Κόσμος
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008 06:52

ΟΗΕ: Ο γ.γ. καταδίκασε την «απόπειρα πραξικοπήματος» στη Γουϊνέα Μπισάου

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την «απόπειρα πραξικοπήματος» στη Γουϊνέα Μπισάου χθες Κυριακή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την «απόπειρα πραξικοπήματος» στη Γουϊνέα Μπισάου χθες Κυριακή.

Στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον της κατοικίας του προέδρου της χώρας Ζουάου Μπερνάρδου «Νίνου» Βιέιρα, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών.

Η «στάση» των στρατιωτικών και η απόπειρα πραξικοπήματος φαίνεται ότι απέτυχε. Δεν ήταν σαφές πόσα ήταν τα θύματα των ταραχών, με ορισμένες πηγές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι υπήρξαν τουλάχιστον οκτώ συλλήψεις.

Ο Μπαν κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να μην αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη χώρα και ευχήθηκε να κλείσει ο κύκλος «της αστάθειας και της περιφρόνησης προς τους δημοκρατικούς θεσμούς».

«Αυτή η βίαιη ενέργεια, που σημειώνεται τόσο σύντομα μετά την μαζική εκδήλωση της βούλησης του λαού της Γουινέας-Μπισσάου στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Νοεμβρίου να τύχει μιας ειρηνικής δημοκρατικής διακυβέρνησης, μπορεί να έχει τρομακτικές συνέπειες για την εύθραυστη σταθερότητα στη χώρα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας.

Αντιπροσωπεία χωρών της Αφρικής αναμενόταν στη χώρα σήμερα Δευτέρα για να επιδείξει "αλληλεγγύη" στον πρόεδρο και να εξετάσει επί τόπου την κατάσταση. Αργά την Κυριακή η ηρεμία είχε αποκατασταθεί, μετέδιδαν ανταποκριτές.

Πηγή του υπουργείου Αμύνης συνέδεσε τα επεισόδια με υπαξιωματικό του στρατού που έχει συγγενική σχέση με ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης.