Πεπεισμένοι ότι οι διαβουλεύσεις με την Τουρκία στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ θα καταλήξουν σύντομα σε συναίνεση σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, δήλωσαν ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα απόψε στη Χάγη.
Πεπεισμένοι ότι οι διαβουλεύσεις με την Τουρκία στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ θα καταλήξουν σύντομα σε συναίνεση σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, δήλωσαν ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα απόψε στη Χάγη.
Οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν ακόμη να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, διευκρίνισαν ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής βαρέως οπλισμού πέρα από τα δώδεκα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000. Τάχθηκαν επίσης υπέρ της επιτάχυνσης της ενταξιακής διαδικασίας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
Η γερμανική κυβέρνηση «χαιρέτισε την απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και αποφάσισε να διευκολύνει με κάθε τρόπο την επικύρωση της ένταξής τους. «Έχω την εντύπωση ότι το ίδιο θέλουν και πολλές άλλες χώρες και εφόσον υπάρχει η γενική βούληση, θα ενταχθούν σύντομα», δήλωσε ο κ. Σολτς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να καταστεί εφικτή μια κοινή απόφαση, θα έχουν επιτυχία». Η Γερμανία θα συνεισφέρει ό,τι της αναλογεί προκειμένου να υπάρξει συναίνεση, πρόσθεσε.
Ο κ. Ρούτε από την πλευρά του έκανε λόγο για «ιστορικές αποφάσεις» από την πλευρά της Φινλανδίας και της Σουηδίας, σημείωσε ότι έχουν ληφθεί υπ' όψιν οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς και εξέφρασε και εκείνος την πεποίθηση ότι τελικά θα υπάρξει κοινή θέση για την ένταξη των δύο χωρών.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν να την στηρίζουν οικονομικά, πολιτικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά και αναφέρθηκαν στα δώδεκα PzH 2000, τα οποία διαθέτουν από κοινού (πέντε η Ολλανδία και επτά η Γερμανία), όπως και στην εκπαίδευση των Ουκρανών σε αυτά.
«Δεν βλέπω αυτήν τη στιγμή» δυνατότητα για περισσότερα, δήλωσε ο κ. Ρούτε, ενώ ο κ. Σολτς ανέφερε ότι «τα οπλικά συστήματα δεν μπορούν να διατεθούν εύκολα» και εξήγησε ότι ο αριθμός δεν είναι τυχαίος, αλλά προέκυψε έπειτα από ενδελεχή μελέτη του τι ακριβώς θα είχε νόημα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια λειτουργική μονάδα.
Ο ολλανδός πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι τα PzH 2000 δεν προορίζονται για άμεση χρήση, αλλά μάλλον για επόμενη φάση, καθώς χρειάζεται η εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτών στα συγκεκριμένα συστήματα, τα οποία είναι πολύ σύγχρονα και σύνθετα. Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και σε αυτήν τη διαδικασία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει στη Γερμανία.
Ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι «η επιτυχής ενσωμάτωσή τους είναι προς το συμφέρον μας» και διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες τόσο της Γερμανίας όσο και άλλων κρατών - μελών της ΕΕ. Ζήτησε «να δοθεί νέα δυναμική» στην ενταξιακή διαδικασία έκανε λόγο για «θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ και γεωστρατηγικής σύνεσης», ενώ τόνισε ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτή τη θέση, σημείωσε, θα υποστηρίξει και στην επικείμενη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σημερινή απόφαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου να στερήσει από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ τα προνόμια που απολάμβανε ως πρώην καγκελάριος εξαιτίας των θέσεων που κατέχει σε ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, ο κ. Σολτς έκανε λόγο για «λογική και σωστή απόφαση, η οποία θα εφαρμοστεί». Σημείωσε ωστόσο ότι δεν θεωρεί ότι χρειάζεται κάτι άλλο, αναφερόμενος και στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ο κ. Σρέντερ στις λίστες με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά δήλωσε ότι «το καλύτερο θα ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ να παραιτηθεί από τις θέσεις του» στις ρωσικές εταιρίες.
Πηγή: ΑΜΠΕ