Κόσμος
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 22:12

Ινδία: Μπαράζ επιθέσεων με 80 νεκρούς

Τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 250 τραυματίστηκαν από το μπαράζ των επιθέσεων ενόπλων σε πολλά σημεία στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας Μουμπάι, σύμφωνα με την αστυνομία. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο στρατός έχει περικυκλώσει τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία, όπου πιστεύεται ότι δράστες του μακελειού κρατούν δεκάδες ομήρους.

Τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 250 τραυματίστηκαν απόψε από το μπαράζ των επιθέσεων ενόπλων σε πολλά σημεία στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας Μουμπάι, σύμφωνα με την αστυνομία. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο στρατός έχει περικυκλώσει τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία, όπου πιστεύεται πως δράστες του μακελειού κρατούν δεκάδες ομήρους.

Το CNN είχε μεταδώσει πως στο Ταζ Μαχάλ κρατούνται όμηροι από χώρες της Δύσης.

Δημοσιογράφος του Reuters ανέφερε πως πυκνός καπνός υψώνεται από το ξενοδοχείο, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως τέσσερις ύποπτοι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα συνελήφθησαν.

Επίσης, έγινε γνωστό πως υπήρξε ανάληψη ευθύνης από μια άγνωστη μέχρι σήμερα ισλαμιστική οργάνωση που αυτοαποκαλείται «οι Μουτζαχεντίν του Ντεκάν».

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών, ένοπλοι επιτέθηκαν αδιακρίτως με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες σε τουλάχιστον επτά στόχους, μεταξύ των οποίων δύο πεντάστερα ξενοδοχεία (Ταζ Μαχάλ και Oμπερόι). Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας είχε αναφέρει πως κάποιοι από τους δράστες ήταν ακόμη κρυμμένοι μέσα σε κτήρια.

Αυτόπτης μάρτυρας στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ δήλωσε στην ινδική τηλεόραση ότι ένοπλοι αναζητούσαν κατόχους βρετανικών και αμερικανικών διαβατηρίων.

Η αστυνομία έκανε από την πρώτη στιγμή λόγο για τρομοκρατική ενέργεια.

Λίγη ώρα μετά την εκδήλωση των επιθέσεων τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας μετέδωσαν εικόνες που έδειχναν πως στον προθάλαμο των δύο ξενοδοχείων έχει εκδηλωθεί φωτιά. «Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι άνθρωποι βρίσκονται μέσα στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ανάλογη επίθεση εκδηλώθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό και σε εστιατόριο δημοφιλές για τους τουρίστες, αλλά και σε νοσοκομείο της πόλης.

Κάτοικος της Μουμπάι δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως σημειώθηκε έκρηξη σε αυτοκίνητο κοντά στο αεροδρόμιο.