Πολιτική
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 10:50

«Κατά παραγγελία η γνωμοδότηση Μπότσιου»

«Η αχίλλειος πτέρνα της δασικής προστασίας και της εθνικής περιουσίας βρίσκεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ... γνωμοδοτήσεις σαν αυτές του (σ.σ. νομικού συμβούλου) κ. Μπότσιου, γίνονται συνήθως κατά παραγγελία», υποστήριξε στην κατάθεσή του ο πρώην γ.δ. Δασών Ελ. Φραγκιαδάκης.

«Οι δασικές εκτάσεις συρρικνώνονται κατά το μείζον από το ίδιο το Δημόσιο, με 35 επικαλύψεις αρμοδιοτήτων γύρω απ’ τα δάση», επεσήμανε κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Βατοπεδίου, ο - συνταξιούχος πλέον - πρώην Γενικός Διευθυντής Δασών του υπουργείου Γεωργίας, Ελευθέριος Φραγκιαδάκης.

Όπως εκτίμησε, «η αχίλλειος πτέρνα της δασικής προστασίας και της εθνικής περιουσίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους», ενώ «γνωμοδοτήσεις σαν αυτές του (σ.σ. νομικού συμβούλου) κ. Μπότσιου, γίνονται συνήθως κατά παραγγελία».

«Όπου πας να κάνεις προστασία, θα θίξεις συμφέροντα. Εκεί λοιπόν ο υπουργός, όταν ακούει για δάση, ή ότι τον περιμένει ο Γενικός Διευθυντής, εξαφανίζεται», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκιαδάκης και πρόσθεσε:

«Ενδιάμεσοι ανάμεσα στον υπουργό και την υπηρεσία, στέκουν σύμβουλοι και παρασύμβουλοι, που τον απομονώνουν. (Στην υπόθεση αυτή) όλοι χρησιμοποιούσαν το όνομα του υπουργού και έδιναν εντολές ... αλλά δεν μπορεί ένας σύμβουλος εν αγνοία του υπουργού να δίνει εντολές τέτοιας υψίστης σημασίας».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, υπουργοί έδωσαν στον σύμβουλο την παραγγελία, ενώ σε ερώτηση της βουλευτού Φεβρωνίας Πατριανάκου, αν μπορεί να παραπλανηθεί υπουργός, απάντησε: «Ναι, μπορεί».

Τα χθαμαλά δάση, σαν αυτό της Ουρανούπολης, εξήγησε ο μάρτυς, είναι δάση και δασικές εκτάσεις, των οποίων η προστασία χαλάρωσε, προκειμένου να ενταχθούν στην αγροτική νομοθεσία, παρά τις απαγορεύσεις της τελευταίας. Αυτή ήταν η αρχική παρανομία του κράτους, η οποία συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Από την αρχή της διαδικασίας αυτής την δεκαετία του ’20, μέχρι σήμερα, περί τις 800.000 στρέμματα δασικής γης έχουν δοθεί στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης, που τα χρησιμοποιεί διαχρονικά, σαν δικό της βιλαέτι, συμπλήρωσε.

Όπως ακόμη είπε, το τοπίο επισκιάζεται έτι περαιτέρω, από τις πιέσεις των οικοδομικών συνεταιρισμών, που μόνο στη Χαλκιδική διεκδικούν την ένταξη 200.000 στρεμμάτων στο σχέδιο.