Κοινωνία
Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022 20:24

Νομοσχέδιο για ΑΕΙ - «Εκτός» οι φοιτητικές παρατάξεις - Τι αλλάζει για τους πρυτάνεις

 «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ» είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από την υπουργό Νίκη Κεραμέως. Νέα προγράμματα σπουδών, αλλαγές στην εκλογή καθηγητών και Πρύτανη, θέσπιση Διοικητικού Συμβουλίου, εκσυγχρονισμός του ΔΟΑΤΑΠ είναι μερικά από τα θέματα που προτείνονται.

 «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ» είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από την υπουργό Νίκη Κεραμέως. Νέα προγράμματα σπουδών, αλλαγές στην εκλογή καθηγητών και Πρύτανη, θέσπιση Διοικητικού Συμβουλίου, εκσυγχρονισμός του ΔΟΑΤΑΠ είναι μερικά από τα θέματα που προτείνονται.

Επίσης, επιστρέφει ο θεσμός των Συμβουλίων των ΑΕΙ  με τον ρόλο του πρύτανη και του πρυτανικού συμβουλίου να περιορίζεται στη διαχείριση αυστηρά ακαδημαϊκών θεμάτων.

Ο πρύτανης «δύναται να παύεται σε περίπτωση σπουδαίου λόγου και αυξημένης πλειοψηφίας» από το Συμβούλιο Διοίκησης, αναφέρεται στο νομοσχέδιο

Η Σύγκλητος κάθε Πανεπιστημίου θα ασχολείται μόνο με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα και όχι με διοικητικά και οικονομικά θέματα, τα οποία μεταβιβάζονται στο Συμβούλιο Διοίκησης.

Παράλληλα, συγκροτείται Συμβούλιο φοιτητών που θα εκλέγεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, κατι που αποσυνδέει πρακτικά τις φοιτητικές παρατάξεις με τα όργανα του Πανεπιστημίου

 Δικαίωμα συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές θα έχουν όλοι «οι ενεργοί φοιτητές του α', β', και γ' κύκλου σπουδών».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι «Η σύστασή τους προβλέπεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα και τον αστικό κώδικα. Αυτό που αλλάζει είναι ότι το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα αφορά στην εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα των ΑΕΙ. Μιλαμε για την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα. Αν θελει καποιος να συγκροτήσει ενα σωματείο, φυσικά μπορεί».

 

Νέα προγράμματα σπουδών

Στο νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ προβλέπονται νέα προγράμματα σπουδών, τα οποία, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, «προάγουν την κινητικότητα και τη διεπιστημονικότητα». Προϋπόθεση για την ίδρυση νέων προγραμμάτων σπουδών από τα ΑΕΙ είναι η πιστοποίηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), χωρίς την εμπλοκή του υπουργείου. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο:

Δίδεται η δυνατότητα ίδρυσης περισσότερων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών ανά Τμήμα, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για την υποστήριξή τους. Επίσης, τα όργανα των ΑΕΙ μπορούν να αποφασίσουν την παράταση του εξαμήνου (καταργείται το όριο των δυο εβδομάδων). Επιτρέπεται η κατανομή του διδακτικού έργου κάθε μαθήματος χωρίς χρονικούς περιορισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες του προγράμματος (κατάργηση ορίου 13 εβδομάδων).

Επεκτείνεται ο θεσμός της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε προγράμματα σπουδών α' και β' κύκλου. Θεσμοθετείται Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών (υποστήριξη πρακτικής άσκησης, διασύνδεση με επιχειρήσεις, υπηρεσίες συμβουλευτικής).

Εισάγονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες που «προάγουν τη διάδραση μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών, π.χ. συμμετοχή στη συγγραφή δημοσιεύσεων κ.α.

 

«Εσωτερικό Erasmus»

Ιδρύεται «Εσωτερικό Erasmus», ένας θεσμός εσωτερικής κινητικότητας μεταξύ ομοειδών ή μη προγραμμάτων σπουδών ελληνικών Πανεπιστημίων και ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Δίνεται η δυνατότητα οργάνωσης κοινών προγραμμάτων σπουδών διεπιστημονικού χαρακτήρα (joint degree - απονομή από κοινού τίτλου σπουδών) και διπλών προγραμμάτων σπουδών (dual major - απονομή δυο πτυχίων) με άλλα Τμήματα του ίδιου ή άλλου Πανεπιστημίου εντός ή εκτός Ελλάδας. Επίσης, η οργάνωση προγραμμάτων εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας με διάρκεια 7 εξαμήνων (3,5 ετών) 210 ECTS (Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης ακαδημαϊκών μονάδων) και υποχρεωτική πρακτική άσκηση.

Εισάγεται ιδρυματικός κατάλογος μαθημάτων για την «ελευθερία λήψης μαθημάτων από προγράμματα σπουδών άλλων Τμημάτων, της ίδιας ή άλλης Σχολής του ΑΕΙ, με δυνατότητα αναγνώρισης ECTS (έως 10% των συνολικών ECTS).

Θεσμοθετούνται προγράμματα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης (minor degree) τουλάχιστον ενός έτους για προπτυχιακούς φοιτητές με απονομή διακριτού τίτλου σπουδών.

Δίνεται «ελευθερία στον καθορισμό πηγών χρηματοδότησης» και του ύψους των τελών φοίτησης, καθώς και στον καθορισμό των διδασκόντων, χωρίς ποσοστώσεις. Επίσης, η αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων από την αγορά εργασίας και η δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών μεταπτυχιακών, κατόπιν συμφώνου συνεργασίας με φορείς.