Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται πριν τη φάση του αδιεξόδου και τις φήμες για την υγεία του Ρώσου προέδρου να «φουντώνουν», γεννάται το ερώτημα πόσο θα τραβήξει μια σύγκρουση που για την ώρα δεν μπορεί να κερδίσει κανένα από τα δύο μέρη, και ποιες είναι οι πιθανότητες για μια αλλαγή ηγεσίας στη Ρωσία.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται πριν τη φάση του αδιεξόδου και τις φήμες για την υγεία του Ρώσου προέδρου να «φουντώνουν», γεννάται το ερώτημα πόσο θα τραβήξει μια σύγκρουση που για την ώρα δεν μπορεί να κερδίσει κανένα από τα δύο μέρη, και ποιες είναι οι πιθανότητες για μια αλλαγή ηγεσίας στη Ρωσία.
Οι πιθανότητες να παραμείνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία σε δώδεκα μήνες από σήμερα είναι λίγες, εκτιμά ο Κρίστοφερ Στιλ, πρώην στέλεχος των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών (MI6). Σύμφωνα με τον πρώην κατάσκοπο, ο Πούτιν είναι βαριά άρρωστος και υπάρχει ένα σοβαρό κενό στο Κρεμλίνο όσον αφορά τη διοίκηση και τον έλεγχο.
«Δεν νομίζω ότι μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Νομίζω ότι είναι χειρότερο από ό,τι έχει τολμήσει κανείς να δηλώσει, όσον αφορά την κατάρρευση της διακυβέρνησης στη Ρωσία», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο περιοδικό New Statesman.
Ο Στιλ υποστηρίζει ότι ο Ρώσος ηγέτης μικροδιαχειρίζεται τον πόλεμο και είναι αποκομμένος από την πραγματικότητά του. «Ακόμα και οι στρατηγοί και οι στρατάρχες του Χίτλερ θα του έλεγαν την αλήθεια για το τι συνέβαινε στο πεδίο της μάχης. Αυτό δεν συνέβη σε αυτόν τον πόλεμο. Οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία δεν ξέρουν τι αντιμετωπίζουν. Δεν γνωρίζουν τα οπλικά συστήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν γνωρίζουν τις τακτικές που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούν. Δεν ξέρουν ποιοι είναι οι στόχοι τους. Τις μισές φορές αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Δεν μπορείς να διεξάγεις μια αποτελεσματική στρατιωτική εκστρατεία σε αυτή τη βάση», αναφέρει.
Επομένως, πώς και ποιος μπορεί να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί; Κατά τον Στιλ, τα γεγονότα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, οι κυρώσεις και η διεθνής απομόνωση σε συνδυασμό με την κακή υγεία του Πούτιν θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα παράθυρο τους επόμενους μήνες για μια νέα προσωπικότητα να κινηθεί εναντίον του Ρώσου προέδρου.
«Είναι γνωστό ποιοι έχουν τη δύναμη για να το κάνουν, και είναι πολύ λίγοι», σημειώνει, εξηγώντας πως αναφέρεται σε δύο πρόσωπα, τον Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ- επικεφαλής των πανίσχυρων υπηρεσιών ασφαλείας- FSB) και τον Νικολάι Πατρούσεφ- γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο πρώην κατάσκοπος βλέπει την «αποκαθήλωση» του Πούτιν να συμβαίνει με έναν από τους εξής δύο τρόπους. «Ο ένας είναι ότι προσεγγίζουν τον Πούτιν και του προσφέρουν το είδος της συμφωνίας που πρόσφερε κάποτε ο Πούτιν στον Γέλτσιν και την οικογένειά του. Έπειτα ο Πούτιν αποδέχεται αυτή τη συμφωνία επειδή είναι πολύ άρρωστος για να κάνει διαφορετικά, ή την απορρίπτει με αποτέλεσμα να χυθεί αίμα, όπως όταν πέθανε ο Στάλιν και ο Μπέρια προσπάθησε να αναλάβει την εξουσία».
Οποιαδήποτε τέτοια αιματοχυσία, διευκρινίζει, πιθανότατα δεν θα λάβει διαστάσεις εντός των τειχών του Κρεμλίνου. Παρόλα αυτά δεν αποκλείει ένα είδος εμφυλίου πολέμου. «Η Ρωσία είναι σαν μια από τις διάσημες ασημένιες σημύδες της – με γυαλιστερό δυνατό φλοιό, αλλά μόλις τρυπήσεις μέσα είναι γεμάτο ξυλοσκώληκα», λέει χαρακτηριστικά.
Παρόμοια για το μέλλον του Πούτιν στα ηνία της Ρωσίας είναι η εκτίμηση ενός άλλου πρώην στελέχους της βρετανικής MI6. Ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας υπηρεσιών, Ρίτσαρντ Ντίαρλοβ, σε συνέντευξή του στο Spectator υποστηρίζει ότι, εφόσον ο πόλεμος εξελιχθεί άσχημα για τη Ρωσία, υπάρχει απειλή ο Πούτιν να καθαιρεθεί ή να παραγκωνιστεί.
«Ίσως το σενάριο της ασθένειας με την απομάκρυνση σε σανατόριο και της εμφάνισης μιας νέας φιγούρας να είναι αυτό που θα συνέβαινε», λέει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, «αν επρόκειτο να γίνει κάποιου είδους πραξικόπημα», συνεχίζει ο Ντίαρλοβ, «θα έπρεπε να είναι άνθρωποι στο επίκεντρο της εξουσίας στη Μόσχα που θα αποφασίσουν ότι είναι αναλώσιμος».
«Δεν μπορεί να υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή πολιτικής μέχρι να φύγει», υπογραμμίζει, εκτιμώντας ότι ίσως θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος ο Αλεξέι Ναβάλνι.
naftemporiki.gr