην εποχή της παγκόσμιας κρίσης".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επιφυλάξεις αρχίζουν να διατυπώνονται για την πορεία και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Υπό αίρεση τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2009, που κατατέθηκε στην Παρασκευή στη Βουλή, και ο οποίος χαρακτηρίζεται "υπεραισιόδοξος", στο τοπίο που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, για την οποία ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πόσο θα διαρκέσει και ποια έκταση θα καταλάβουν οι επιπτώσεις...".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Ανασχηματισμός - Ανατροπή. Φεύγουν 8 υπουργοί!"

Η εφημερίδα γράφει ότι "όλα δείχνουν ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός, γεμάτος εκπλήξεις και ανατροπές εύθραυστων ισορροπιών και παραδοσιακών συσχετισμών. Φεύγουν "8" υπουργοί! Αλογοσκούφης, Φώλιας, Κοντός και ονόματα -έκπληξη εκτός... Μπαίνουν Σαμαράς, Σαλμάς, Χαρακόπουλος- Επιστρέφει ο "κόκκινος Πάνος". Πρόταση για Μολυβιάτη - Έκοψε τα ταξίδια των υπουργών ο πρωθυπουργός. Μαύρα τα μαντάτα από τις νέες δημοσκοπήσεις-Στις 4,5 μονάδες το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: " Γνωμοδότησε, εισηγήθηκε αποφάσισε και...Πεντακαθάρισε για τον Εφραίμ."

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "θα έχτιζαν και τους αρχαιολογικούς χώρους στον Ραμνούντα. Ο ηγούμενος Εφραίμ ήθελε να πουλήσει την έκταση της Μονής Βατοπεδίου στο Γραμματικό σε γνωστό εφοπλιστή με ισχυρές διασυνδέσεις στην κυβέρνηση, ο οποίος είχε έτοιμο το σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής".

Realnews: "Τα εμβάσματα Εφραίμ και ποιοι τα... πελέκησαν!"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η REAL NEWS αποκαλύπτει τα επίμαχα εμβάσματα της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου προς τον δικηγόρο Δημήτρη Πελέκη. Είναι οι εντολές προς την Εμπορική Τράπεζα από τον ταμία της μονής για μεταφορά των χρημάτων. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς πληρώθηκε με αυτά τα χρήματα του μοναστηριού, καθώς οι απαντήσεις του Δ. Πελέκη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αφήνουν "σκιές" για τις διαδρομές του χρήματος και για τη διαφάνεια των συναλλαγών. Την αλήθεια την "γνωρίζουν" μόνο οι λογαριασμοί των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο προσώπων".

ΝΙΚΗ: "Το μετέωρο βήμα του Καραμανλή. Όμηρος των 151 προσπαθεί να κερδίσει χρόνο".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "χωρίς δυνατότητες αλλαγής του πολιτικού κλίματος και υπό την ομηρία της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ο Κ. Καραμανλής προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία. Σε αυτή τη φάση επιλέγει να κερδίζει χρόνο και δεν αναζητά διέξοδο σε πρόωρες εκλογές, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τα σκάνδαλα".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Αιχμάλωτοι του Βατοπεδίου. Μπόχα και δυσωδία πνίγουν τη χώρα".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ο Καραμανλής στη δεύτερη επικοινωνία του με το λαό στο Βόλο. Υψώνουμε για επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης τη σημαία. Θα κάνουμε τα πάντα. Θέλουμε τη στήριξη όλων των πολιτών. Δεν είναι μόνο θέμα της ΝΔ αλλά όλου του ελληνικού λαού."

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΕΞΠΡΕΣ:"Ανασφάλεια στις τράπεζες υπό τον φόβο πτωχεύσεων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "διάχυτος φόβος επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα για την ικανότητα πολλών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στην εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων και για τον λόγο αυτό "σφίγγουν τη στρόφιγγα" των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα".

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ: "Τι κρύβει το "κραχ του 2008". Οι τρεις μεγάλες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία".

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "καθώς το "κραχ του 2008" βρίσκεται σε εξέλιξη, οι αγορές κοιτάζουν στο βάθος της ύφεσης, αναζητώντας ένα σημείο ισορροπίας. Τα στοιχεία από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, πάντως, θα χειροτερέψουν, λένε οι οικονομολόγοι. Το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας στην Ελλάδα αποτυπώνεται στον νέο προϋπολογισμό, ο οποίος τελεί υπό την αίρεση τριών αστάθμητων παραγόντων, οι οποίοι το επιτείνουν".