Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν υπάρξει πολλές αναφορές και καταγγελίες ότι οι άμαχοι που απομακρύνονται από περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις καταλήγουν, χωρίς την θέλησή τους, σε ρωσικά εδάφη.
Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν υπάρξει πολλές αναφορές και καταγγελίες ότι οι άμαχοι που απομακρύνονται από περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις καταλήγουν, χωρίς την θέλησή τους, σε ρωσικά εδάφη.
Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι απέλασε βίαια Ουκρανούς από μέρη όπως η Μαριούπολη. Η Ρωσία από την πλευρά της λέει ότι απλώς απομάκρυνε αμάχους.
Αφού εισέλθουν στη Ρωσία, τους προσφέρονται θέσεις σε camps εκτοπισμένων σε όλη τη χώρα. Τα κέντρα αυτά είναι συνήθως κοιτώνες ή κατασκηνώσεις και παλιά σανατόρια που είναι διάσπαρτα σε όλη τη Ρωσία, μεταξύ άλλων σε μέρη πολύ απομακρυσμένα, όπως το Βλαδιβοστόκ. Οι Ουκρανοί που μεταφέρονται στη Ρωσία έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πού θα οδηγηθούν, ωστόσο, πολλοί συμφωνούν σε ό,τι τους προσφέρεται ή δεν γνωρίζουν τις πόλεις που επιλέγουν.
Αν και φαινομενικά είναι ελεύθεροι να φύγουν, πολλοί καταλήγουν παγιδευμένοι, αντιμετωπίζοντας προβλήματα με τα χρήματα και τη γραφειοκρατία, δεδομένου ότι έφυγαν βιαστικά από τον πόλεμο. Έτσι δυσκολεύονται να βγουν εκτός Ρωσίας.
Φιλοδοξώντας να βοηθήσει τους Ουκρανούς που βρίσκονται στη Ρωσία και αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο Ρώσων εθελοντών που προσφέρει πληροφορίες και συμβουλές, συντονίζει τα αυτοκίνητα και τους οδηγούς, πληρώνει τα εισιτήρια των τρένων και προσφέρει διανυκτερεύσεις σε οικογένειες που περνούν από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη καθοδόν προς τα δυτικά.
Το δίκτυο, το οποίο αποτελείται από ακτιβιστές που τάσσονται κατά του πολέμου και γενικά εθελοντές, λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με βάση την «από στόμα σε στόμα» φήμη του και μέσω ομάδων στην εφαρμογή Telegram.
Το δίκτυο βοηθά χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες να φύγουν από τη Ρωσία, περνώντας τα χερσαία σύνορα προς γειτονικές χώρες, όπως τα κράτη της Βαλτικής. Η Εσθονία είναι η πιο δημοφιλής επιλογή, καθώς επιτρέπει στους Ουκρανούς να εισέλθουν ακόμη και αν δεν διαθέτουν όλα τα σωστά διεθνή έγγραφα, εξηγούν εθελοντές στους Financial Times. Σχεδόν 20.000 Ουκρανοί έχουν περάσει στην Εσθονία από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την τοπική συνοριακή αστυνομία.
Γενικά, οι Ρώσοι εθελοντές έχουν καταφέρει να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές και να αποκτήσουν πρόσβαση σε camps εκτοπισμού. Επίσης, οι εθελοντές που βοηθούν τους Ουκρανούς να φύγουν από τη Ρωσία δεν έχουν στοχοποιηθεί ρητά για το έργο τους, ανάφερε ένας ακτιβιστής στου FT. Ωστόσο, πολλοί έχουν τεθεί υπό κράτηση επειδή διαμαρτυρήθηκαν για τον πόλεμο, ενώ ένας εξ αυτών βρίσκεται στη φυλακή και αντιμετωπίζει μεγάλη ποινή.
naftemporiki.gr