Πολιτική
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008 16:09

Κ. Καραμανλής: «Ορόσημο» στις σχέσεις Αθήνας - Πεκίνου

«Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν πολλά να προσφέρουν η μία στην άλλη» τόνισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «σημαντικό ορόσημο» για τις διμερείς σχέσεις την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο στη χώρα μας.

«Ιδιαίτερη χαρά» για την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας εξέφρασε ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο, τονίζοντας πως η χώρα του αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Ελλάδα και «είναι πρόθυμη να καταβάλει κοινές προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο των διμερών σχέσεων».

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την άφιξή του, ο κ. Ζιντάο ανέφερε ακόμη πως οι φιλικές επαφές και ανταλλαγές των λαών της Κίνας και της Ελλάδας μπορούν να ανατρέξουν στα βάθη των αιώνων και επισήμανε πως «τα τελευταία χρόνια, η Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας εδραιώνεται αδιάκοπα, οι επαφές και η συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αναπτύσσονται ταχύρρυθμα».

«Η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός ευγνωμονούν την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη και βοήθεια προς τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, σημείωσε πως αναμένει να ανταλλάξει απόψεις σε βάθος με την ηγεσία της χώρας σας πάνω σε θέματα διμερών σχέσεων και κοινού ενδιαφέροντος. «Είμαι πεπεισμένος ότι, με τις κοινές προσπάθειες των δύο πλευρών, η επίσκεψη αυτή θα σημειώσει οπωσδήποτε επιτυχία και θα προωθήσει τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση Κίνας-Ελλάδας. Εύχομαι στη χώρα σας ευημερία και στο λαό της Ελλάδας ευτυχία» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή του στο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Χinhua που δημοσιεύεται σήμερα, χαρακτηρίζει «σημαντικό ορόσημο» στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας, την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Καραμανλής εκφράζει την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και τονίζει πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προσφέρει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους παραγωγούς, τους εξαγωγείς και τους επενδυτές, κάνοντας ειδική αναφορά στους τομείς της εξαγωγής ελαιολάδου και τυποποιημένων οπωρικών.

«Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν πολλά να προσφέρουν η μία στην άλλη» δηλώνει ο Ελληνας πρωθυπουργός, προτείνοντας - σύμφωνα με το Κινεζικό Πρακτορείο- την υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων και από τις δύο χώρες, για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου.

«Η Κίνα διαδραματίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα. Στην παρούσα οικονομική ύφεση, ο ρόλος της Κίνας είναι ζωτικός. Περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος προσδοκά από την Κίνα να αποτελέσει πυλώνα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης» επισημαίνει ακόμη ο κ. Καραμανλής.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι επισημάνσεις του προέδρου της Βουλής σε συνέντευξή του στο ίδιο πρακτορείο. Συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Σιούφας εκτίμησε πως η επίσκεψη αυτή θα προωθήσει τη συνεργασία και την επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες και πρόσθεσε πως η διμερής πολιτική οικονομική και πολιτιστική συνεργασία έχει φτάσει στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων 36 ετών, αφότου οι δύο χώρες σύναψαν διπλωματικές σχέσεις.

Και ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα σε δηλώσεις του ανέφερε πως η επισκεψη του κ. Ζιντάο έχει ιστορική σημασία και θα αναβαθμίσει τις διμερείς σχέσεις. «Η Κίνα και η Ελλάδα απολαμβάνουν αυτή την περίοδο τις καλύτερες σχέσεις στην ιστορία» πρόσθεσε.