Τις τελευταίες μέρες οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στις προσπάθειές τους στο Ντονμπάς. «Καταλαμβάνοντας την πόλη Λιμάν, προχωρώντας από την προηγουμένως καταληφθείσα πόλη Ποπάσνα και ξεκινώντας την περικύκλωσή τους στο Σεβεροντονιέτσκ, η αργή, σταθερή ρωσική προέλαση δίνει τελικά στον Πούτιν κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχία», σχολιάζει ο στρατιωτικός αναλυτής Μικ Ράιαν.
Τις τελευταίες μέρες οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στις προσπάθειές τους στο Ντονμπάς. «Καταλαμβάνοντας την πόλη Λιμάν, προχωρώντας από την προηγουμένως καταληφθείσα πόλη Ποπάσνα και ξεκινώντας την περικύκλωσή τους στο Σεβεροντονιέτσκ, η αργή, σταθερή ρωσική προέλαση δίνει τελικά στον Πούτιν κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχία», σχολιάζει ο στρατιωτικός αναλυτής Μικ Ράιαν.
Σημειώνει μάλιστα ότι οι προσπάθειες αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων στα νότια της χώρας έχουν σκοπό να απορρυθμίσουν τις ρωσικές επιχειρήσεις από τα ανατολικά, όπου φαίνεται να έχουν βρει ρυθμό.
Κάνοντας λόγο για «μεταβαλλόμενες παλίρροιες της τύχης» στον πόλεμο, ο αναλυτής προειδοποιεί ότι οι συγκρούσεις δεν οδεύουν προς το τέλος τους. Αν ισχύει κάτι για όλους τους πολέμους γενικά, σημειώνει, είναι ότι όταν και οι δύο πλευρές επιδεικνύουν τη βούληση να συνεχίσουν (σε συνδυασμό με τα φυσικά μέσα για να το κάνουν), αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος συνεχίζεται.
Αυτό φαίνεται να ισχύει και στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο οποίος θα διαρκέσει περισσότερο από όσο νομίζαμε, ή ελπίζαμε. Αυτή είναι άλλωστε μια κοινή παραδοχή ειδικών και αναλυτών που αποκωδικοποιούν το πεδίο των συγκρούσεων και την εξέλιξη των διπλωματικών συνομιλίων, όταν υπάρχουν.
Παρόλο που ο πόλεμος μπορεί να λήξει με πολλούς τρόπους και βαθμούς κινδύνους για τον πλανήτη, στην πραγματικότητα όλοι οι πολέμοι έχουν δύο εναλλακτικούς τρόπους να τερματιστούν:
Στην παρούσα φάση όμως κανένα από τα δύο εμπλεκόμενα στον πόλεμο μέρη δεν έχει επιδείξει την ικανότητα να καταφέρει ένα στρατηγικά αποφασιστικό χτύπημα εναντίον του άλλου. «Υπάρχει μικρή προοπτική για μια συντριπτική επιχειρησιακή ή στρατηγική νίκη για κάποια από τις δύο πλευρές βραχυπρόθεσμα», λέει χαρακτηριστικά ο Ράιαν.
«Ενώ η Ουκρανία έχει πιθανώς ένα στρατηγικό πλεονέκτημα συνολικά στον πόλεμο, σε αυτό το στάδιο καμία από τις δύο χώρες δεν έχει εξαντληθεί», προσθέτει. «Παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί χάνουν ανθρώπους και εξοπλισμό κατά εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες), ούτε τα έθνη έχουν εξαντληθεί. Οι Ρώσοι έχουν αποθέματα ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού σε αποθήκες. Η Ουκρανία έχει μαζική στρατιωτική βοήθεια που ρέει πέρα από τα σύνορά της», υποστηρίζει.
Να σημειωθεί ότι όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, οι Ρώσοι έχουν δεσμεύσει 110 από τις 190 τακτικές ομάδες τάγματός τους (BTG) στην Ουκρανία. Περίπου το ένα τρίτο από αυτά έχουν δεσμευτεί στην περιοχή του Ντονμπάς. Οι προθέσεις τους τώρα είναι να περικυκλώσουν και να καταστρέψουν μια μεγάλη αμυνόμενη ουκρανική δύναμη. Οι απώλειες είναι μεγάλες, Μια πολύ συντηρητική εκτίμηση των συνολικών ρωσικών απωλειών είναι ότι έχουν χάσει περισσότερα στρατεύματα σε τρεις μήνες στην Ουκρανία παρά σε δέκα χρόνια μάχης στο Αφγανιστάν. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 40.000 άνδρες απομακρύνθηκαν από τη μάχη, συμπεριλαμβανομένων των τραυματιών.
Όσον αφορά τον ρωσικό εξοπλισμό, τουλάχιστον 736 άρματα μάχης, πάνω από 1.200 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού, καθώς και 27 μαχητικά αεροσκάφη και τουλάχιστον 42 ελικόπτερα έχουν καταστραφεί. Οι απώλειες είναι πιθανό να είναι υψηλότερες, πιθανώς πολύ μεγαλύτερες στην περίπτωση των τανκς και των τεθωρακισμένων οχημάτων.
Οι Ουκρανοί έχουν επίσης τρομακτικές απώλειες. Στις 22 Μαΐου, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι 50-100 στρατιώτες σκοτώνονται κάθε μέρα.
Παρά τις απώλειες, καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται έτοιμη να κάνει ένα βήμα πίσω. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, από τη μία, στην ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του στον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και έχοντας στο επίκεντρο το Ντονμπάς. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε από την άλλη, ότι η Ουκρανία θα πολεμήσει μέχρι να κερδίσει πίσω το χαμένο της έδαφος.
naftemporiki.gr